Întrebarea legată de cât consumă un aer condiționat o primim foarte des, de aceea am hotărât să facem un articol dedicat pentru a explica ce influențează cel mai mult consumul de energie electrică la un aparat de aer condiționat. Aparatul de aer condiționat poate consuma extrem de mult dacă nu este ales cum trebuie sau dacă este folosit prea mult.
La bloc mai ales, acest electrocasnic este necesar mai ales dacă locuim la un etaj superior. Eu unul locuiesc la etajul 4, fiind și ultimul și vara nu ai cum să respiri fără un astfel de aparat, deși noaptea dormim cu geamurile deschise.
Cred că majoritatea dintre noi ne-am obișnuit să avem un minim de confort în casa noastră, iar cel mai bun aer condiționat o să ne ofere acest confort climatic de care avem nevoie. Din start dorim să spunem că mitul căruia un aer condiționat te îmbolnăvește de fiecare dată este total nefondat. Singura condiție este ca temperatura să nu fie aleasă mult prea scăzută și de altfel, acesta să nu trimită fluxul de aer rece direct către noi.
De asemenea, o altă variantă poate fi și un aer condiționat portabil care poate fi amplasat în camera unde ai nevoie și astfel poți economisi energie.
Cât consumă un aparat de aer condiționat ?
Vă vom oferi niște cifre aproximative. Acestea depinde de situația actuală din țară care în momentul de față la scrierea articolului este foarte dificilă. La acest moment consumatorii casnici beneficiaza de un 0.7 lei/Kw (martie 2022). Această valoare poate urca până la 1 leu dacă depășim un anumit prag care este limita pentru compensațiile statului român.
Pentru a răci locuința pe perioada lunilor de vară vom consuma aproximativ 324 KWh:
324 KWh x 0,7 = 226,8 lei
Pentru a încălzi o locuință pe perioada lunilor de iarna vom consuma aproximativ 1195 KWh:
1195 KWh x 0,7 = 836,5 lei
Aceste calcule sunt calculate pentru un aparat de aer condiționat cu Inverter de 18.000 BTU. Adunând cele 2 valori vom avea un cost anual aproximativ de 1063,3 lei, respectiv 88,6 lei lunar dacă împărțim costul total la 12 luni.
226,8 + 836,5 = 1063,3 lei anual asta însemnând aproximativ 88,6 lei lunar.
Aceste valori pot fi mult mai mici sau mult mai mari în funcție de aparatul de aer condiționat, de condițiile utilizării și de frecvența acesteia.
Cum să economisești energie electrică ?
Există câteva ponturi care ne vor ajuta să economisim destul de multă energie electrică și automat vom plăti și mai puțini bani la facturi. Acestea vor fi prezentate și detaliate mai jos.
Alege un aparat de aer condiționat cu puterea potrivită
Da, puterea unui aparat se măsoară în BTU. Ce înseamnă BTU? BTU provine din limba engleză și înseamnă British Thermal Unit și reprezintă unitatea de măsură a energiei în sistem imperial. În general aceasta este raportată ca BTU/oră și reprezintă puterea aparatului de aer condiționat.
Cum alegem aparatul de aer condiționat în funcție de suprafață ? Păi există câteva sfaturi legate de puterea aparatului de aer condiționat raportată la suprafețele.
- Dacă vrei să răcești o suprafață ce are între 10 și 25 metri pătrați ar trebui să ai în vedere un aparat de aer condiționat e 9000 BTU.
- Dacă suprafața se încadrează între 15 și 35 de metri pătrați atunci se recomandă un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU.
- Dacă suprafața necesară pentru a fi încălzită sau răcită are între 30 și 50 metri pătrați ar trebui să căutăm un model de 18.000 BTU.
- Dacă însă suprafața este cuprinsă între 40 și 70 metri pătrați atunci cel mai bun aer condiționat ar fi cel cu puterea de 24.000 BTU.
Este foarte important ca puterea aparatului de aer condiționat să fie aleasă corect astfel că dacă alegem un aparat prea slab pentru o suprafață prea mare atunci acesta va funcționa la putere maximă timp îndelungat. Același lucru este valabil și în cazul în care alegem un model prea puternic pentru un spațiu prea mic. Aparatul va declanșa de mai multe ori și va avea cicluri foarte scurte pentru atingerea temperaturii setate, ceea ce nu face deloc bine aparatului respectiv.
Alege un aparat de aer condiționat cu funcția Inverter
Tehnologia Inverter este implementată de ceva timp și este optimă pentru mai mult confort și economisire de energie electrică și automat și de bani. Un aparat de aer condiționat cu această funcție pornește cu putere maximă la început, iar pe parcurs cu cât se apropie mai mult de temperatura setată, cu atât puterea va scădea. Care sunt urmările ? Vă spunem noi: consumul de energie este redus cu 30%, temperatura setată este atinsă într-un timp mai scurt. Această tehnologie oferă o performanță ridicată atât pe cald cât și pe rece.
Curăță periodic filtrele
Pe lângă faptul că ne protejăm sănătatea curățând filtrele, sporim și performanța acestora. Acestea se prăfuiesc cu timpul și trebuie curățate o dată la 2 luni și mai ales înainte de perioada de folosire îndelungată când ar trebui să se facă o revizie mai temeinică. Există foarte multe soluții care reușesc cu brio să ajute la igienizarea aparatului de aer condiționat.
Amplasarea unității exterioare
Unitatea exterioara ar trebui plasată într-o zonă ferită de razele intense ale soarelui pentru a evita supraîncălzirea. Acest lucru este de multe ori imposibil dacă stai la bloc și vei observa că vara, de multe ori aparatul de aer condiționat declanșează de mai multe ori. De asemenea, amplasarea acesteia este importantă și din punct de vedere al confortului datorită zgomotului produs. Dacă avem posibilitatea să nu fie aproape de geamurile unde dormim, atunci această decizie ar fi benefică.
Țineți ușile și geamurile închise
Deși este cea mai generală regulă și cea mai cunoscută, există posibilitatea ca anumite persoane să nu știe această regulă. Chiar eu am întâlnit persoane ce nu înțelegeau că și în transportul în comun trebuie închise geamurile atunci când aerul condiționat funcționează. Regula este simplă, indiferent dacă este iarnă sau vară. Aparatul de aer condiționat va declanșa foarte des și nu poate ajunge la temperatura optimă niciodată pentru că în permanență intră aer în camera respectivă.
Alege temperatura optimă
Dacă este caniculă nu ar trebui să alegem cea mai scăzută temperatură și nici sănătos nu ar fi. Nu aveți idee cât de mult consumă un aer condiționat care funcționează pe o temperatură de 16 grade Celsius în plină caniculă. Aceeași regulă este și în cazul în care afară sunt -15 grade Celsius, iar tu setezi aparatul de aer condiționat pe 30 de grade.
O temperatură între 23 si 25 grade este optimă și confortabilă pentru locuința și vom economisi destulă energie electrică.
Inlocuiește aparatul de aer condiționat vechi
Un aparat ce are 5 ani vechime poate fi depășit și poate că ar trebui înlocuit. Ultimele modele au mai multe tehnologii, sunt mai economice, asta în funcție de clasa energetică și oferă mai mult confort. De asemenea, acestea au și un aspect mai plăcut și sunt chiar mai silențioase.
Zgomotul unui aparat de aer condiționat contează mai ales noaptea când în toată casa este liniște și aerul condiționat funcționează. Ultimele modele au sisteme ce le fac mai silențioase atât la interior cât și la exterior.
Zgomotul unității interioare poate varia între 18 dB și 55 dB, iar la unitățile de afară poate ajunge între 42 și 70 dB. Aceste valori sunt doar niște numere dacă nu ne dăm seama cât de importante sunt, de aceea vă vom detalia valorile acestea astfel încât să le înțelegem cu toții mai bine.
- 30 dB reprezintă un nivel sonor specific unei case liniștite
- 50 dB reprezintă zgomotul din interiorul unei mașini în timpul condusului
- 60 dB reprezintă sunetul unei conversații normale
- Între 70 și 80 dB reprezintă zgomotul unui aspirator.
Alege eficiența energetică potrivită
Noile clase energetice sunt de la A la G, iar cele cu A+, A++, A+++ au fost eliminate. Alege o clasă cât mai apropiată de A care poate aduce o economie de până la 30% față de clasa G. S-ar putea ca la anumite magazine să nu se fi făcut această schimbare de etichete și eficențe energetice, A+++ rămânând cea mai economică clasă energetică.
Concluzie
Sper că v-am răspuns la majoritatea întrebărilor și sper că ne-am dat seama cu toții cam ce ar trebui să avem în vedere la alegerea unui aer condiționat economic. Dacă v-ați dat seama că un aer condiționat nu este o variantă pentru dumneavoastră, puteți alege un ventilator sau un răcitor de aer.