Când vine vorba de încălzire, să alegi cea mai bună centrală poate fi un chin. Nu-ți face griji. Noi suntem aici să găsim răspunsul la întrebarea: Care este cea mai bună centrală termică pe gaz?
Cei mai buni producători de pe piață la momentul actual sunt Immergas, Ferolli, Motan, Ariston, Vaillant și Viessmann. Cele mai iubite modele cu cele mai bune păreri de la clienți sunt acestea:
Centrala termica pe gaz, in condensare, Ferroli Bluehelix Top RRT 28C, 28 kW
Centrala termica Ariston Genus One 24 EU 24kW, pe gaz in condensatie
Centrala termica in condensatie Motan Green 24 kW
Centrala termica Viessmann Vitodens 050 24 kW ERP
Centrala termica Vaillant ecoTEC Pure VUW 286/7-2 26.1 kW
În alegerea centralei ideale pentru locuința ta trebuie să ții cont de următorii factori:
Care-i faza cu centrala termică pe gaz?
Este cunoscută și drept centrala combi. Produce apă caldă menajeră instant și este, totodată, agent termic pentru încălzire.
De ce să alegi o centrală termică pe gaz?
Dacă locuiești într-un apartament, cea mai bună soluție este centrala termică în condensație. Cazanele în condensare sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât modelele vechi cu ardere standard.
Sistemul de ardere
Modelele vechi de centrale standard nu au o ardere eficientă, dar știi și tu asta. Știai și că la arderea gazelor apar vapori de apă? Da, apar. Sunt un rezultat al procesului de ardere, dar…apa aceea trebuie direcționată undeva, nu? Așa ajungem la țeava de evacuare condens. Aceasta intervine în evacuarea apei într-un canal de scurgere.
Pont: La montarea țevii de evacuare, nu uita să îi dai o cădere bună, ca să nu ai, mai apoi, probleme la îngheț.
Eficiența energetică și consumul pentru o centrală termică pe gaz
Ai fi tentat să alegi, poate, un model clasic, știind că o centrală termică pe gaz este o achiziție destul de costisitoare. Totuși, înainte de a scoate banii din buzunar, gândește-te la eficiența energetică pe care o are și la consumul produs. Mai mult de atât, o centrală termică mai performantă va reduce emisiile poluante de CO2.
Spațiul de depozitare
O centrală termică pe gaz, fiind mai compactă, nu va ocupa mult spațiu. De ce? Pentru că nu are cilindri de apă caldă. Încălzește instant, e mai practică și mai mică. De asemenea, instalarea se face ușor și foarte rapid.
Necesarul de apă caldă pentru nevoi curente
Trebuie să iei în calcul și faptul că debitul apei calde poate scădea dacă se folosește mai mult de un consumator. Dacă sunt mai multe persoane în locuința ta, consumul va fi mai mare. Implicit, puterea centralei trebuie să fie mai mare. Dacă alegi o centrală cu o putere mică, nu va încălzi suficient.
Prețul de achiziție
O centrală termică în condensație necesită o investiție puțin mai mare la momentul achiziționării. Partea bună este că, încă din primul an îți vei putea recupera investiția. Ba, mai mult, după primul an vei începe să economisești.
Un cazan cu eficiență ridicată îți poate economisi până la aproximativ 2.000 de lei pe an, deci în jur de 15-30% din factura lunară. Prin urmare, o investiție mai scumpă poate fi amortizată încă din primul an în cazul unui model de calitate.
Raportul calitate-preț
Atunci când alegi o centrală termică pe gaz, orientează-te spre una care are o calitate cel puțin medie. Verifică avantajele pe care le are față de una mai ieftină și, totodată, cum se încadrează în buget. Pentru o calitate medie, de obicei, costul este cuprins între 2.500 – 5.000 de lei.
De aceea, recomandăm să alegeți un brand cunoscut, ce are deja un renume pe piață care oferă calitate și durabilitate. Dacă vrei să vezi care este cea mai bună centrală termică pe gaz, ți-am pregătit mai jos un top al preferatelor.
Garanția centralei termice
Aici treaba stă în felul următor: dacă se strică ceva la centrală ce nu are legătură cu garanția, consecința este că tu, ca și client, vei fi bun de plată și nu ne dorim asta. Deci, pentru a evita astfel de momente, caută întotdeauna o garanție de lungă durată.
Garanția centralei contează foarte mult. De ce? Pentru că echipamentul unei centrale termice este voluminos și destul de costisitor. Tu trebuie să vezi asta ca pe o investiție pe termen lung, nu să-ți faci griji de înlocuirea pieselor de schimb. Totodată, la achiziție, interesează-te și de unde și cum poți obține piese de schimb, pentru orice eventualitate.
Montează-ți termostate eficiente!
Oricât de performantă ar fi centrala pe care alegi să o cumperi, nu va oferi maximul de performanță dacă nu este controlată de un sistem de reglare eficient. De aceea, ai nevoie de un termostat reglabil, cu valve termostatice și senzor exterior.
Kit de montaj
kit-ul de montaj complet centrală termică pentru o funcționare cât mai adecvată a centralei:
Pentru a realiza montajul corect conform normelor ISCIR aveți nevoie de următoarele elemente:
- Regulator gaz cu filtru- necesar pentru reglarea presiunii gazelor și stoparea intrării impurităților în centrala termică.
- Filtru Y 1/2 și Filtru Y 3/4- necesare la reținerea impurităților din apă și din agentul termic.
- Filtru magnetic anticalcar- protejează schimbătorul de căldură la depunerile de calcar.
- Robineți de trecere cu olandezi 3×1/2 și 3×3/4- necesare pentru sigilarea centralei de circuitele de alimentare cu apă și agent termic, precum și pentru înlocuirea sau curățarea filtrelor de sub centrală.
Luigia-Gabriela Sterie
Absolventă a Colegiului Național ,,George Coșbuc”. Creative writer part-time, dreamer all the time. Copywriter and PR Manager. Freelancer. O poveste de succes începe atunci când nu mai aștepți de la viață să-ți ofere ceva. Te duci și îți creezi singur drumul, greșelile, amintirile, reușitele. Pe lângă toate sfaturile, succesul e doar suma momentelor în care nu ai renunțat.