Cel mai bun răcitor de aer – cum să alegi un răcitor de aer potrivit pentru casa ta

Pe măsură ce temperaturile încep să crească odată cu debutul verii, oamenii apelează la aparate de răcire pentru a menține răcoarea, acasă și la locul de muncă. Nimic nu aduce mai mult răgaz într-o zi toridă de vară, decât posibilitatea de a sta într-un mediu răcoros. Totuși, acest confort vine cu un anume preț mai ales atunci când apelezi la aparate de aer condiționat. Verile și costurile mari la energia electrică merg mână în mână, fapt ce reprezintă un coșmar anual pentru majoritatea proprietarilor de case și birouri. În acest context răcitoarele de aer vin în ajutor, fiind mult mai eficiente din punct de vedere energetic, fiind rentabile și ecologice în comparație cu aparatele de aer condiționat care consumă energie.

Acestea fiind spuse, este important să investești în răcitorul de aer potrivit cerințelor tale, fie el unul clasic, ori un răcitor de aer portabil. În timp ce cumpărarea unui răcitor de aer poate părea o sarcină simplă, oamenii sunt adesea confuzi în timp ce fac selecția produselor, având la îndemână diferite tipuri, caracteristici și funcționalități de răcitoare de aer disponibile pe piață. Așadar, am alcătuit aici un ghid de cumpărare pentru a vă ajuta să alegeți cel mai potrivit răcitor de aer pentru casa sau biroul dumneavoastră, alături de o listă de produse viabile. 

1 Mini răcitor de aer ARCTIC DK-7048

Mini răcitor de aer ARCTIC DK-7048

Aflat la un preț avantajos, Arctic Air Cooler DK-7048 este un produs practic, mic, cu ajutorul căruia vă veți bucura de o atmosferă răcoroasă, fără a vă face griji pentru consumul de energie. Acest produs răcește și purifică aerul pentru a crea un spațiu de confort pentru dumneavoastră, fără a ocupa mult spațiu, toate acestea datorându-se tehnologiei prin evaporare, menită pentru răcirea aerului.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Răcitor de aer ORION OAC-702BS

Răcitor de aer ORION OAC-702BS

Dispunând de funcții de răcire și purificare, circulaţie încrucişată a aerului, capacitate de umidificare cu apă pulverizată, colectare a prafului şi a mirosului neplăcut, profusul se dovedește a fi o alegere inteligentă/ Acesta are de asemenea încorporat un cronometru cumulat pentru intervalul de 7.5 ore, flux de aer automat de 90 de grade cu 3 viteze și un rezervor mic de apă cu volum de 5 litri.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Răcitor de aer cu ionizator Home

Răcitor de aer cu ionizator Home

Produsul este unul bine echipat, dispunând de un cablu de alimentare cu lungimea de 1,35 metrii, însă ca să asigurați o funcționare corespunzătoare este recomandat sa îl conectați la o rețea de alimentare cu tensiunea de 230V, fiind de asemenea posibilă schimbarea filamentul de umidificare. Acest tip de răcitor este recomandat și potrivit numai în încăperi uscate, care au nevoie de un reglaj al umidității.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Răcitor de aer Taurus ALPATEC R500

Răcitor de aer Taurus ALPATEC R500

Cu un consum energetic de 80 de Wați, o dimensiune de  300 x 270 x 60 de milimetri, greutate relativ scăzută de 5.50 kilograme și nu în ultimul rând un nivel de zgomot de 65 de decibeli, acest răcitor este practic, performant și echitabil.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Răcitor de aer Olimpia Splendid Peler 6C

Răcitor de aer Olimpia Splendid Peler 6C

Cu funcții precum Afisaj tactil: afisaj LED si comenzi tactile, balansare automată a fluxului de aer orizontal, ajustarea manuală a fluxului de aer vertical, telecomandă inclusă, temporizator setat la interval de 12 ore și un design compact, acest produs este mai mult decât potrivit pentru diverse încăperi și nevoi.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Înainte de a ajunge la diferitele tipuri și caracteristici demne de remarcat când vine vorba de răcitoare de aer, trebuie să înțelegem mai întâi cum funcționează răcitoarele de aer și care sunt beneficiile alegerii lor în locul aparatelor de aer condiționat.
Un răcitor de aer funcționează pe principiul răcirii prin evaporare. În cazul răcitorului, aerul cald, dar proaspăt, trece printr-un mediu de evaporare (plăcuțe de răcire în acest caz) prin care apa este deplasată dintr-o parte în alta cu ajutorul unei pompe de apă. Apa care curge extrage căldura din aerul cald și începe să se evapore, lăsând în urmă aer rece, proaspăt și umezit, care este împrăștiat printr-un ventilator în încăpere. Multe răcitoare de aer vin astăzi cu tăvi concepute adăugării de cuburi de gheață, ceea ce ajută la răcirea apei și astfel creează eficient o răcire rapidă și de durată. Cel mai bun lucru când vine vorba de utilizarea unui răcitor de aer este că poți ține ușile și ferestrele parțial deschise pentru a asigura o circulație constantă a aerului proaspăt, fără să devină deranjant.

Beneficii

 • Eficiență energetică – Un răcitor de aer consumă în medie de până la de 10 ori mai puțină energie decât un aparat de aer condiționat convențional, promițând astfel o reducere semnificativă a facturilor la electricitate pentru consumatori. Unele răcitoare de aer de astăzi sunt echipate și cu tehnologie invertor care reduce și mai mult consumul de energie. Răcitoarele de aer cu invertor de la oferă economii de până la 50% la costurile de energie și electricitate în comparație cu răcitoarele de aer obișnuite. Avantajul suplimentar este că răcitoarele de aer cu invertor fac mult mai puțin zgomot datorită motorului lor cu comutație electronică, făcând astfel lucrul, precum și participarea la un apel video mult mai ușor și mai plăcut.
 • Costuri inițiale și de recurență – Fie că este vorba de costurile inițiale de achiziție și instalare sau costurile de operare și întreținere, un răcitor de aer este mult mai ieftin decât un aparat de aer condiționat.
 • Alegerea ecologică – Spre deosebire de aparatele de aer condiționat care utilizează clorofluorocarburi dăunătoare (CFC), răcitoarele de aer utilizează procesul natural de răcire prin evaporare cu emisii de carbon zero, ceea ce le transformă în o opțiunea ecologică.
 • Calitatea aerului – Răcitoarele de aer permit circularea aerului proaspăt în timpul funcționării, procesul fiind – sustragerea aerului cald din exterior și răcirea ulterioară a acestuia. În plus, aerul care circulă este filtrat, umed și ușor de respirat, menținând umiditatea optimă. În schimb, în aparatele de aer condiționat circulă același aer cel mai probabil îmbâcsit prezent la momentul respectiv în încăpere.
 • Instalare și portabilitate – Spre deosebire de aerul condiționat care necesită instalare profesională și funcționează ca o unitate fixă, răcitoarele de aer nu necesită instalare, tot ce trebuie să faceți este să umpleți rezervorul de apă și să conectați cablul de alimentare la o sursă de curent. De asemenea, răcitoarele de aer sunt extrem de portabile și pot fi mutate cu cea mai mare ușurință. Asigurați-vă că alegeți cel mai bun răcitor de aer portabil.

Tipuri de răcitoare de aer

Există, la momentul actual, o varietate de modele de răcitoare de aer pe piață. Când vine vorba de selectarea unuia potrivit, veți fi copleșit de multitudinea de opțiuni disponibile în ceea ce privește dimensiunea, formele, capacitățile, designul și caracteristicile. Deci, înainte de a începe căutarea unui răcitor de aer, este important să înțelegeți mai întâi diferitele tipuri și funcționarea lor. Există patru tipuri principale. Să aruncăm acum o privire la acestea, în detaliu. 

 • Desert air coolers – O soluție perfectă pentru regiunile cu climă uscată, răcitoarele de aer de tip Desert se caracterizează prin capacitatea mare a rezervorului, suflanta sau ventilatorul mare și motorul puternic. Acestea sunt capabile să răcească spații mari cu aspirare și pulverizare superioară a aerului. Cu o capacitate a rezervorului de până la 100 de litri, răcitoarele de aer Desert pot funcționa pe parcursul a ore întregi pentru a oferi o răcire neîntreruptă. Dimensiunile lor mari nu înseamnă că nu pot fi deplasate, deoarece majoritatea răcitoarelor de acest tip sunt echipate în prezent cu roți pivotante. 

Acestea sunt ideale pentru utilizare în: sufragerii medii și mari, săli de sport, săli de evenimente, magazine, restaurante,  li locații izolate în aer liber.

 • Răcitoare de tip personalCompacte și portabile, răcitoarele de aer personale sunt mai mult o soluție de răcire personalizată destinată utilizării în spații mici sau în zone care nu necesită răcire deschisă. În comparație cu răcitoarele de tip Desert, răcitoarele de tip personal consumă mult mai puțină energie și funcționează mai silențios. Aceste răcitoare vin de obicei cu roți pivotante pentru o manevrare ușoară. Ocupând mult mai puțin spațiu, răcitoarele personale funcționează cel mai bine atunci când sunteți aproape de ele. Fiind mici si practice, sunt disponibile într-o varietate de forme, modele și dimensiuni, puteți alege cu ușurință unul care se completează perfect cu decorul din orice încăpere menită relaxării sau cu spațiul de lucru.

Aceste răcitoare sunt ideale pentru utilizare în: dormitor, cameră de studiu, cameră pentru copii, zonă de luat masa, cameră de hotel, birou mic, etc.

 • Răcitoare de tip turn – Concepute pentru a se potrivi în cele mai mici spații, răcitoarele de aer de tip turn sunt subțiri și elegante. Aceste răcitoare împrăștie aer într-un punct mai înalt din încăpere, în comparație cu alte tipuri de răcitoare, astfel încât avantajul lor principal constă în înălțimea lor, deoarece atunci când stați drept sau așezat la un birou înalt, doriți să vă bucurați de aerul rece în totalitate. Acestea sunt ușor de așezat aproape oriunde în casă fiind compacte, subțiri, reușind să fie strecurate în cele mai mici sau neîncăpătoare locuri.

Ideale pentru utilizare în: dormitor, cameră de studiu, cameră pentru copii, zonă de luat masa, birou de tip cub, zonă de recepție, etc. 

 • Răcitoare de tip window După cum sugerează și numele, răcitoarele de aer pentru ferestre sunt menite să fie montate în zona ferestrelor și astfel vă economisesc spațiu pe podea, spațiu pe care evident ulterior îl puteți utiliza pentru altceva, o altă piesă de mobilier sau un accesoriu care să completeze camera. Aceste răcitoare sunt cea mai bună opțiune pentru circulația aerului proaspăt în interiorul încăperii, deoarece trag aerul direct din exterior.

Ideal pentru utilizare în: dormitor, cameră de studiu, cameră pentru copii, zonă de luat masa, cameră de pensiune, birou, etc. 

Caracteristici importante ale răcitoarelor de aer

 • Dimensiunea camerei contează

Pentru că fiecare răcitor de aer este menit să răcească o zonă specifică, devine important să alegeți unul în funcție de dimensiunea camerei în care urmează să fie instalat. Un răcitor mic într-un spațiu mai mare poate să nu facă o treabă adecvată, în timp ce unul mare într-un spațiu mic poate crea prea multă umiditate. 

 • Distanța la care este suflat aerul rece

Una dintre componentele importante ale unui răcitor de aer este ventilatorul și profilul paletei acestuia. Acest aspect face toată diferența, făcându-l astfel potrivit sau nu nevoilor dumneavoastră de spațiu și temperatură. De asemenea, este de așteptat ca răcitorul să răcească întreaga cameră, iar distanța de suflare a aerului este foarte importantă. O suflare pe o distanță mai lungă este obținută prin profilul paletelor ventilatorului, care este locul în care răcitoarele care au pale de ventilator înclinate sunt capabile să furnizeze aer rece la distanțe mai lungi, ceea ce se traduce printr-o zonă mai mare de răcire. 

 • Capacitatea rezervorului și funcția de umplere automată

Răcitoarele de aer sunt disponibile cu diferite capacități de rezervor și, prin urmare, va trebui să alegeți răcitorul cu capacitatea potrivită a rezervorului, în funcție de dimensiunea camerei. Elementul fundamental aici este că un rezervor mare de apă va asigura răcirea pentru multe ore. Un alt lucru important la care ar trebui să aveți grijă este funcția de umplere automată, deoarece suntem destul de siguri că nu ați dori să vă treziți în miezul nopții sau să fiți deranjat în mijlocul unor lucrări importante doar pentru a umple rezervorul. Răcitorul ideal ar trebui să funcționeze toată noaptea fără a fi nevoie să-l reumpleți. Pentru răcitoarele de capacitate mai mică, caracteristicile rezervorului de umplere automată sunt utile, deoarece un model bun transportă apa în mod continuu. În plus, trebuie să vă asigurați că pompa de apă a răcitorului este compatibilă cu condițiile de apă dure și/sau calcaroase și are o durată de valabilitate mai lungă.

 • Funcție anti-țânțari

Țânțarii se reproduc in apa stagnantă a răcitoarelor obișnuite, ceea ce poate reprezenta un pericol imens pentru sănătate si poate creste riscul de boli. Răcitoarele de aer de astăzi vin cu funcția Anti-țânțari, care este extrem de utilă în prevenirea reproducerii țânțarilor în interiorul răcitorului. Răcitoarele performante folosesc substanțe pentru țânțari, care au proprietăți insecticide și sunt foarte eficiente în alungarea țânțarilor și a reproducerii acestora. Extractul substanței în cauză este introdus într-o pungă care este apoi plasată în camera de respingere a țânțarilor. Pe măsură ce are loc răcirea prin evaporare, substanța se amestecă cu aerul eliminând astfel țânțarii

 • Filtru de praf

În condițiile în care calitatea aerului este o problemă zilnică, este ideal să folosiți aparate electrocasnice care pot ajuta la menținerea aerului curat în interior. Un filtru de praf într-un răcitor de aer filtrează praful și resturile din aerul sustras din mediu exterior. Multe răcitoare dispun de un filtru de praf de cărbune care utilizează cărbune activ pentru a îndepărta resturile de aer și impuritățile, oferindu-vă aer proaspăt și curat.

 • Recipient pentru gheață

Dacă doriți ca răcitorul de aer să ofere o răcire rapidă și îmbunătățită, este mai bine să cumpărați unul care vine cu un recipient de gheață încorporat. Puteți adăuga cuburi de gheață pentru a răci eficient și rapid apa, rezultând în cele din urmă într-o răcire mai rapidă a încăperii.

 • Compatibilitate cu invertor

Dacă se întâmplă să locuiți într-o zonă care se confruntă cu întreruperi frecvente de curent, trebuie să optați pentru un răcitor de aer compatibil cu invertor, pentru a vă bucura de o răcire neîntreruptă. Astfel nu trebuie să vă faceți griji că întreruperea curentului va interfera cu confortul dumneavoastră.

 • Telecomandă încorporată

O telecomandă este ideală dacă doriți să accesați setările de viteză și alte funcții ale răcitoarelor de aer fără a fi nevoie să vă deplasați din pat sau din scaun. Aveți, de asemenea, opțiunea de a alege în zilele noastre răcitoare inteligente, care sunt activate prin IoT, funcționează pe Wi-Fi și pot fi, de asemenea, controlate prin voce. 

 • Designul

Au trecut vremurile răcitoarelor voluminoase și designului banal. Răcitoarele de aer de astăzi vin cu forme, dimensiuni și modele atrăgătoare diverse, astfel încât să puteți alege cel care se îmbină perfect cu interioarele locuinței dumneavoastră. Cu răcitoarele de aer new-age, nu vă veți bucura doar de confortul răcirii, ci și de un accesoriu de design care se potrivește cu restul încăperii.

Andreea Horj

Andreea Horj

Horj Andreea Maria (b. 1998, Borsa, Maramureș) graduated from the Babeș Bolyai University, specializing in English and Norwegian- language and literature BA and the British Cultural Studies MA. She finished her internship at the Research Center of the Contemporary British Novel, UBB and at Emil Racoviță High School, Cluj Napoca. She is currently teaching English and does specialised-terminology translations (medicine, economy, art) and literary translations (poetry, dramaturgy, cinematography) both in English and Norwegian.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general