Cel mai bun robot de tuns iarba

În acest articol vă vom descrie un ghid complet despre cum să alegeți cel mai bun robot de tuns iarba alături de 5 recomandări atent alese de noi în funcție de raportul preț calitate, de recenziile celor ce au cumpărat produsele respective, dar și de funcțiile incluse pe care le au acei roboți de tuns iarba.

Cel mai popular robot de tuns iarba

Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Gardena Sileno city 250

Dacă stai la casă și ai propria grădină pe care o iubești și o dorești mereu îngrijită atunci ori te ocupi tu personal de îngrijirea ei și tunderea gazonului, ori cauți să achiziționezi cel mai bun robot de tuns iarba la cel mai bun preț. Acest aparat va face ceea ce poți face tu, însă într-un mod mai profesionist, iar tu te poți ocupa de alte activități ce necesită o prioritate mult mai mare.

Aceste aparate inteligente sunt disponibile în toate modelele, formele și mărimile, sunt ușor de folosit, de instalat și de programat. Acestea au baterii reîncărcabile, se întorc singure la stația de încărcare atunci când gazonul este tăiat sau când bateria trebuie încărcată, sunt foarte silențioase, deci pot fi utilizate în orice moment al zilei deoarece nu vor deranja pe absolut nimeni.

Trebuie să ai în vedere că acestea vor costa mai mult cu cât au mai multe funcții incluse precum: wifi, bluethoot, controlul cu ajutorul unei alicații, senzori de ploaie, senzori antifurt, performanțe mărite pentru pante și obstacole.

1 Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310

Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310

 •   Dispune de 3 lame de taiere
 •   Dispune de un ecran LCD pentru o programare mai ușoară
 •   Are atât alarmă cât și temporizator, dar și protecție anti furt
 •   17 cm lățime de lucru și maxim 5 cm înălțime maximă tăiere
 •   Potrivit pentru suprafețe de 350 - 1000 m²
 •   Se încarcă în 50 de minute
·   Nivelul zgomotului este de 61 dB
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Gardena Sileno city 250

Gardena Sileno city 250

 •   3 cuțite din oțel
 •   Protecție împotriva furtului
 •   Suportă pante de până la 35%
 •   Rezistent la intemperii
 •   Pentru peluze de 150, maxim 250 m²
 •   Înălțimea maximă de tăiere, între 2 și 5 cm
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Robomow RS 625 PRO

Robomow RS 625 PRO

 •   Dispune de control prin aplicație
 •   Înălțime reglabilă a tăierii
 •   Două lame masive de tăiere de 28 cm = până la 56 cm lățimea de lucru
 •   Tunde și marginile gazonului
 •   Are GSM și modul GPS
 •   Pentru peluze de până în 2600 m²
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310

Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310

 •   3 lame de tăiere
 •   22 cm lățime de lucru și 6 cm înălțime maximă de tăiere
 •   Are ecran LCD, temporizator și alarmă
 •   Dispune de 4 roți pentru o mobilitate mai bună
 •   Potrivit pentru suprafețe de 350 - 1000 m²
 •   60 de minute durata de încărcare
 •   Nivelul zgomotului este de 60 dB
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Gardena Sileno life 1250 smart

Gardena Sileno life 1250 smart

 •   3 cuțite din oțel
 •   Pentru peluze de până la 1100 m² (max. 1250 m²)
 •   Este rezistent la intemperii
 •   Dispune de control cu ajutorul telefonului
 •   Se programează foarte simplu
 •   Suportă pante de până la 35%
 •   Dispune de protecție împotriva furtului
 •   Înălțime de tăiere între 2 și 5 cm
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
cel mai bun robot de tuns iarba

Cum funcționează un robot de tuns iarba?

Cred că asta este cea mai căutată întrebare. Aceste aparate inteligente au aproximativ același principiu de funcționare ca și aspiratoarele robot. Toți roboții de tuns iarba sunt antrenați de un motor care oferă o anumită putere lamelor de tăiere. Acesta mai beneficiază de o stație de bază alimentată la curent, un cablu perimetral cu ajutorul căruia stabilești limitele de acționare ale robotului de tuns iarba și senzori care nu îi permite acestuia să părăsească limitele impuse de tine.

Un capăt al firului este conectat la bază, în timp ce restul firului este întins pe gazon și menținut cu ajutorul unor țăruși de exemplu. Acesta trebuie să urmeze limitele gazonului astfel încât să nu găsești robotul de tuns iarba făcând baie în piscină de exemplu. Desigur, mai glumim, însă trebuie să fim foarte atenți la instrucțiunile cu care acesta o să vină ambalat.

Celălalt capăt al firului se întoarce la bază și este conectat la un al doilea terminal. Baza are ca rol încărcarea aparatului atunci când acesta detectează baterie puțină. Baza la care sunt conectate cele 2 fire după care se ghidează robotul de tuns iarba au o încărcătură electrică pentru a fi depistat de senzorii amplasați pe robotul de tuns iarba. Robotul de tuns iarba se întoarce la bază atunci când gazonul este tăiat sau atunci când trebuie să se reîncarce.

Atunci când detectează firul delimitator, aceasta își va schimba direcția pentru a evita părăsirea gazonului. Multe dintre ele au senzori de coliziune, astfel încât, dacă se lovesc de un obiect, robotul de tuns iarba se va întoarce și va pleca într-o altă direcție. Majoritatea modelelor tund aleatoriu, acoperind în cele din urmă întreaga peluză înainte de a se întoarce la stația de andocare. Altele folosesc un sistem GPS mai sofisticat care vă permite să programați trasee specifice.

back to menu ↑

Ce să iei în considerare cănd cauți cel mai bun robot de tuns iarba

Prețul nu înseamnă totul. Un produs scump nu este neapărat și ceea ce tu ai nevoie. Vă vom detalia principalele criterii pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca achiziția ta să fie una sigură și să te bucuri de produs o perioadă îndelungată. Sfaturile noastre au rolul de a te face să îți stabilești bugetul potrivit și să plătești doar pentru funcțiile pe care le vei folosi.

Prețul

Prețul este un factor foarte important atunci vine vorba despre alegea celui mai bun robot de tuns iarba. Cu cât vrei mai multă tehnologie, mai multă siguranță pentru funcționarea optimă a robotului, dar și cu cât gazonul este mai mare, cu atât vei avea nevoie de un robot de tuns iarba mai performant și automat mai scump.

Modelele ieftine o să aibă multe probleme și puține caracteristici în comparație cu modelele de vârf. Având în vedere că în România acest robot de tuns iarba nu este foarte întâlnit în curțile oamenilor, asta nu înseamnă că nu este o inovație în materie de tehnologie și utilitate. Modelele premium au funcția de a fi configurate cu ajutorul telefonului mobil, un mare plus în cazul în care stai în casă pe canapea și lași robotul de tuns iarba să-și facă treaba. Un model ieftin cu siguranță nu o să poată fi configurat cu ajutorul unui telefon mobil.

Un robot de tuns iarba ar trebui să fie conceput să se descurce în cele mai dificile situații, în cele mai strâmpte unghiuri și în cele mai inaccesibile locuri și în caz de ceva, să aibă calitatea și puterea de a rezolva singur problema, pentru că acesta este motivul pentru care lumea caută cel mai bun robot de tuns iarba, ca să-și facă singur treaba.

Un model ieftin nu va face față terenurilor care nu sunt în totalitate drepte, nu își va menține traseul și chiar poate părăsi gazonul, iar tu trebuie să întrerupi orice activitate ai avea pentru a-l pune înapoi pe gazon.

Este foarte important să consultați recenziile înainte de orice achiziție pentru că aceste echipamente nu sunt deloc ieftine. O achiziție de acest gen necesită ceva timp de căutare și de informare pentru ca rezultatul să fie unul mulțumitor. De acest lucru ne vom ocupa noi deoarece v-am recomandat 5 modele foarte apreciate de cumpărători și am realizat și acest ghid care are ca scop detalierea elementelor ce trebuie luate în considerare atunci când cauți un robot de tuns iarba bun. Dacă prețurile roboților de tuns iarba nu vi se par justificate, vă puteți orienta către o motocoasă bună pe benzină, o motocoasă ieftină și bună sau una electrică. De asemenea avem un articol dedicat pentru cea mai bună motocoasă Husqvarna.

Practicabilitate

Vorbeam mai sus la categoria de preț despre importanța aplicației pe mobil. Această funcție adaugă o sumă considerabilă la prețul final al robotului de tuns iarba, deci ar trebui să vă gândiți dacă aveți nevoie de ea sau nu. Funcțiile și setările unui astfel de aparat ar trebui să se facă manual în doar câteva minute, dar dacă scopul achiziționării unui astfel de aparat a fost să nu mai aveți vreodată treabă cu el și să-și facă singur treaba, atunci posibilitatea controlului dintr-o aplicație mobilă ar trebui inclusă în funcțiile de bază.

Dacă nu, să știi că vei economisi ceva bănuți, dar va trebui să faci destule drumuri la aparatul tău pentru a-l regla în funcție de preferințele personale. Este foarte important să verificați cerințele pe care le are producătorul în legătură cu aplicația telefonului, dar și de modelul telefonului. Ar fi culmea să comandați un robot de tuns iarba ce poate fi controlat prin aplicație mobilă, dar dvs să nu aveți un telefon compatibil fiind prea vechi sau pur și simplu incompatibil cu produsul dvs.

Aspectul display-ului

Displayul trebuie să fie intuitiv pentru ca experiența de utilizare să fie cât mai comodă și mai plăcută. Cel mai important este să cautați chiar dumneavoastră înainte de a achiziționa produsul în sine informații sau chiar videoclipuri cu aspectul robotului de tuns iarba și de metode de utilizare eficientă a acestuia. Puteți găsi astfel de videoclipuri pe Youtube scriind numele produsului de care vă interesați, iar rezultatele vor fi numeroase, de asemenea se poate ca și producătorul să aibă postate niște videoclipuri informative care au rolul de a ajuta utilizatorul să pună în funcțiune aparatul.

Încărcarea și bateriile

Bateriile roboților de tuns iarba sunt reîncărcabile, pot asigura o autonomie de la minim 30 de minute în sus în funcție de aparatul în sine. Roboții de tuns iarba de calitate superioară pot avea autonomii de până la 5 ore. În funcție de performanța de încărcare, acestea pot sta la încârcat cel puțin 30 de minute și poți aștepta până la câteva ore.

Acești timpi trebuie să vă transmitem că țin de performanțele și de calitatea roboților de tuns iarba. Aceste aspecte sunt foarte importante și trebuie găsite și cercetate pe pagina producătorului.

Anumiți roboți de tuns iarba au și baterii detașabile. Pur și simplu iei mai multe baterii reîncărcabile, iar în momentul în care aparatul se descarcă, înlocuiești bateriile descărcate cu altă pereche de baterii încărcate și aparatul poate să funcționeze în continuare în timp ce tu o să pui la încărcat bateriile descărcate.

Cel mai important este ca să iei decizia unei baterii mai puternice în funcție de tipul și dimensiunile gazonului tău. Dacă ai un gazon foarte des și întins pe o distanță medie spre mare, atunci ai nevoie de cel mai bun robot de tuns iarba cu cea mai bună baterie reîncărcabilă. Dacă vei achiziționa un robot de tuns iarba cu o baterie de slabă calitate, până îți va tunde metri întregi de gazon va crește alta în urmă, desigur, mai și glumim, dar este însă logic. Dacă ai un gazon de dimensiuni reduse atunci poți face un compromis și poți alege și o baterie mai slabă care îl va face să se încarce de multe ori, însă va termina de tuns gazonul în câteva ore.

Tipul lamei

În general există 2 tipuri de lame pe care le veți întâlni la modelele de roboți de tuns iarba. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje pe care vi le vom detalia mai jos pentru a știi ce să alegeți în funcție de ce gazon știți că aveți în grădină.

 1. Lama pivotantă se va descurca mult mai bine cu obstacolele din jur. Dacă știți că aveți un sol cu multe gropi, pietre sau crengi care tot pică din pomi, alegeți o lamă pivotantă. De obicei produsele ce au acest tip de lamă sunt și ceva mai scumpe.
 2. Lama fixă se poate mișca mai rapid decât lama pivotantă însă se poate împotmoli mai repede în obstacole dure și smocuri de iarbă înalte și dese. În momentul când lama se blochează, va trebui să interveniți dumneavoastră pentru a reseta aparatul și a-l pune pe traseul cel bun.

Garanția

Acest factor special nu are nimic de-a face cu produsul în sine. Acesta este un factor important care diferă adesea de la o marcă la alta. Din cauza unei astfel de variații, ar trebui să încercați să confirmați informațiile sau politica de garanție înainte de a face achiziția. Obținerea clarității în această privință va face posibilă returnarea și înlocuirea în cazul în care există vreun defect de fabrică. De asemenea anumite magazine fac posibilă opțiunea de garanție extinsă contra unei anumite sume de bani, eu zic că merită, mai ales că aceste produse lucrează în condiții extreme câteodată.

Nivelul de zgomot

Dacă vei citi despre anumite modele vei observa că majoritatea se încadrează în nivele de zgomot cuprinde între 55 și 65 de dB. Aceste modele trebuie să știi că sunt foarte silențioase și pot fi folosite inclusiv noaptea, dimineața sau între orele de odihnă pentru că nu te vor deranja și nu îți vor deranja nici vecinii. Modelele cu nivel de zgomot de peste 75 dB vor scoate sunete care se resimt mai ales dacă zona ta este una foarte liniștită, însemnând că acestea trebuie oprite în caz că vrei să adormi vara pe hamac sau vecinii tăi au ore fixe de somn.

Panta gazonului dumneavoastră

Anumiți producători oferă informații și despre panta la care poate face față produsul respectiv. Pentru început este nevoie să aflați cam ce înclinație are grădina dvs. Calculați diferența de înălțime dintre cea mai de jos parte a gazonului și cea mai înaltă. Dacă grădina dvs are aproximativ 20 de metri, iar diferența de înălțime dintre extremități este de 2 metri, faceți următorul calcul.

2/20=0,1 x 100 = 10% pantă a grădinii dvs.

Dacă nu vă descurcați, există și site-uri automatizate care vă pot ajuta simplu și rapid să vă măsurați panta grădinii dvs.

Dacă panta grădinii dvs este mare, ar trebui să alegeți un model cu tracțiune pe 4 roți în detrimentul unui robot de tuns iarba cu 3 roți. Chiar dacă un producător spune că produsul poate face față oricărei pante, este important și cum face față și care sunt performanțele, că degeaba urcă până în vârf dacă nu are rezultate mulțumitoare legate de tunderea gazonului.

La modelele ieftine vi se poate întâmpla ca din cauza pantei, robotul să nu parcurgă drept traseul prestabilit. Este foarte important să citești toate sfaturile și informațiile producătorului, dar în același timp și recenziilor clienților care au achiziționat deja acel produs.

robot tuns iarba
back to menu ↑

Alte sfaturi și informații utile

Este foarte important ca produsul pe care îl cautați să aibă opțiuni de a programa flexibil aparatul astfel încât să se descurce indiferent de impedimentele întâlnite pe zona de rulare. Există situații în care dorești ca robotul de tuns iarba să se concentreze pe o anumită zonă, acest lucru fiind relativ simplu dacă alegeți aparatul potrivit.

Mai există și funcția ca aparatul tău să poată funcționa chiar și atunci când plouă, însă nu recomandăm această practică deoarece iarba va căpăta o textură ciudată și poate bloca chiar lamele de tăiere, iar roțile pot aluneca pe iarba foarte alunecoasă. Cel mai indicat este să alegeți un produs ce are senzori de ploaie pentru a evita ca acesta să funcționeze și în caz de o ploaie torențială.

Alegeți un model ce vă permite să reglați înălțimea de tăiere a gazonului pentru că aceasta este foarte importantă. Poate unele persoane dintre voi doresc un gazon de dimensiuni mai reduse, care pare mai îngrijit decât unul mai înalt, mai stufos.

În timp ce toate mașinile de tuns iarba folosesc cabluri perimetrale și algoritmi avansați pentru a asigura acoperirea totală a gazonului, unele modele utilizează și tehnologia GPS care îi spune mașinii de tuns iarba unde a fost și unde trebuie să meargă. Unele mașini de tuns iarba robotizate oferă circuite Bluetooth, Wi-Fi sau celulare încorporate, care vă permit să programați și să controlați mașina de tuns iarba cu ajutorul unei aplicații mobile și să urmăriți progresul tunsului de oriunde.

Să nu vă speriați dacă robotul dvs de tuns iarba o să pară foarte dezorientat atunci când este pus în funcțiune. Aceștia dezvoltă proprii algoritmi de funcționare și vă veți gândi dacă e defect sau a înnebunit aparatul dumneavoastră. Nu, nu a înnebunit și nici defect nu este. Tot ce contează la final este ca el să funcționeze și gazonul dvs să fie tuns așa cum trebuie.

back to menu ↑

Cum să curățați robotul de tuns iarba

Nu vă gândiți că plecați în vacanță 4 zile și robotul dvs trebuie lăsat să funcționeze pe principiul ideii că totul este automatizat. Acesta trebuie supravegheat din când în când, verificat în caz că are dificultăți de funcționare și mai ales curățat. Ca să cureți aparatul va trebui întâi să-l oprești apoi să o întorci cu susul în jos pentru a verifica în primul rând lamelele. Iarba, mai ales dacă este umedă poate intra prin toate orificiile aparatului și trebuie cumva scoasă cu ajutorul unei perii de exemplu.

Carcasa acestuia se poate șterge cu o lavetă umedă, iar lamelele la un moment dat vor trebui înlocuite pentru că se vor toci și nu vor mai tăia așa cum ar trebuie. De asemenea, ar trebui ca o revizie să fie făcută anuală la un distribuitor care se ocupă cu așa ceva deoarece reviziile prelungesc durata de viață a aparatului tău deoarece chiar și bateriile reîncărcabile se înlocuiesc la un moment dat pentru că timpul le va uza și chiar dacă se încarcă, acestea se vor descărca foarte repede față de momentul achiziționării aparatului.

back to menu ↑

Instalarea robotului de tuns iarba

Instalarea unui astfel de robot de tuns iarba poate fi dificilă sau nu, în funcție de răbdarea pe care o are cel ce se va ocupa de acest lucru. Orice producătorul oferă în cutia în care vine aparatul instrucțiuni, dar în același timp există atât de multe tutoriale pe internet, atât în limba română, cât și în limba engleză astfel încât să fie optim de înțeles pentru orice persoană.

Anumiți producători pot oferi instalare inclusa, dar în același timp, la celălalt capăt se află acei producători care acceptă doar instalații autorizate. Pentru a fi sigur că firma pe care ai căutat-o nu o să te jupoaie de bani pe românește, ar trebui să întrebi de preț înainte de a te trezi cu ei la poarta. Fi pregătit să le oferi informații cel puțin despre mărimea gazonului.

back to menu ↑

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra cel mai bun robot de tuns iarba

 1. Instalarea unui robot de tuns iarba necesită o sursă exterioară de energie electrică pentru ca baza de încărcare să poată funcționa pentru încărcarea aparatului, dar și pentru trimiterea de impulsuri către firul ce delimitează gazonul tău.
 2. Este recomandat ca locul în care este instalată baza să fie ferictă de razele directe ale soarelui și în același timp să nu aibă deloc obstacole în jurul ei pe o rază de cel puțin un metru pentru ca robotul să se poată întoarce în siguranță.
 3. Alege un model în funcție de terenul tău deoarece anumite modele pot avea dificultăți pe porțiuni înguste, pe teren cu pante abrupte sau în zonele unde există multe obstacole precum niște tufe de trandafiri sau niște cauciucuri decorative.
 4. Dacă bugetul îți permite, noi recomandăm instalarea acestuia de către un expert în domeniu care va face totul pentru tine, iar la final îți va arăta cum să folosiți în cel mai optim mod aparatul dumneavoastră inteligent. Aceste aparate pot fi instalate și de către tine, însă instrucțiunile trebuie respectate strict pentru a funcționa totul cum trebuie.
back to menu ↑

Care sunt avantajele celui mai bun robot de tuns iarba?

Față de modelele tradiționale de mașini de tuns iarba pe benzină sau electrică, acest robot are anumite avantaje pe care nimeni și nimic nu le poate înlocui. Aceste avantaje sunt următoarele:

 •   Mai puțin efort din partea dvs deoarece odată ce este instalat și programat, robotul de bucătărie își face singur treaba. Grădina și gazonul tău o să arate mereu curat și tăiat și nu trebuie să ai prea mult grija aparatului deoarece acesta este fabricat să se întoarcă singur la bază atunci când are nevoie de încărcare.
 •   Sunt silențioase ceea ce le face o achiziție bună ce poate fi folosită în orice moment al zilei sau chiar și seara
 •   Nu are emisii față de mașinile de tuns iarba tradiționale care emit destule emisii și poluează mediul înconjurător.
back to menu ↑

Întrebări frecvente 

Vă prezentăm câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pun potențialii cumpărători.

Își merită banii un robot de tuns iarba?

În opinia noastră, da, merită, deoarece timpul fiecăruia dintre noi este foarte limitat în ulțimii ani, iar dacă avem posibilitatea să facem rost de niște timp liber de relaxare sau pentru a face altă activitate în acel timp în care robotul de tuns iarba să-și facă treaba, atunci acesta își merită toți banii. Deși costă destul de mult, timpul nu ni-l readuce nimeni înapoi, iar timpul nostru petrecut cu familia e cel mai important.

Ce mașină de tuns iarba robotizată este cea mai bună pentru pante?

Citiți recenziile de mai sus și veți vedea o indicație despre cum se descurcă fiecare dintre ele cu pantele și dealurile. De asemenea, am dezvoltat în acest articol și o modalitate de a afla ce pantă aveți în curte. După ce ați calculat, alegeți un model care să facă față cerințelor finale. 

Robotul de tuns iarba poate fi furat?

Desigur, acesta este un produs destul de scump și poate atrage cu ușurință atenția mai ales dacă gardul dumneavoastră permite să se vadă din exterior tot ce se întâmplă în curtea dumneavoastră. Dacă știți că în zona dvs se pot întâmpla astfel de lucruri neplăcute, atunci ar trebui să alegeți un model cu protecție anti furt.

De unde pot cumpăra cel mai bun robot de tuns iarba? 

Astfel de produse se găsesc la magazine de încredere precum: emag.ro sau robotworld.ro.

back to menu ↑

Concluzii

În concluzie un astfel de aparat numit robot de tuns iarba este o invenție nemaipomenită și nu poate fi înlocuit de nimic altceva. Dacă însă bugetul nu vă permite, poate ar trebui să vă îndreptați către o mașină de tuns iarba pe benzină, dar care vă va ocupa destul de mult timp față de acest aparat care poate fi comparat chiar și cu o jucărie care îți face treaba chiar mai bine decât ai putea să o faci tu.

Sperăm că sfaturile noastre te-au ajutat să iei cea mai bună decizie în ceea ce privește achiziția și trebuie să fii foarte atent la ce am scris pentru ca achiziția ta finală să fie exact ceea ce tu aveai nevoie. De asemenea, ne dorim ca recomandările noastre să te fi inspirat în alegerea ta. Cele 5 modele sunt atent alese în funcție de recenziile clienților și de raportul preț calitate.

Licențiat în Inginerie și în prezent la master în domeniul transporturilor, sunt pasionat de scrierea articolelor legate de casă și gradina și asta a devenit un hobby.

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general