Cel mai bun frigider
Frigiderul este unul dintre electrocasnicele cele mai importante fără de care nu putem trăi. Fiind foarte important, acesta reprezintă o achiziție ce trebuie făcută cu atenție astfel încât acesta să nu vă facă probleme cel puțin 10 ani de zile.
În acest articol vă vom detalia cele mai utile și importante informații cu privire la importanța caracteristicilor unui frigider, dar și recomandări pentru cel mai bun frigider pe care le-am ales în funcție de recenzii ale clienților, prețuri, clasa energetică și caracteristicile cele mai importante.
Recomandări pentru cele mai bune frigidere
Alegerile noastre au fost atent făcute astfel încât să vă bucurați de cele mai performante produse la cele mai avantajoase prețuri.
Frigider Side by side Samsung RS50N3913BC/EO
- -Funcție no frost, congelare rapidă
- -Volum net total de 501 litri, 178.9 cm inaltime, 73.4 adancime si 91.2 latime
- -Display cu touchscreen
- -Dispenser pentru apa și gheața
- -Compresor Digital Inverter
Frigider incorporabil Liebherr IRBdi 5180
- -Funcție super răcire, funcție vacanță
- -Ușile sunt reversibile
- -Volumul net total este de 296 litri
- -Clasa energetică este D
- -Acest model de frigider consumă aproximativ 124.8 kWh/an
Frigider Daewoo FN-146HEB
- -Înălțime de 85 cm, adâncime de 57.4 cm și lățime de 48.6 cm
- -Volumul net total este de 128 de litri
- -Clasa energetică este E
- -Garanție 2 ani de zile și o greutate de 26 kg
Frigider Heinner HF-205SWDF+
- -Volumul net total este de 205 l, dintre care frigiderul are 165 litri și congelatorul are 41 de litri
- -Are o lătime de 55 cm, o înălțime de 143.4 cm și o adâncime de 54.2 cm.
- -Consumul anual este de 221 kWh
Frigider Samsung RT50K633PSL/EO
- -Tehnologie no frost
- -Sistem automat de dezghețare a frigiderului
- -Iluminare led
- -Filtru deodorizant
- -Clasa E energetică
- -Are o înălțime de 178.5 cm, o lățime de 79 cm și o adâncime de 77 cm
- -Volumul brut este de 504 litri
- Cum alegi cele mai bune frigidere?
- Tipuri de frigidere
- Dimensiunile frigiderului și spațiul disponibil
- Caracteristicile de bază ale unui frigider
- Garanția suplimentară, un plus
- Idei pentru a avea o eficiență mai mare
- Sfaturi pentru o durată de viață extinsă a frigiderului
- Cele mai frecvente probleme ale frigiderelor
- Concluzie
Cum alegi cele mai bune frigidere?
Cele mai bune frigidere nu se găsesc așa de ușor, existând o mulțime de modele care mai de care mai avantajoase și mai estetice. Vă vom prezenta tipuri de frigidere, avantajele fiecăruia dintre acestea și alte caracteristici care contează pentru a avea parte de o achiziție bună.
Tipuri de frigidere
Există frigidere Side by Side, frigidere cu o singură ușa sau frigidere cu 2 uși, fiecare dintre acestea urmând a fi descrise mai jos.
- Frigiderele cu o singură ușă
Frigiderele cu o singură ușă sunt de obicei de dimensiuni ceva mai mici. Din momentul în care deschizi ușa frigiderului veți găsi separat și o ușă separată pentru congelator care se deschide separat. Aceste modele de multe ori sunt mai ieftine pentru că nu sunt la fel de spațioase precum cele cu două uși.
- Frigidere Side by Side
Aceste modele de frigidere sunt acelea cu 2 uși de aceleași dimensiuni ce se deschid stânga dreapta, deci ocupă automat mai mult spațiu, însă arată mult mai bine și sunt mult mai practice. Deși au 2 uși, acestea sunt ceva mai înguste față de ușile frigiderelor standard.
- Frigidere cu congelator separat
Frigiderele cu 2 uși cum se mai numesc. Acestea au congelator cu ușa ori în partea de sus, ori în partea de jos. Congelatorul este structurat pe rafturi și sunt destul de spațioase. Dacă congelatorul este sus, automat vă veți apleca când folosiți frigiderul pentru că rafturile acestuia se află în partea de jos, deci cea mai bună variantă din punctul nostru de vedere sunt frigiderele cu congelatorul jos astfel încât rafturile frigiderului să fie fix în fața dumneavoastră.
- Mini frigidere
Aceste frigidere sunt potrivite pentru spații foarte limitate precum birouri, dormitoare, cămine. Acestea au capacități cuprinse între 30 și 90 litri în majoritatea cazurilor. Au un congelator în interior sub forma unei cutii care este destul de redus ca și dimensiuni.
Dimensiunile frigiderului și spațiul disponibil
Înainte de a achiziționa aveți grijă ca acesta să încapă în primul rând în casă, pe ușă și abia după aceea măsurați înălțimea, lățimea și adâncimea spațiului unde doriți să îl poziționați. Pentru cei ce locuiți la bloc trebuie să aveți în vedere dacă acesta se poate urca pe scara blocului pentru că anumite blocuri, cel puțin cele vechi sunt extrem de vechi. După ce v-ați asigurat de toate aceste detalii următorul pas este să vă gândiți dacă există suficient spațiu în spatele frigiderului astfel încât fluxul de aer să circule. Un frigider prea aproape de un perete se încălzește mai des pentru că aerul rece nu are timp să se împrăștie și de aici automat compresorul acestuia declanșează mai des, consumă mai multă energie electrică și există și șansa să se defecteze mai repede. De asemenea și ușile trebuie să vă gândiți în ce parte se pot deschide și să existe suficient spațiu de deschidere a acestora.
La ce să vă gândiți dumnevoastră este și la volumul net al frigiderului asta în funcție de cum obișnuiți să faceți cumpărăturile. Dacă faceți cumpărături destul de rar, atunci ar trebui să luați un frigider cu capacitate de stocare mai mare pentru că nu ieșiți des pentru a-l aproviziona, dacă obișnuiți să faceți cumpărături mai des pentru că vreți produse diverse sau mai proaspete, atunci puteți să mai reduceți din capacitatea de stocare pentru că acestea se consumă mai repede și automat se eliberează spațiul din el mai repede.
- Aspectul frigiderului
Nu doar funcționalitățile unui frigider contează, ci și aspectul acestuia. Acesta îl veți folosi în fiecare zi, este un electrocasnic foarte mare, deci va atrage atenția foarte ușor. Finisajul și stilul unui frigider contează în concluzie foarte mult și o să aibă un impact considerabil în bucătăria dumneavoastră. Aspectul inoxului este unul dintre cele mai căutate aspecte la un frigider. De asemenea și albul simplu, clasic se poate încadra perfect în peisajul bucătăriei. De asemenea, culorile mai îndrăznețe precum roșul se găsesc în majoritatea cazurilor în modelele de top.
- Controlul temperaturii
Cel mai bun frigider va avea un control al temperaturii separat. Adică un control pentru setarea temperaturii frigiderului și un alt control separat pentru setarea temperaturii congelatorului, însă majoritatea modelelor de buget sau chiar și majoritatea modelelor mai scumpe au un singur control pentru ambele compartimente.
- Eficiența energetică
Începând cu data de 1 martie 2021 noile etichete de forma A+, A++, A+++ ce transmiteau eficiența energetică au fost scoate deoarece creau confuzie. Acestea au fost înlocuite cu noi etichete ce sunt notate cu o literă de la A la G, A fiind cea mai economică clasă, iar G cea mai slabă. Aceste etichete au fost schimbate pentru frigidere, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, toate aparatele frigorifice, televizoare. Anumite produse încă au rămas cu vechile etichete cum sunt cuptoarele și uscătoarele de rufe.
Alegeți un frigider cu clasa energetică cât mai aproape de A astfel încât consumul anual să fie cât mai mic. Dacă faceți un calcul la consumul lunar diferența nu va fi așa de mare, însă dacă faceți comparația între consumul anual veți observa că scoateți câteva sute de lei în plus dacă aparatul dumneavoastră frigorific are o clasă energetică joasă.
Cam așa arată noua etichetă unde se menționează capacitatea de stocare a frigiderului, capacitatea de stocare a congelatorului și o nouă modalitate de măsurare a zgomotului măsurat de în dB. Noile clase energetice oferă o reflectare mai clară a eficienței aparatelor în conformitate cu noile standarde moderne. Fiecare dintre aceste etichete conțin un cod QR care poate fi scanat pentru a afla mai multe informații despre produs. Consumul de energie al produsului este prezentat de multe ori ca kWh pe an, dar vă puteți întâlni și cu kWh/1000 ore sau kWh/100 de cicluri de funcționare. Dacă veți cumpăra un produs din categoria produselor frigorifice vă puteți întâlni cu situația ca acestea să aibă atât eticheta nouă cât și cea veche deoarece unii producători sau comercianți au avut în stoc produsele respective pe perioada schimbării.
Caracteristicile de bază ale unui frigider
Există caracteristici de bază la un frigider și caracteristici suplimentare. Dozatorul de apă este de exemplu o caracteristică suplimentară care nu mulți oameni o consideră așa de importantă, mai ales că, dacă frigiderul nu este suficient de performant ca să ofere o apă de calitate, aceasta va avea un gust ciudat. Ce contează cu adevărat este capacitatea de stocare, posibilitatea de reglare a rafturilor, rafturile speciale pentru carne, fructe și legume. Ce mai contează la un frigider este și calitatea materialelor și aspectul interior. Un aspect organizat și compartimente spațioase îți va oferi mai multe posibilități de depozitare.
Garanția suplimentară, un plus
Există anumite branduri sau anumite magazine care îți oferă posibilitatea să prelungești în momentul achiziției frigiderului perioada de garanția contra unei anumite sume de bani. Este un avantaj pe care multe persoane chiar îl caută. Alți producători oferă garanție suplimentară gratis cum ar fi Beko care în anumite cazuri vă vor pune să vă înregistrați produsul pe site-ul lor pentru a beneficia ce o perioadă suplimentară de garanție.
Idei pentru a avea o eficiență mai mare
- Niciodată nu se pune mâncare caldă sau fierbinte în frigider. Acest lucru încălzește aerul din interiorul frigiderului și compresorul va funcționa pentru mai mult timp, deci veți avea un consum de energie electrică mai mare.
- Frigiderul nu trebuie să stea lângă surse de căldură, dar nici în lumina directă a soarelui pentru că acesta se va încălzi și automat compresorul va declanșa mai des.
- Organizarea este secretul. Dacă vă duceți și știți unde țineți anumit produs atunci veți ține ușa deschisă mult mai puțin timp și automat nu va intra atât de multă căldură în interiorul frigiderului.
- Nu deschideți ușa foarte des la un interval prea scurt de timp. Nu știți dacă ați observat, dar de multe ori a doua oară la interval de câteva secunde o veți deschide mai greu.
Sfaturi pentru o durată de viață extinsă a frigiderului
- Igienizați frigiderul. După ce l-ați dezghețat, ștergeți suprafețele cu oțet pentru a preveni apariția bacteriilor. Acest lucru este foarte important mai ales pentru sănătatea dumneavoastră. După aplicarea oțetului, ștergeți suprafețele din nou și uscați-le.
- În spatele frigiderului se află niște serpentine pe care se așează praf cu timpul. Îndepărtați praful de pe acestea. Dacă nu le găsiți, atunci citiți manualul de utilizare a frigiderului.
- Curățarea regulată a frigiderului îi oferă o viață mai îndelungată și dumneavoastră o viață mai sănătoasă și fără riscuri. Curățați garniturile de la ușile frigiderului pentru ca acestea să nu fie pline de urme de mâncare sau alte corpuri străine care ar face posibilă neetanșarea. Pentru a verifica dacă garniturile își fac treaba folosiți o coală de hârtie peste care închideți ușile. Dacă aceasta nu cade, înseamnă că garniturile își fac treaba.
- Frigiderul se curăță cu puțin bicarbonat de sodiu, detergenți fără substanțe chimice și o cârpă moale pentru a evita să zgâriați suprafața frigiderului.
- Nu înghesuiți mâncarea și produsele în frigider pentru a lăsa spațiu de circulare a aerului care are rolul de a oferi prospețime alimentelor și de a le menține la temperatura setată.
- În momentul în care dezghețați congelatorul este indicat să îl lăsați să se dezghețe singur și să nu folosiți obiecte ascuțite pentru a îndepărta gheața acumulată pe pereții acestuia pentru că puteți fisura acei pereți, iar abia atunci să provocați o adevărată problemă care de multe ori poate fi destul de costisitoare.
Cele mai frecvente probleme ale frigiderelor
Vă prezentăm cele mai frecvente probleme ale frigiderelor, dar și soluții care merită încercate pentru încercarea de remediere a acestora în cele mai simple modalități.
- Frigiderul nu răcește
Se presupune că acesta este ferit de razele directe ale soarelui, este instalat corect, este drept și este departe de orice sursă de căldură. Există câteva modalități prin care puteți verifica anumite aspecte care împiedică frigiderul să funcționeze în standardele normale.
- Verificați reglajul termostatului. Anumite frigidere au un termostat atât de ușor de schimbat încât atunci când umblați prin frigider există posibilitatea să-l atingeți din greșeală și să setați o temperatură prea mică.
- Verificați ușa frigiderului dacă se închide corect astfel încât să nu existe posibilitatea ca aerul cald să pătrundă într-un fel în frigiderul dumneavoastră. De asemenea, verificați și garniturile să nu fie rupte sau deteriorate.
- Dacă frigiderul dumneavoastră este extrem de aglomerat atunci aerul rece nu mai poate circula în interiorul frigiderului și asta îl face să se supraîncălzească
Dacă după ce ați realizat toate aceste sarcini și frigiderul dumneavoastră încă nu răcește cum trebuie atunci ar trebui să sunați la garanție dacă acesta încă mai beneficiază de aceasta sau la un profesionist în domeniu.
- Congelatorul nu îngheață cum trebuie
O a doua problemă pe care frigiderele o pot avea este cea cu congelatorul care nu îngheață deloc sau nu îngheață așa cum ar trebui să o facă. În plus față de verificările de mai sus ar trebui să găsiți ventilatorul din interiorul congelatorului și verificați dacă acesta are probleme de funcționare sau este blocat. De asemenea, este recomandat să verificați dacă vreo bucată de gheață îl împiedică să funcționeze în parametri normali. O altă variantă pe care noi o recomandăm este să verificați serpentinele condensatorului din spatele frigiderului și ștergeți-le, acolo uneori se acumulează o mulțime de praf ce poate produce nefuncționare în parametri a frigiderului. Dacă după toate aceste verificări congelatorul frigiderului dumneavoastră tot nu vrea să funcționeze atunci este posibil ca termostatul, compresorul sau gazul refrigerant să fie de vină, iar pentru diagnosticare este nevoie de un specialist în domeniu.
- Frigiderul are un zgomot mai puternic decât de obicei
Frigiderul în funcție de nivelul de zgomot transmit de producător poate face diferite zgomote provenite de la circularea gazului refrigerant prin serpentine, de la compresorul care declanșează sau de la gheața din congelator care cade și provoacă anumite sunete. Dintre toate acestea, dacă depistați un zgomot de la compresor s-ar putea ca acesta să înceapă să între pe ultima sută de metri de funcționare. În funcție de modelul frigiderului, un compresor nou poate fi mai scump sau mai ieftin, iar în funcție de valoarea frigiderului și prețul unui alt compresor vă puteți decide dacă veți cumpăra un compresor nou sau un frigider nou.
- Lumina din interior nu mai funcționează
Nu toate frigiderele sunt echipate cu lumina pe led, caz în care în interior poate exista o bandă led care nu se poate schimba așa de ușor ca în cazul în care iluminatul este asigurat de un simplu bec. Dacă există doar un bec, atunci îl puteți scoate cu ușurință și să căutați un alt model pentru a rezolva problema. Deși pare o problemă minoră, un bec ars în frigider reprezintă o problemă mare dacă ai nevoie de acesta seara și cauți ceva în el. Scoateți becul de acolo și căutați un înlocuitor pe internet în funcție de modelul becului.
- Apă la baza frigiderului
De multe ori, dacă găsiți apă la baza frigiderului înseamnă că există o gaură de scurgere care este posibil să fii fost blocată. În partea din spate a frigiderului se provoacă condens deoarece acolo este mai rece. Apa se scurge în gaura de scurgere unde este evaporată de compresor. Aceste blocări a scurgerilor pot fi provocate de praf, murdărie și resturi alimentare care rămân uneori blocate în gaura de scurgere, iar acest lucru împiedică apa să se scurgă. Tot ce trebuie să faceți este să desfundați scurgerea cu ceva ascuțit și subțire, cum ar fi o scobitoare sau un pai subțire.
Concluzie
Cel mai bun frigider nu pare atât de ușor de ales. Sperăm că noi ne-am atins obiectivul principal și anume de a vă ajuta în alegerea celui mai bun model. Cel mai bine este să vă calculați dinainte propriul buget și să stabiliți de la început ce așteptări aveți de la noul frigider. În ziua de astăzi există frigidere inteligente cu foarte multe funcții inteligente pe care nu neapărat o să le folosiți, iar ceea ce nu este folosit, dar totuși inclus în frigider costă bani.