Cel mai bun calorifer electric – avantajele și dezavantajele trecerii la încălzirea electrică

Caloriferele electrice sunt la fel ca și caloriferele legate la o unitate de încălzire centrală, cu excepția faptului că nu se bazează pe o rețea de instalații pentru a furniza căldură. Acestea sunt unități de sine stătătoare umplute fie cu fluid termic, fie cu elemente uscate care se încălzesc și transferă căldura în jur. Aproximativ două treimi din căldura produsă de radiatoarele electrice este creată prin convecție (adică mișcarea aerului cald), iar ultima treime este emisă sub formă de căldură radiantă. Caloriferele electrice variază atât ca design, cât și ca funcții, însă majoritatea oferă o difuzie ajustabilă a căldurii răspândite, nivel de zgomot scăzut și sistem de protecție împotriva supraîncălzirii. Iată mai jos o selecție dintre cele mai bune calorifere electrice:

1 Calorifer electric cu ulei Star-Light YOH11G

Calorifer electric cu ulei Star-Light YOH11G

Având în componența sa 11 elemenți și 3 trepte de putere, produsul este unul practic și durabil. Termostatul reglabil, protecția împotriva supra-încălzirii, dar și funcția de protecție anti-îngheț oferă calitate și eficiență tehnică, regăsindu-se într-un design simplu, elegant, de culoare gri, cu indicator luminos pentru o mai ușoară reglare.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Calorifer electric TESY CB 3014 E01 R

Calorifer electric TESY CB 3014 E01 R

Acest calorifer nu prezintă doar un termostat de reglare, ci și unul de siguranță, pe lângă mult râvnita funcție anti-îngheț. Ca practicitate, produsul vine cu Buton On/Off pentru o gestionare simplă, loc de stocare al cablului de alimentare și roți pentru transport. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Calorifer electric cu ulei Taurus AGADIR 1500

Calorifer electric cu ulei Taurus AGADIR 1500

Acest produs prezintă 3 trepte de putere, cu un maxim de 1500 de Wați, siguranță și protecție de supraîncălzire, timer de 24 de ore, capacitate de relgare a temperaturii între 5° și 35°C, iar modul său de funcționare este ECO.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Calorifer electric Rowenta Intensium BU2620F0

Calorifer electric Rowenta Intensium BU2620F0

Cu o putere de 2000 de Wați, sistem cu dublă protecție împotriva supraîncălzirii și termostat ajustabil, caloriferul oferă o difuzie largă a căldurii, pe o suprafață mare, funcționarea sa fiind făcută în completă liniște. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Calorifer electric Taurus Tallin 2000

Calorifer electric Taurus Tallin 2000

Acest produs își bazează funcționarea pe tehnologie uscată și încălzire prin convecție. Programarea digitală a puterii, poate fi făcută zilnic sau săptămânal, iar acest calorifer dispune și de telecomandă.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Există o mulțime de alte forme de încălzire electrică disponibile pentru achiziție, cu toate acestea, ele diferă față de caloriferele electrice și este important să nu le confundați. Iată trei dintre cele mai comune alternative de încălzire:

  1. Încălzitoarele prin suflare, sau încălzitoarele cu ventilator, folosesc un fir expus pentru a încălzi aerul, care este apoi suflat în cameră.
  2. Încălzitoarele cu convecție folosesc, de asemenea, un fir expus pentru a încălzi aerul, cu toate acestea, nu au părți mobile și se bazează pe creșterea și coborârea naturală a aerului din atmosfera încăperii pentru a distribui căldura.
  3. Încălzitoarele cu infraroșu sau panourile radiante folosesc radiații (căldură în infraroșu) pentru a emite căldură. Această metodă se bazează pe încălzirea directă a pereților, a suprafețelor și implicit a persoanelor prezente în încăpere, mai degrabă decât pe volumul de aer.

Deși toate aceste încălzitoare produc căldură în moduri diferite, s-ar putea să fiți surprins să aflați că toate sistemele de încălzire electrică sunt 100% eficiente la punctul (spațiul) de utilizare: acest lucru se datorează faptului că toată energia electrică extrasă este transformată în totalitate în căldură în mod eficient.. Privind astfel, este ușor să presupunem că există o condiție de concurență echitabilă pentru toate încălzitoarele electrice, dar nu este chiar așa – controlabilitatea lor joacă, de asemenea, un factor important în cât de eficient funcționează.

Caloriferele electrice ies în evidență față de alte alternative prin oferta lor de programare zilnică și săptămânală digitală și termostate de precizie, astfel încât să vă puteți gestiona cu precizie consumul de energie și să vă micșorați facturile la încălzire. Unele sisteme vin și cu control WiFi, astfel încât să vă puteți ocupa de toate încălzitoarele dumneavoastră dintr-un singur punct de utilizare, cum ar fi un smartphone sau o tabletă. Utilizarea unei aplicații de încălzire pe telefon vă oferă, de asemenea, acces la funcții precum statisticile privind utilizarea energiei, pentru a vă ajuta să vă monitorizați obiceiurile și să identificați alte modalități prin care puteți economisi bani.

Ce trebuie luat în considerare la momentul achiziționării unui calorifer electric?

Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare atunci când căutați un calorifer electric este dacă acesta are puterea potrivită pentru a vă încălzi spațiul. Camerele mai mari vor avea nevoie de produse cu putere mai mare sau mai multe încălzitoare pentru a se asigura că sunt încălzite corespunzător. Se recomandă întotdeauna rotunjirea la următoarea cea mai apropiată putere atunci când alegeți un calorifer electric, pentru a evita achiziționarea unui produs care ar putea avea o putere insuficientă pentru dimensiunea încăperii. Nu există niciun dezavantaj în achiziționarea unui radiator puțin mai puternic decât ați decis inițial – asta înseamnă doar că încălzitorul se va opri mai des odată ce camera este încălzită la un nivel confortabil stabilit de către dumneavoastră. Un calorifer cu putere redusă, pe de altă parte, se va lupta să vă încălzească spațiile și va risipii mai multă energie în acest proces.

De asemenea, va trebui să vă gândiți și la tipul de metodă de încălzire pe care îl preferați: unele calorifere folosesc elemente termice uscate, care se încălzesc rapid, dar se răcesc la fel de rapid; în timp ce caloriferele electrice umplute cu ulei mențin căldura mai mult timp, dar reacționează mai încet și mai greu la schimbări de temperatură. 

Multe sunt proiectate pentru a fi montate pe perete, iar altele pot fi portabile atunci când sunt achiziționate cu accesorii, astfel, sunteți liber să alegeți metoda de instalare pe care o preferați. Dacă vă gândiți să montați calorifere electrice în masă, se recomandă să consultați mai întâi un electrician pentru a vă asigura că nu vor supraîncărca sursa principală de energie a proprietății dumneavoastră. Un profesionist va fi capabil să efectueze o evaluare rapidă și să vă ofere îndrumări atunci când vine vorba de montarea unităților electrice. Există și posibilitatea de a accesa site-uri online unde veți putea găsi și folosi un calculator pentru radiatoare electrice pentru a vă ajuta să găsiți puterea potrivită pentru camerele dumneavoastră în funcție de lățime și înălțime. Doar introduceți câteva detalii simple despre dimensiunile camerei și acesta vă va putea îndruma în direcția corectă, înainte de cumpărarea oricărui calorifer.

  • Costurile de funcționare ale radiatoarelor electrice – În cazul oricărui sistem de încălzire, nu trebuie să luați în considerare doar prețul unitar al sursei, ci și costurile de instalare, costurile de funcționare și potențiala întreținere continuă. Două dintre principalele beneficii ale caloriferelor electrice sunt că nu necesită verificări anuale și majoritatea pot fi instalate de dumneaviastră, astfel încât economisiți bani de la început!

Dacă veți compara tarifele la gaz și electricitate, va fi ușor să fiți influențat de prețul unitar al fiecăreia dintre aceste opțiuni, dar nu vă descurajați – încălzirea electrică oferă un nivel de control mult mai eficient decât încălzirea centrală, ajungând într-un final să fie la fel de economică. Costurile de funcționare pentru orice sistem de încălzire vor varia de la proprietate la proprietate din cauza numărului de variabile aflate în joc, dar punctele cheie de care trebuie să țineți cont sunt termostatul, izolația, locația proprietății și tariful curent de energie.

  • Termostatele si programarea acestora –Termostatele mecanice folosite adesea cu sistemele de încălzire centrală folosesc două bucăți de metal care se extind și se contractă la căldură pentru a porni și opri încălzirea casei. Este inutil de menționat faptul că acesta nu este chiar un set de lux: termostatele mecanice pot fi  imprecise până și cu 3 °C, ceea ce face ca sistemul să supraîncălzească spațiul și să irosească energie în acest proces. Termostatele digitale din caloriferele electrice sunt mult mai precise în comparație cu cele mecanice și prezintă, cel mult, doar o fracțiune de grad mai puțin atunci când vine vorba de citirea temperaturii camerei. Folosind tehnologie performantă, caloriferele electrice sunt capabile să monitorizeze temperaturile cu un nivel de precizie de ± 0,2 °C, asigurându-se că utilizați cantitatea minimă de energie pentru a vă menține spațiile confortabil calde. Un termostat precis asigură ca sistemul dumneavoastră că pornească mai rar pentru a vă menține temperatura, iar cu o izolare bună, acest lucru înseamnă că încălzitoarele dumneavoastră vor consuma energie doar ⅓ din timp. Atunci când sunt combinate cu programarea completă 24/7, caloriferele electrice oferă control total asupra consumului de energie, reducând facturile de încălzire în acest proces.
  • Izolație și amplasare –Izolația este o parte esențială a oricărui sistem de încălzire: chiar și cele mai eficiente produse vor risipi energie dacă proprietatea dvs. pierde căldură prea repede. Investițiile mici în casa dvs. pot ajuta la îmbunătățirea retenției termice, fie că este vorba de adăugarea de excluderi de curent sau de izolație la mansardă, așa că merită să le considerați o modalitate de a vă reduce facturile la energie pe termen lung. Acest lucru este deosebit de important pentru proprietățile care sunt expuse la intemperii – fără clădiri din jur care să acționeze ca un paravan sau să furnizeze căldură reziduală, este și mai important să vă asigurați că locuința dumneavoastră este cât mai rezistentă la căldură.

Costurile de achiziție pentru caloriferele electrice pot varia, dar veți descoperi că și gamele mai accesibile vin cu un design simplu și elegant pentru a vă completa subtil locuința.

  • Avantajul termostatelor digitale precise

Cel mai ieftin încălzitor electric de rulat va fi întotdeauna cel cu cele mai multe caracteristici de economisire a energiei, așa că un încălzitor de bază cu control al temperaturii rotativ nu vă va face multe favoruri în ceea ce privește menținerea costurilor de funcționare scăzute. Scalele lor vagi de alunecare de la albastru la roșu indică cât de inexacte sunt atunci când mențin nivelurile de căldură, așa că dacă doriți libertatea de a selecta o anumită temperatură de confort în grade Celsius, este puțin probabil ca încălzitoarele de buget să fie cele mai potrivite pentru dvs. Este mai bine să căutați un încălzitor electric cu termostat digital, deoarece nu numai că vă oferă confortul unui control de precizie a temperaturii, ci și minimizează consumul de energie, asigurându-vă că camera dvs. nu este supraîncălzită.

Căutați întotdeauna moduri suplimentare care vă oferă mai mult control asupra puterii încălzitorului. Modurile anti-îngheț pot fi utile dacă doriți ca încălzitorul dvs. să pornească numai atunci când nivelul temperaturii scade sub un anumit punct, iar modurile Confort și Economie vă permit să comutați între încălzirea care prioritizează bunăstarea sau consumul redus de energie. Cea mai bună caracteristică de căutat cu orice sistem de încălzire electrică este un programator digital, deoarece acesta se va asigura întotdeauna că încălzirea dumneavoastră pornește la momentul potrivit și la temperatura potrivită. Mai important, ei se asigură, de asemenea, că încălzirea dvs. se oprește la momentul potrivit, astfel încât să nu aveți nevoie să vă faceți griji cu privire la pierderea energiei încălzind o cameră goală. Programatorii de pe încălzitoarele electrice pot fi deosebit de utile pentru încăperile secundare pe care le utilizați în mod obișnuit. Așadar, dacă lucrați de acasă o dată pe săptămână și aveți nevoie doar de încălzire a biroului în zilele de vineri, puteți programa încălzitorul să se încălzească între orele 9:00 și 17:00 când știți că veți avea nevoie de căldură, apoi îl setați la anti-îngheț pentru restul. 6 zile.

  • Carcase ușoare și funcționare silențioasă

Luați în considerare unde veți dori să folosiți încălzitorul, deoarece electrocasnicele de buget redus nu sunt cea mai bună alegere dacă aveți nevoie să mențineți o atmosferă liniștită și relaxantă. Un încălzitor ieftin ar putea fi bine pentru majoritatea aplicațiilor de acasă, dar probabil nu ca un încălzitor suplimentar pentru o clasă de yoga. La urma urmei, nimeni nu vrea să asculte zgomotul necontenit al unui fan prin meditația lor ghidată! Încălzitoarele cu panouri sunt cea mai bună alegere dacă doriți un încălzitor silențios, deoarece nu conțin piese mobile. În loc să folosească un ventilator, ei distribuie căldura creând un ciclu de convecție. Elementele de încălzire din apropierea bazei panoului încălzesc aerul din jur care se ridică apoi în cameră și începe să circule. Designul simplu al radiatoarelor cu panouri le face foarte ușoare și, de asemenea, înseamnă că nu sacrifică nimic din portabilitatea lor, chiar și cu dimensiunea lor mai mare.

  • Calitate și stil

Încălzitoarele portabile sunt rareori cele mai elegante aparate, iar cele de la capătul mai ieftin al scalei sunt de obicei închise într-un plastic alb de calitate scăzută, care se va îngălbeni în timp. Deși îngălbenirea poate apărea cu orice aparat închis din plastic, este o problemă semnificativă și comună pentru încălzitoarele cu ventilator mici. Acest lucru se datorează faptului că căldura extremă a aerului suflat de ventilator degradează polimerii din plastic mai rapid, determinând ca materialul să devină casant și decolorat. Puteți evita această problemă investind într-un panou de încălzire premium cu o calitate mai bună a construcției. Majoritatea radiatoarelor cu panouri de ultimă generație folosesc un amestec de plastic durabil și aluminiu în carcasele lor și sunt mult mai rezistente la uzură. Deoarece vin și cu perioade de garanție mai lungi în comparație cu produsele mai ieftine, veți descoperi că modelele mai sofisticate durează ani de zile. Dacă bugetul îți permite, încălzitoarele electrice premium merită să investești și în cazul în care vrei o soluție mai plăcută din punct de vedere estetic. Multe au design subțire și contemporan pentru a completa orice interior de cameră.

Ce presupune trecerea la încălzirea electrică?

Pe măsură ce energia regenerabilă devine din ce în ce mai comună, electricitatea devine alegerea clară pentru un viitor durabil. Spre deosebire de funcționarea pe gaz, aici nu există ardere ineficientă și nu există emisii nocive – doar căldură emisă, controlabilă, fără costuri de întreținere continue. În comparație cu încălzirea electrică, încălzirea centrală oferă mai puțină durabilitate în fața trecerii timpului, de cele mai multe ori defectându-se exact la momentul nepotrivit, iar costurile reparațiilor sunt în general ridicate. Cu toate acestea, din păcate, cel mai mare atu al încălzirii electrice este și cea mai mare slăbiciune a sa: în cazul în care dețineți un sistem electric de încălzire, bazându-se pe o singură sursă pentru a oferi căldură fiecărui calorifer, întregul sistem se oprește imediat ce sursa principală încetează să funcționeze. Caloriferele electrice individuale nu au această problemă – sunt unități modulare care pot fi instalate și înlocuite individual. Acest lucru înseamnă că puteți crea programe personalizate de programare și niveluri de temperatură pentru fiecare spațiu din casa dumneavoastră. Sunt o soluție excelentă dacă aveți nevoie de un sistem de încălzire controlabil care este ușor de instalat. Pur și simplu conectați-le la cea mai apropiată priză și sunteți gata de plecare!

Înainte de a trece la caloriferele electrice, merită să cântăriți avantajele și dezavantajele altor sisteme de încălzire electrică pentru a vă asigura că găsiți soluția potrivită pentru proprietatea dumneavoastră!

Andreea Horj

Andreea Horj

Horj Andreea Maria (b. 1998, Borsa, Maramureș) graduated from the Babeș Bolyai University, specializing in English and Norwegian- language and literature BA and the British Cultural Studies MA. She finished her internship at the Research Center of the Contemporary British Novel, UBB and at Emil Racoviță High School, Cluj Napoca. She is currently teaching English and does specialised-terminology translations (medicine, economy, art) and literary translations (poetry, dramaturgy, cinematography) both in English and Norwegian.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general