Cel Mai Bun Aspirator Vertical – Caracteristici, Avantaje, Recomandări

Transformă „ziua de curățenie” în doar câteva ore de curățenie. Deși igienizarea locuinței tale pare de cele mai multe ori o corvoadă, tehnologia a avansat astfel încât să-ți facă treaba mult mai ușoară. Aspiratoarele mari, grele și gălăgioase au fost treptat înlocuite de alternative moderne, la fel de puternice, dar mult mai silențioase. Aspiratoarele verticale au devenit tot mai populare pe piața din România în ultimii 5 ani, și asta tocmai pentru că sunt extrem de eficiente și fiabile. Cele mai bune aspiratoare verticale sunt cu fir sau fără fir, dar și cu o varietate de accesorii auxiliare al căror rol este de a-ți transforma „ziua de curățenie” în numai câteva ore, asigurându-te că la final, locuința ta va străluci.

Cel mai popular aspirator vertical

Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Aspirator vertical 2 în 1 Star-Light

 

În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai bune aspiratoare verticale de pe piață, dar nu înainte de a-ți vorbi despre diferențele față de un aspirator clasic, motivele pentru care ai nevoie de un astfel de dispozitiv de curățenie în casa ta, caracteristicile, dar și avantaje și dezavantajele sale. În final, îți oferim și un top 5 al celor mai bune aspiratoare verticale de pe piață. Sari la cele mai bune aspiratoare verticale.

Aspiratorul clasic VS Aspiratorul vertical

Aspiratorul vertical a venit ca o soluție pentru toate problemele aspiratoarelor clasice. Pe lângă faptul că dispozitivele de modă veche sunt mari, grele, bineînțeles că ocupă și mult spațiu pentru depozitare. Mai mult decât atât, nivelul de zgomot este unul ridicat, așadar curățenia la ore târzii nu e o opțiune prea bună pentru cei care locuiesc la bloc. Există și riscul de a te încurca în fir sau de a agăța diferite piese de mobilier sau decor, din moment ce aspiratoarele clasice se alimentează prin intermediul unui cablu. 

Desigur că și acestea au funcții și accesorii auxiliare, dar chiar și așa poate fi dificil să ajungi în locurile înguste care necesită igienizare. Prețurile aspiratoarelor clasice variază, în funcție de brand și performanțele dorite.

Aspiratoarele verticale reprezintă o inovație în materie de electrocasnice. Probabil cel mai mare avantaj este faptul că aspiratoarele verticale pot fi cu acumulator, deci fără fir. Astfel, nu există posibilitatea de a te încurca în cabluri în timp ce faci curățenie, și nici nu depinzi de prizele din casă pentru a trece dintr-o cameră în alta sau de la un etaj la altul. Mai mult decât atât, cele mai bune aspiratoare verticale sunt și extrem de puternice și de silențioase. Faptul că poți face curățenie și la ore mai târzii e un mare atu pentru cei care locuiesc la bloc, dar ajung seara acasă. 

Un alt avantaj e reprezentat de faptul că aspiratoarele verticale sunt mici, compacte și ocupă mult mai puțin spațiu pentru depozitare, spre deosebire de alternativele clasice. Poți opta și pentru variante cu fir, iar prețurile variază în funcție de marcă și de funcțiile pe care le ți dorești. La fel ca aspiratoarele clasice, și alternativele verticale prezintă mai multe tipuri de capete de aspirare, dar în acest caz, schimbarea lor se face mult mai ușor, iar tu poți ajunge rapid în diferitele spații înguste din locuința ta.

Cele 10 caracteristici ale unui aspirator vertical

Există o varietate de aspiratoarele verticale pe piață – diferite branduri, modele, funcții sau accesorii auxiliare – dar pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită, iată cele 10 caracteristici cărora trebuie să le acorzi atenție înainte de a cumpăra unul:

 • Puterea

Măsurată în Watti, puterea aspiratorului vertical definește cât de eficient este acesta în locuința ta. Recomandarea noastră este să optezi pentru un dispozitiv a cărui putere de aspirare este de cel puțin 124W. În acest fel, vei știi că noua tehnologie este mult mai puternică și mai rapidă decât alternativa aspiratorului clasic.

 • Greutatea

Cu cât greutatea aspiratorului tău e mai redusă, cu atât va fi mai ușor pentru tine să îl manevrezi în timp ce faci curățenie. Îți sugerăm să alegi modele care cântăresc între 2,5 și 3kg și astfel, te poți bucura și de ajutorul celor mai tineri din familie.

 • Autonomia

În funcție de brandul ales, autonomia aspiratoarelor verticale variază între 20 și 60 de minute. Dacă optezi și pentru funcția turbo, autonomia va scădea simțitor. Recomandarea noastră e să optezi pentru o variantă care funcționează cel puțin 30 de minute fără întrerupere, astfel vei știi că ai asigurată curățenia pe cel puțin un etaj din locuința ta.  

 • Timpul de încărcare

Timpul de încărcare e o altă caracteristică la care trebuie să fii atent. În funcție de acumulator, acesta se încarcă între aproximativ 3 (capacitate 80%) și 6 ore (capacitate 100%).

 • Lungimea cablului

După cum am menționat și mai sus, există aspiratoare verticale cu fir sau fără fir. E important ca în cazul în care deții un model cu fir, cablul să fie suficient de lung – cel puțin 5 metri – pentru a nu fi nevoit să schimbi prizele constant în timp ce aspiri o cameră mai mare.  

 • Capacitatea rezervorului

Cele mai bune aspiratoare verticale au un rezervor de colectare a prafului de cel puțin 400ml. Optează pentru o astfel de variantă, dacă nu vrei să îl cureți la fiecare aspirare.

 • Nivelul de zgomot

În jur de 80dB ar trebui să fie nivelul de zgomot emis de aspiratorul tău vertical, fiind clar o alternativă mult mai bună decât aspiratoarele clasice. Astfel, vei putea face curățenie chiar dacă unii membri ai familiei se odihnesc, sau dacă e seară deja și nu vrei să-ți deranjezi vecinii.

 • Filtrele HEPA

Deși opționale, filtrele certificate HEPA colectează mult mai bine praful din locuința ta și previn împrăștierea acestuia în timp ce aspiri. Cele mai bune aspiratoare verticale dețin un astfel de filtru.

 • Accesorii

Cu cât un aspirator are mai multe accesorii, cu atât acesta e mai bun. Pe lângă peria normală de curățare, aparatul ar trebui să fie dotat cu o perie pentru carpete și cu un cap interschimbabil pentru spațiile înguste. În mod surprinzător, chiar și cele mai accesibile aspiratoare verticale de pe piață vin cu o serie de instrumente cum ar fi: rulouri cu perii turbo, furtunuri, atașamente pentru tapițerie, sau perii speciale pentru părul animalelor de companie.

10. Funcții

Cele mai bune aspiratoare verticale fără fir vin de obicei și cu funcția de spălare, fiind 2 în 1. De asemenea, mai există și funcția de aspirator de mână, când detașezi unitatea principală și obții un aspirator portabil. Astfel, poți curăța și alte suprafețe din locuința sau din mașina ta. 

 

Avantaje

 • Portabilitatea 

Principalul avantaj al aspiratoarelor verticale fără fir sunt faptul că sunt ușor de manevrat și mutat. Aceste electrocasnice sunt modulare și se pot adapta rapid în funcție de contextul în care îți dorești să le folosești. 

Dacă vrei să faci curățenie în apartament, îl folosești cu talpa montată, iar dacă vrei să aspiri în mașină, detașezi unitatea principală și obții un aspirator de mână. Deoarece capetele interschimbabile sunt atât de ușor de montat și demontat, aspiratoarele verticale sunt și extrem de ușor de întreținut periodic. Tot aici intervine și faptul că nu ai un fir și o priză de care să depinzi. Libertatea de mișcare e clar sporită în absența unui cablu de alimentare și dacă mai ai și un acumulator cu o capacitate ridicată, știi sigur că vei termina curățenia la timp, fără să fii nevoit să pui aparatul la încărcat.

 • Versatilitatea

Aspiratoarele verticale vin într-o varietate de modele cu diferite funcții, fapt care le face extrem de versatile. Curățarea pardoselii nu înseamna doar îndepărtarea mizeriei și a prafului din locuința ta. Igienizarea profundă se produce cu funcții auxiliare, cum ar fi cea de spălare, cea de control a cantității de apă eliberată din rezervor, dar și cea de ștergere a suprafețelor, cu ajutorul mopului încorporat. Cele mai bune aspiratoare verticale oferă extra eficiență pentru ultra curățenie, într-un timp record.

 • Eficientizarea spațiului 

Spre deosebire de clasicele aspiratoare, alternativele verticale sunt mult mai ușoare și ocupă mult mai puțin loc, fiind perfecte pentru locuințele în care spațiul nu este atât de generos. Cântărind între 2,5 și 5kg și fiind de dimensiuni reduse, aspiratoarele verticale fără fir și sac pot fi depozitate fie după ușă, fie între mobilă și perete, fie chiar pe mobilă. Sigur că există și modele care vin cu propriul lor suport, special pentru montarea și agățarea pe perete.

 • Diminuarea alergiilor 

Aspiratoarele verticale contribuie și la combaterea alergiei la praf, care e una dintre cele mai răspândite în zilele noastre. Aceasta se declanșează din cauza microorganismelor și particulelor aproape insesizabile din locuință, nefiind deloc ușor de controlat și creând disconfort prin strănut, nas inflamat, tuse, dificultăți de respirație sau ochi înlăcrimați. Tehnologia avansată a aspiratoarelor verticale reprezintă cea mai bună alegere pentru persoanele cu o sensibilitate la praf, sau  predispuse la astfel de alergii.

 • Calitatea înaltă a curățeniei datorită tehnologiilor ingenioase

Cele mai bune aspiratoare verticale fără sac sau fir pot fi dotate cu LED-uri în partea frontală a periei. Acestea au rolul de a lumina fiecare particulă de praf, tocmai pentru ca tu să o poți îndepărta rapid. Mai mult decât atât, datorită capacității mari a rezervoarelor, aspiratoarele verticale au o performanță ridicată când vine vorba de absorbția impurităților din locuința ta. Exista modele de aspiratoare verticale care pot asigura și o filtrare a particulelor de praf, a murdăriei și a alergenilor mult mai eficientă decât clasicele variante de aspiratoare. 

Dezavantaje

 • Greutatea aspiratorului odată ce adaugi funcții extra

În funcție de accesoriile auxiliare pe care vrei să le atașezi aspiratorului tău vertical, acesta poate ajunge de la o greutate de 3-5kg, la a cântări chiar și 15kg. Depinde de tine dacă vrei să îți ușurezi munca, dar recomandarea noastră este să optezi pentru un model cât mai ușor, întocmai pentru a-l putea manevra și pentru a te deplasa rapid cu el dintr-o cameră în alta sau de la un etaj la altul. 

 • Zgomotul

Tocmai fiindcă designul aspiratorului vertical este mult mai subțire, și spațiul destinat izolării fonice este unul mult mai redus, de aceea, un aspirator vertical poate fi ceva mai gălăgios. Recomandarea noastră este să alegi un model al cărui nivel de zgomot e în jur de 80dB. La urma urmei, cele mai bune aspiratoare verticale promovează manevrabilitate și flexibilitate, în detrimentul silențiozității. 

Cele mai bune aspiratoare verticale

1 Aspirator vertical 2 in 1 Jimmy JV53

Aspirator vertical 2 in 1 Jimmy JV53

Silențiozitatea și manevrabilitatea definesc aspiratorul vertical 2 în 1 Jimmy JV53, având un nivel de zgomot de 75dB și o greutate de numai 1,4kg. Aspiratorul are o putere de aspirare de 125W şi un acumulator de 2500 mAh, suficient cât să ofere o autonomie de 45 minute de funcţionare, acoperind o suprafață de până la 350mp. Dispozitivul de curățare vine cu mai multe accesorii: unul electric pentru podele, un altul pentru saltele, unul pentru spații înguste, o perie pentru tapițerie și o perie cilindrică suplimentară. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Aspirator vertical 3 în 1 Philips Power Aqua Pro

Aspirator vertical 3 în 1 Philips Power Aqua Pro

Unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale fără fir de pe piață e cel Philips Power Aqua Pro. Acesta include un cap de aspirare vertical ergonomic, un aspirator de mână cu o perie turbo și un sistem de curățare umedă. În timp ce fluxul de aer optimizat și peria motorizata asigură aspirarea eficientă a gresiei, pardoselii sau covoarelor, capul de aspirare TriActive Turbo îndepărtează praful și mizeria, asigurând igienizare optimă. Mai mult decât atât, sistemul inovator de spălare a podelelor dure îndepărtează chiar și petele puternice precum cele de cafea, ceai sau vin. Rezervorul de apă e unul generos, care îți permite să cureți până la 50m² la o singură utilizare. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Aspirator vertical fără sac Bosch Athlet

Aspirator vertical fără sac Bosch Athlet

Un alt aspirator vertical bun este Bosch Athlet, fără sac, BCH6ATH25, a cărui tehnologie Motor LongLife permite performanță ridicată și durată lungă de viață. Alte accesorii avansate sunt sistemul Sensor Bagless și peria AllFloor HighPower, prin intermediul cărora curățenia realizată e excelentă, iar nivelul de întreținere necesitat e minim. Peria motorizată funcționează la aproximativ 5000 de rotații pe minut, ceea ce promite rezultate foarte bune de curățare, pe orice tip de pardoseală - parchet, covor, gresie sau tapițerie. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Aspirator vertical 2 în 1 Dual Force Cyclonic Rowenta

Aspirator vertical 2 în 1 Dual Force Cyclonic Rowenta

Probabil principalul atu al aspiratorului vertical 2 în 1 Dual Force Cyclonic Rowenta este capul de aspirare cu perie motorizata și lumini LED, care oferă vizibilitate optimă chiar și în zonele cu luminozitate redusă (de exemplu, sub piesele de mobilier). Designul compact al aspiratorului vertical e perfect pentru sesiuni de curățat rapide și eficiente, care se bazează pe bateria Li-Ion a cărei autonomie e extrem de generoasă. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Aspirator vertical 2 în 1 Star-Light

Aspirator vertical 2 în 1 Star-Light

Designul inteligent al aspiratorului vertical Star-Light ASBC-2040BB e aliatul perfect în curățarea și spălarea suprafețelor greu accesibile, a locurilor înguste, a tapițeriilor, dar și a mașinii tale. Cu o putere de 80W și o greutate de numai 2,4kg, manevrabilitatea și eficiența sunt cuvinte cheie pentru acest aspirator vertical. Mai mult decât atât, bateria Li-Ion prezintă o durată de încărcare completă de 5 ore și o autonomie de 30 minute, care îți permite igienizarea locuinței tale în timp record.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Concluzie

Locuința ta merită atenția cuvenită atunci când vine vorba de curățenie, iar un aspirator vertical fără fir îți va fi aliatul perfect pentru asta. Optează pentru tehnologia avansată și recomandările prezentate mai sus și fii sigur că nu vei mai sta o zi întreagă să aspiri și să dai cu mopul în întreaga casă pentru că funcțiile 2 în 1 sau 3 în 1 ale aspiratoarelor verticale vor veni în ajutorul tău. Astfel, igienizarea casei tale va deveni mult mai ușoară, nu te vei mai supăra la fel de tare pe prietenul tău blănos, și în același timp vei avea mai mult timp la dispoziție pentru tine și cei dragi. 

Pe blogul Totuldesprecasa.ro, te ținem la curent cu tot ce e nou în materie de electrocasnice pentru căminul tău și te ajutăm cu recomandări pentru noi achiziții!

Sabina Nisioi

Sabina Nisioi

Absolventă a Facultății de Litere, masterandă în PR și Publicitate și copywriter @srd-media. Ocazional, freelance writer pentru blogul totuldesprecasa.ro. Keywords? Coffee, (NO PERSONAL DEVELOPMENT) books, Tarantino, running.

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general