Totul despre aspiratoarele robot. Cum il alegi pe cel mai bun?

Deși tehnologia aspiratorului robot a fost propusă încă din anii `90, oamenii au început să răspundă din ce în ce mai bine la acest produs de abia în ultimul deceniu. Cel mai probabil, asta se datorează stilului de viață tot mai aglomerat, în care device-urile smart devin salvatoare pentru noi în momente cheie. Programul zilnic încărcat în care trebuie să dedicăm timp serviciului, familiei și altor activități precum mersul la sală sau cumpărăturilor, poate influența timpul pe care îl alocăm curățeniei.

În acest sens, experții în domeniu au creat aspiratorul robot: un instrument care vine echipat cu diferiți senzori ce îl ajută să se ghideze prin casă și să evite obstacolele precum pereții sau scările. Acesta poate fi conectat la rețeaua de internet și la aplicațiile mobile pentru a putea fi controlat, manevrat și monitorizat. Tehnologia a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar aspiratoarele robot au devenit tot mai cunoscute drept un ajutor de nădejde în curățarea căminului tău.

Ce este de fapt un aspirator robot?

E un produs care adună mizeria cu ajutorul unui motor electric ce învârte peri sau role. Aceasta e aspirată într-un container colector intern care are o capacitate de 0.5L. Pe lângă funcția de aspirare, tehnologia avansată prezintă modele care au și funcția de mop, fiind echipate cu un recipient pentru apă și lavete din microfibră reutilizabile. Mai mult decât atât, aspiratoarele robot nu necesită conectarea la o sursă de curent pentru a funcționa – deci uită de cabluri – și nu au mobilitatea limitată de locul prizelor din locuința ta. Funcționează pe baza stației de încărcare și a bateriilor reîncarcabile care, în funcție de modelul și puterea aspiratorului robot, poate oferi o autonomie de până la 3 ore. Odată descărcată bateria, aspiratorul se întoarce singur la stația de încărcare și își reia programul de unde a rămas după ce se reîncarcă. Întreg procesul este unul inteligent, începând de la conectarea dispozitivului smart la o rețea de internet, descărcarea aplicației mobile și setarea și programarea robotului aspirator.

De ce să alegi un aspirator robot?

Probabil cel mai important motiv este timpul. Cu un aspirator robot, curățarea parchetului, a faianței sau a covoarelor, devine un task în minus pentru tine și mai mult timp dedicat activităților care-ți fac într-adevăr plăcere. Iar dacă timpul economisit nu e un motiv suficient de bun pentru a te convinge de utilitatea sa, gândește-te cât de ușor ar fi să programezi curățenia în timp ce ești plecat de acasă. Și totuși, dacă optezi pentru a-l porni când ești acasă, află că aspiratoarele robot sunt extrem de silențioase, astfel încât zgomotul dispozitivelor tradiționale nu va fi o problemă pentru tine. Mai mult decât atât, produsul e versatil, poate fi utilizat săptămânal sau zilnic, fiind cu atât mai benefic persoanelor alergice la praf, cu deficiențe de mobilitate sau cu animale de companie. Un robot aspirator îmbunătățește calitatea de viață și crește confortul din locuința ta.

Top 5 aspiratoare

1 Mop robot iRobot | Braava 390 Turbo

Mop robot iRobot | Braava 390 Turbo

Tehnologie NASA pe care o prezintă acest aspirator promite utilitate maximă la un nivel de zgomot minim. iRobot Braava folosește pânze speciale, cu proprietăți excelente de măturare și curățare. Vine echipat cu patru lavete din microfibra: pânza albă este folosită pentru curățarea uscată (praf, murdărie redusă și păr de animale), în timp ce pânza albastră e concepută special pentru curățarea umedă. Mai mult decât atât, fiind dotat cu sistemul iAdapt 2.0 și cubul de navigație NorthStar, Braava 390 Turbo este capabil să comunice cu mai multe cuburi ce prezintă diferite semnale de navigație.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Aspiratorul robot Rowenta X-Plorer

Aspiratorul robot Rowenta X-Plorer

E perfect pentru deținătorii animalelor de companie. Datorită tehnologiei Aqua Force, instrumentul curăță podeaua în timp ce o aspiră, tocmai pentru a îndepărta mizeria, praful și părul de animale de oriunde, chiar și sub piesele joase de mobilier sau din zonele greu accesibile. Rowenta X-Plorer aspiră perfect orice tip de suprafață - parchet, gresie și covoare - datorită îmbinării perilor sintetici cu cei poliuretani. Sistemul de navigare Smart Exploration 4.0 îmbină 3 moduri de curățare - metodic, precis și margine - tocmai pentru a acoperi întreaga suprafață a locuinței tale.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 SYMBO LASERBOT 750

SYMBO LASERBOT 750

Motorul japonez performant NITEC și navigarea cu laser fac din Symbo LASERBOT unul dintre cele mai bune aspiratoare robot de pe piață. Principalul atu este rezervorul pentru apă, cu mop din microfibră, caracteristică ce permite curățarea diferitelor tipuri de pardoseli, chiar și în colțuri, datorită perilor lungi de care dispune. Robotul are și o putere mare de aspirare - 1800 Pa - și face față de minune pe suprafețe precum vinilul, parchetul, linoleumul sau covoarele joase.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Xiaomi Mi Robot Vacuum

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Propune tehnologia Smart vision mapping și Smart Tech Sensors, fiind dotat cu 12 tipuri de senzori: laser pentru distanță, pereți, capacitatea de coliziune, radar cu ultrasunete și multe altele. Motorul brushless este fără perii, ceea ce presupune o durată mai mare de viață pentru aspirator și eficiență energetică maximă. Prin aplicația mobilă Mi Home, gadget-ul poate fi setat și programat pentru a aspira uscat diferite tipuri de suprafețe.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

Este un robot de aspirare premium, rezidențial, care face față cu brio pe multi-suprafețe - parchet, pardoseală dură, covoare. Dispune de navigare iAdapt și filtru dublu HEPA, ce captează 99% din praf, acarieni si alergeni de până la 10 microni. Are o putere de 33W, o autonomie de 2 ore și, odată conectat la Wi-fi, iRobot Home poate fi controlat și programat de oriunde te-ai afla cu ajutorul aplicației mobile. Tot aplicația îți va permite să trasezi pereți virtuali de care aspiratorul să nu treacă, sau zone de protecție care să limiteze accesul acestuia.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Avantaje și dezavantaje

Câteva dintre cele mai frecvente întrebări atunci când iei în calcul achiziționarea unui robot aspirator sunt: Merită prețul unui robot aspirator? Funcționează într-adevăr așa cum este lăudat? Poate el înlocui aspiratorul clasic? Ce impact are asupra sănătății mele? Dar ca pentru orice produs, există avantaje și dezavantaje, așa că citește în continuare pentru a afla răspunsul întrebărilor de mai sus și pentru a vedea dacă vrei să faci această investiție.

Avantaje

  • Economisești timp. Unul din cele mai mari avantaje ale aspiratorului robot este faptul că nu trebuie să fii prezent în casă atunci când acesta își face programul, spre deosebire de aspiratorul tradițional, pe care tu trebuie să îl manevrezi și să depui efort pentru a curăța întreaga suprafață, atât spațiile accesibile, cât și cele mai puțin accesibile. Cu un aspirator robot nu trebuie decât să apeși un buton, iar dispozitivul știe exact ce are de făcut.
  • Ideal pentru persoanele cu probleme de mobilitate. Roboții sunt soluția perfectă pentru persoanele în vârstă sau cele cu dizabilități motorii, care nu se pot deplasa pentru a-și face curățenie cu un aspirator tradițional. Trebuie să te ocupi doar de întreținerea dispozitivului – golirea containerului de praf și înlocuirea filtrelor – pentru ca mai apoi să poată fi programat să curețe suprafețele locuinței tale.
  • Silențios. Dacă alegi să rămâi totuși acasă în timp ce robotul aspirator își face programul de curățenie, nu îți face griji că nu vei putea lucra, citi, relaxa, sau chiar și dormi. Spre deosebire de clasicele aspiratoare, dispozitivele de curățenie de tip robot sunt extrem de silențioase, în special ultimele modele apărute pe piață.

Dezavantaje

  • Suprafețele dificile necesită o curățare manuală. În general, aspiratoarele robot reușesc să curețe eficient o gamă largă de suprafețe, dar există totuși excepții. Roboții excelează în special la curățarea parchetului, gresiei și linoleumului. Dacă deții covoare groase ori mochete, va fi nevoie să aspiri manual încă o dată cu aspiratorul tradițional pentru a fi sigur că murdăria a fost îndepărtată complet. De asemenea, acest dispozitiv nu va ajunge nici la praful de pe rafturi sau dulapuri. Pentru suprafețele care depășesc limitele de navigație ale unui robot aspirator, trebuie să apelezi la clasicele metode manuale.
  • Casa trebuie să fie compatibilă cu un aspirator robot. Aspiratoarele de acest gen funcționează doar pe suprafețele plane, deci dacă ai praguri de peste 2 cm în casa, s-ar putea ca procesul de curățare să fie îngreunat. Există varianta de a pune rampe sau covorașe care să facă tranziția mai lină. Scările sunt și ele o problemă pentru că aspiratorul nu le poate escalada. O soluție ar fi să le cureți manual și mai apoi, să duci robotul la etajul la care trebuie să își continue programul. De asemenea, trebuie strânse din timp posibilele obstacole – diferitele articole de îmbrăcăminte și jucăriile copiilor sau ale animalelor de companie, care ar putea bloca sau înfunda aspiratorul.
  • Investiție semnificativă. Fără doar și poate, un aspirator robot reprezintă un efort financiar, dar investiția este una fiabilă. Dacă îl folosești și întreții corespunzător, vei aprecia din plin timpul salvat.

Cum alegi cel mai bun robot aspirator?

Cel mai bun robot aspirator pentru tine nu va fi cel mai bun și pentru prietenii tăi fiindcă sunt câteva aspecte care variază de la caz la caz și pe care trebuie să le iei în considerare înainte de achiziție.

Atunci când îți alegi robotul de aspirare pentru locuința ta, acordă atenției pardoselii pe care o dorești curățată – parchet, gresie, mochetă, covor subțire sau gros, închis sau deschis la culoare, linoleum, vinil. Mai apoi, trebuie să verifici capacitatea de colectare a dispozitivului, autonomia acumulatorului, nivelul de zgomot, accesoriile incluse și funcțiile aplicabile. De asemenea, e esențial să verifici perioada de garanție oferită de producător și suportul tehnic (dacă e cazul). E foarte important ca investiția pe care o faci să fie una fiabilă astfel încât să te bucuri de eficiența noului tău gadget o perioadă de timp cât mai îndelungată.

Performanță

Gradul de performanță al unui robot de aspirare este determinat de tiparul de curățenie și de timpul de funcționare.

A. Tiparul de curățenie al robotului se asigură de faptul că la finalul programului nu vor exista suprafețe necurățate. Dispozitivele de aspirare premium creează o hartă a camerei, pe care o memorează ulterior și țin minte suprafața pe care o au de curățat pe viitor.

  • înainte-înapoi
  • în spirală
  • aleator

B. Cu cât timpul de funcționare al robotului este mai îndelungat, cu atât acesta e mai performant. Roboții de calitate au o autonomie a bateriei de minimum 120 de minute, în timp ce modelele cu timp de funcționare mai redus necesită și un timp de încărcare mai mare, fiind mai incomod de folosit. 

Caracteristici

1. Tehnologia de navigare

1.1. Opțiunea de buget 

Aspiratoarele robot accesibile folosesc o combinație de senzori pentru pereți, de coliziune și anti-cădere.

1.2. Cu senzori optici sau vizuali 

Aceste aspiratoare folosesc un algoritmul de navigație VSLAM care presupune localizare simultană, vizuală și mapare. Sistemul optic poate identifica obstacolele și poate evalua distanța dintre pereți. De asemenea, acest algoritm calculează poziția aspiratorului în cameră în timp real și creează o hartă pe măsură ce curăță. 

1.3. Cu navigare laser

Unii roboți folosesc sistemul LIDAR care constă într-un laser amplasat pe aspirator ce luminează obiectele, permițându-i robotului să calculeze locația acestora și distanța până la ele. 

2. Puterea de aspirare

Cu cât puterea de aspirare a robotului e mai mare, cu atât murdăria va fi înlăturată mai ușor și mai rapid. Este esențială în cumpărarea unui astfel de produs.

3. Tipuri de aspirare

În funcție de model, un aspirator robot e foarte versatil și poate să curețe aproape orice tip de suprafață. Fie că setezi curățarea uscată sau umedă, acesta nu dă greș și îndepărtează murdăria din zonele cele mai inaccesibile. Suprafețele pe care poate funcționa sunt de tip rezidențial.

4. Înălțimea

Alegeți un aspirator robot cu o înălțime cât mai mic posibilă, pentru a fi sigur că va pătrunde pe sub obiectele de mobilier, înlăturând murdăria și praful într-un mod eficient și rapid. 

5. Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot e esențial dacă ești ai copii mici, animale de companie sau vrei ca robotul să aspire pe timp de noapte. Majoritatea modelelor mai noi au un nivel de zgomot cuprins între 60 și 70 db, mai scăzut față de aspiratoarele clasice care au între 80 și 90 db.

6. Autonomia bateriei

Un robot de aspirare eficient are o autonomie a bateriei de minimum 90 de minute. Orice este sub 60 de minute e dovadă de performanță scăzută. În funcție de model, aspiratoarele au nevoie între 1 și 3 ore pentru a-și reîncărca bateria complet, deci recomandarea noastră e să optezi pentru un model care poate curăța întreaga locuință dintr-o singură încărcare pentru a evita prelungirea inutilă a activității.

7. Sistemul de filtrare

Acesta variază de la un robot la altul. În funcție de model, trebuie să verifici dacă filtrele trebuie înlocuite periodic sau pot fi spălate și reutilizate.

8. Funcțiile de programare și controlul la distanță

Acestea reprezintă un plus dacă îți dorești să găsești casa curată când vii de la serviciu sau când te întorci dintr-o călătorie. Cu ajutorul aplicației mobile, programezi orele și zilele în avans, iar aspiratorul robot va știi ce are de făcut. Dacă modelele mai vechi sau cele mai accesibile vin cu o telecomandă prin care puteți controla și seta aspiratorul robot, în cazul celor noi, poți verifica starea bateriei sau poți primi notificări de la aspirator, cum ar fi dacă a terminat de curățat sau dacă a rămas blocat într-o anumită zonă – totul prin intermediul aplicației mobile.

9. Funcția de mop

Dispozitivele care dispun de această funcție au un recipient mic cu apă și lavete din microfibră care pot fi spălate și refolosite. La majoritatea modelelor, apa din recipient e folosită pentru a se îmbiba laveta astfel încât robotul să aspire și să spele în același timp.

Design

Designul este un alt atu al roboților de aspirare. Din dorința de a crea un produs eficient și funcțional, mobilitatea este principala caracteristică a acestui tip de aspirator. Compacți, mici, cu o înălțime de numai câțiva centimetri, scopul roboților de aspirare este să pătrundă în zonele accesibile, dar mai ales în cele mai greu accesibile, tocmai pentru a fi o alternativă pentru aspiratoarele convenționale. Praful, părul de animale și particulele fine de murdărie nu sunt mereu îndepărtate cu ajutorul unui aspirator clasic, așa că roboții sunt o opțiune excelentă pentru a curăța sub canapele, paturi sau alte piese de mobilier.

-> Sfat: Pentru a evita situațiile neplăcute în care robotul tău de aspirare ar lăsa urme pe gresie sau parchet, optează pentru un model cu bare de protecție din cauciuc moale. Aceste vor împiedica robotul să deterioreze mobila sau plinta parchetului.

Garanție și service

Majoritatea roboților de aspirare vin însoțiți de o garanție de minimum 24 de luni. Faptul că sunt mult mai complexi și funcționează mai des decât un aspirator convențional, fiind folosiți în principiu pentru curățenia de întreținere, determină și un grad de uzură mai mare. Pentru a fi sigur de fiabilitatea produsului tău, achiziționează o garanție extinsă.

Când vine vorba de service, producătorii de aspiratoare robot oferă suport 24/7 pe site-urile lor, fie prin e-mail, fie telefonic. De asemenea, vei regăsi o multitudine de video-uri ce conțin informații detaliate și ghiduri de folosire ale roboților de aspirare. Pentru a fi sigur de investiția făcută, alege un model bine documentat care îți pune la dispoziție suport profesional din partea companiei producătoare.

Păreri generale aspirator robot

Aruncând un ochi pe recenziile oamenilor care au optat pentru un robot aspirator, am ajuns la concluzia că deși au cumpărat un dispozitiv inteligent pentru curățarea pardoselii din locuința lor, practic, au investit într-un ajutor de nădejde pentru întreținerea unui cămin curat și îngrijit. Faptul că poate fi programat să-și facă treaba în orice interval al zilei, e silențios și, pe deasupra, ia un task de pe lista de “TO DO” și îți oferă mai mult timp pentru tine, nu face decât să încânte orice client.

Concluzie

Sperăm că acest articol ți-a fost util dacă oscilezi între a cumpăra un aspirator robot sau nu. Iar dacă te-ai convins că ai nevoie de unul, sugestiile noastre îți stau la dispoziție. Fii sigur că orice variantă ai alege dintre cele 5 mai sus menționate te vor încânta. Trebuie doar să fii atent la performanța și caracteristicile robotului de aspirare și perioada sa de garanție. Restul ține de bugetul, locuința și gusturile tale!

Absolventă a Facultății de Litere, masterandă în PR și Publicitate și copywriter @srd-media. Ocazional, freelance writer pentru blogul totuldesprecasa.ro. Keywords? Coffee, (NO PERSONAL DEVELOPMENT) books, Tarantino, running.

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general