Cel mai bun aspirator

În acest articol, vom povesti despre cel mai bun aspirator. Pe lângă ghidul pe care ți-l vom oferi – despre cum să alegi un aspirator bun -, vom veni și cu recomandări de aspiratoare calitative, pentru ca tu să te bucuri de el cât mai mult timp. 

Dacă ești în căutarea unui  aspirator ieftin și bun s-ar putea să petreci foarte mult timp dând scroll pe internet, în căutare de informații. De aceea, noi suntem aici pentru a te scuti de problema asta și îți propunem atât cele mai bune aspiratoare ieftine, cât și cele mai bune aspiratoare ceva mai costisitoare, care vin la pachet cu o multitudine de benficii care fac diferența.

Recomandări pentru cel mai bun aspirator

Recomandările noastre se bazează pe o serie de selecții și căutări amănunțite, astfel încât tu să beneficiezi de cel mai bun aspirator, din punct de vedere al raportului calitate-preț.

1 Robot de aspirare Roborock Cleaner S5 MAX

Robot de aspirare Roborock Cleaner S5 MAX

Prima noastră recomandare este un aspirator robot foarte bun, la un preț rezonabil. Are foarte multe recenzii pozitive și se remarcă prin:funcție WIFI, programabilitate, încărcare automată, senzor anti coliziune, curățare automată. Se poate controla prin aplicație mobilă.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Aspirator cu sac Philips FC8578/09

Aspirator cu sac Philips FC8578/09

Un aspirator cu sac clasic, dar foarte puternic care va face față oricărei suprafețe. Are o putere de 650W, filtru anti alergic, o capacitate de stocare a prafului de 4 l și un cap de aspirare 3 in 1 care adună cele mai mici particule de praf.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Aspirator vertical fara sac Star-Light ACTS-606R

Aspirator vertical fara sac Star-Light ACTS-606R

Un aspirator vertical ieftin, dar bun. Beneficiază de peste 900 de recenzii ale clienților, iar majoritatea sunt chiar bune, având în vedere prețul relativ mic. Are tub telescopic, o putere suficientă de 600W și 0.6 litri capacitate de stocare.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Aspirator cu sac Samsung VC07M25E0WR

Aspirator cu sac Samsung VC07M25E0WR

Un aspirator cu sac de la Samsung cu o capacitate de stocare de 2.5 l, tub telescopic și 750 W putere maximă. Are roți de cauciuc pentru a nu afecta de exemplu parchetul atunci când rulează pe acesta. Beneficiază de filtre de ultimă generație pentru o filtrare ca la carte.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Aspirator cu sac Electrolux EEG43WR

Aspirator cu sac Electrolux EEG43WR

Ultimul model prezentat este un aspirator ieftin de la electrolux, cu filtru lavabil, indicator de sac plin, reglare manuala a puterii, 650 W putere maximă și 3 litri capacitate de stocare. La pretul pe care îl are, am putea spune că este un best buy.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Cum alegi un aspirator bun

În cele ce urmează, voi crea un ghid detaliat despre cum să alegi un aspirator bun și îți vom oferi detaliile necesare astfel încât tu să-ți dai extrem de ușor de ce fel de produs ai nevoie pentru tine și casa ta.

back to menu ↑

Aspiratoare cu sac sau fără sac

Vom începe cu faptul că există aspiratoare cu sac sau fără sac. Pentru ca tu să știi de ce aspirator ai nevoie, e esențial să înșelegi cum funcționează cele două tipuri. 

Despre aspiratoarele fără sac

 • În cazul acestor modele, nu mai e nevoie să cumperi saci de schimb (care pot fi scumpi uneori, în funcție de modelul de aspirator pe care îl ai).
 • Au o capacitate de stocare a prafului ceva mai mică decât aspiratoarele cu sac, deci automat vei goli recipientul mai des.
 • Praful se poate bloca în interiorul recipientului, iar dezavantajul atunci când golești recipientul, e că ar putea ieși praf înapoi în casă.

Despre aspiratoarele cu sac

 • Au o capacitate mai mare de stocare față de modelele fără sac.
 • Murdăria este stocată într-un sac, deci șanse ca tu să faci mizerie atunci când schimbi sau golești sacul, sunt minime.
 • Sacii mai scumpi au filtrări suplimentare.
 • Sacii ieftini se schimbă mai des și nu oferă o filtrare eficientă.

Atât modelele cu sac, cât și cele fără sac, își pierd din puterea de aspirare cu cât rezervorul sau sacul sunt mai pline, deci trebuie să fii pe fază și să le golești la timp. E foarte important să verifici și dacă aspiratorul pe care urmează să îl cumperi are funcții inteligente care nu permite să reîntoarcerea prafului în cameră, în momentul în care acestea funcționează. Cu cât sacul are mai multe filtre, cu atât aspirarea va fi mai eficientă, iar praful nu va fi eliberat înapoi în cameră.

back to menu ↑

Aspiratoarele fără fir

Aspiratoarele fără fir sunt fantastice dacă ai o casă extrem de mare, eventual cu scări și etaje, și ți se pare ineficient și complicat să plimbi aspiratorul cu fir peste tot, și să continui să schimbi priza. Acestea au dimensiuni compacte și sunt extrem de ușoare. Sunt ușor de folosit, ușor de manevrat și pot ajunge în cele mai dificile locuri.

 • Aceste aspiratoare pur și simplu se încarcă la priză, iar cele mai bune aspiratoare fără fir au o autonomie de aproximativ 60 de minute și un timp de încărcare de până la 4 ore.
 • Modelele de calitate au și o baterie de rezervă inclusă pe care o poți avea mereu încărcată și o schimbi cu cealaltă în caz că se descarcă.
 • Pot fi echipate și cu filtre HEPA pentru o filtrare eficientă.
 • Sunt potrivite indiferent de tipul de podea pe care sunt folosite.

Aspiratoarele fără fir au o capacitate de aspirare ceva mai mică față de modelele cu fir. Asta înseamnă că va trebui să le golești mai des, însă noi nu vedem un dezavantaj în acest lucru. E mai bine așa decât să te plimbi cu un aspirator cu fir prin toată casa, eventual cu un prelungitor după tine.

Aspiratoarele fără fir sunt mult mai ușoare decât cele cu fir. Valoarea greutății acestora se învârte între 2 și 3 kg, față de peste 6 kg în cazul aspiratoarelor cu fir. Ce contează la un aspirator fără fir e să fie bine echilibrat, adică să fie ergonomic. Dacă greutatea e prost distribuită și forma e neavantajoasă, în ciuda faptului că nu cântărește mult, se poate simți greu și incomod. 

Funcții care ajută la un aspirator fără fir:

 1. Sistem care permite să stea în picioare, fără a fi sprijinite de ceva anume sau fără a fi lăsate jos.
 2. Indicator care arată câtă bateria a mai rămas disponibilă, astfel încât să-ți dai seama dacă trebuie schimbată cu cea de rezervă.
 3. Buton de pornire care, odată apăsat, aspiratorul funcționează încontinuu. Acesta este un avantaj pentru că nu stai cu degetul permanent apăsat pe butonul de funcționare. Totuși, poate consuma bateria mai repede, fiindcă atunci când te muți dintr-un loc în altul, nu stai mereu să oprești și să pornești aspiratorul.
 4. Iluminare în capătul de aspirare, pentru a vedea pe unde aspiri, mai ales în locurile mai întunecate cum ar fi sub pat sau mobilă.
 5. Tub de curățare flexibil, care permite să te strecori cu aspiratorul chiar și sub mobila foarte joasă.
back to menu ↑

Aspiratoarele tip cilindru

Acestea sunt aspiratoarele clasice dotate cu un corp pe care îl tragi după tine, și cu un capăt de aspirare care se atașează printr-un furtun. Aspiratoarele de acest gen se pot găsi la dimensiuni mici sau mari, dar de obicei modelele mai voluminoase sunt mai puternice. Nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește autonomia lor, deoarece acestea se conectează la rețeaua electrică printr-un cablu retractabil.

Dacă ai o casă mai mare, poate fi deranjant să plimbi aspiratorul după tine, mai ales dacă mai ai și multe praguri. De asemenea, poate deveni iritant să tot schimbi priza sau să te plimbi cu un prelungitor după tine.

Aceste modele sunt flexibile și poți avea acces ușor sub mobilă sau în locurile greu accesibile, datorită mai multor capete de filtrare – unele mai groase, altele mai subțiri. Aceste modele sunt atât cu sac, cât și fără sac.

Aspecte importante ale aspiratoarelor tip cilindru:

 • Tub telescopic – Permite extinderea tubului metalic de aspirare, pentru a ajunge în cele mai inaccesibile locuri.
 • Putere variabilă – Posibilitatea de a selecta manual puterea aspiratorului. Poate anumite mochete sau suprafețe se curăță mai greu și atunci ai nevoie de o putere mai mare, maximă chiar.
 • Cablu retractabil – Prin simpla apăsare a unui buton, poți derula cablul în aspirator. 
 • Capacitatea de stocare a prafului – Foarte importantă dacă nu vrei să golești aspiratorul constant. O capacitate mai mare, care se măsoară de obicei în litri, înseamnă mai puține drumuri la coșul de gunoi pentru a goli recipientul sau sacul de praf.
 • Accesoriile incluse – Majoritatea aspiratoarelor, sau cel puțin firmele care se respectă, oferă și alte capete de aspirare sau perii, chiar și capete de aspirare pentru mașină.
 • Depozitarea accesoriilor – Se face după caz – fie într-un loc separat de aspirator, fie în interiorul acestuia – însă deseori trebuie să găsești tu un loc de depozitare deoarece bara de metal poate fi destul de mare.
 • Calitatea filtrelor este de asemenea un aspect de luat în considerare. Filtrele HEPA sunt destul de scumpe, însă au o calitate greu de egalat, iar acestea oferă o filtrare foarte eficientă. Toate aspiratoarele au cel puțin un filtru integrat. Ele trebuie, din când în când, curățate sau spălate după caz, altfel, atunci când vei aspira casa, vei simți un miros de praf greu de suportat.
back to menu ↑

Aspiratoarele de mână

Din fericire, aspiratoarele de mână sunt disponibile într-o mulțime de modele, forme și dimensiuni. Un astfel de aspirator este o versiune mai mică a unui aspirator de uz casnic obișnuit. Acestea sunt atât de mici și ușoare, încât le poți lua cu tine oriunde și le manevrezi foarte ușor – le poți ține și utiliza cu o singură mână. Un astfel de aspirator e potrivit pentru a fi folosit în cele mai mici și incomode spații, cum ar fi: colțurile pline de praf, canapeaua sau chiar și mașina.

Avantajele acestora este portabilitatea și manevrabilitatea, care implică cel mai mic efort, precum și faptul că ocupă foarte puțin spațiu.

Probabil ai văzut aceste modele de aspiratoare în supermarketuri și ai observat că există și opțiuni cu fir, dar și fără fir. Modelul fără fir e avantajos pentru mașină de exemplu, acestea fiind dotate cu un acumulator care trebuie încărcat. Acestea, deși sunt portabile, au o durată de viață ceva mai scurtă față de modelele cu fir deoarece, în timp, bateria se degradează.

Modelele cu fir trebuie conectate la o rețea electrică, caz în care să-ți aspiri mașina în parcarea blocului, nu e o opțiune. Doar n-o să-ți tragi un prelungitor pe geam…

Aceste modele de aspiratoare sunt potrivite pentru a fi folosite în cazul în care te grăbești și nu ai timp să bagi aspiratorul mare în funcțiune, pentru mașină sau pentru murdării mici ori locuri greu de ajuns. Doar cu un astfel de electrocasnic cu siguranță nu vei putea curăța o casă întreagă, caz în care tot trebuie să îți achiziționezi un aspirator bun, cu o putere mare de aspirare.

Aspecte de luat în considerare în cazul aspiratoarelor de mână:

 • În cazul acestor aspiratoare, marca e foarte importantă. Aceste produse electrocasnice tind să se strice mult mai repede decât aspiratoarele clasice. E esențial să citești recenzii înainte de a alege un brand de aspiratoare de mână, deoarece nu toate merită atenția ta
 • Dacă alegi să faci această achiziție dintr-un magazin fizic, ar trebui să testezi modul în care se ține în mână. Acestea trebuie să fie ușoare, să aibă o formă care permite manipularea într-o manieră eficientă și lipsită de efort. De asemenea, e foarte important ca aspiratorul de mână să fie rezistent, pentru a evita surprize. Dacă e fragil, se poate rupe când îl aspiri locuri greu accesibile. 
 • Ia în calcul ca accesul la filtre să se facă relativ ușor, fiindcă acestea se vor murdări destul de repede. De asemenea, recipientul unde se adună praful ar trebui să aibă totuși o mărime decentă. Desigur, nu ne așteptăm la ceva extrem de mare, dar nici să fii nevoit să-l golești după ce aspiri un singur singur scaun al mașinii.
 • De obicei, variantele puternice trebuie alimentate cu energie electrică. Chiar și atunci când aspiri mașina, ar trebui să ai un aparat electrocasnic destul de puternic, pentru a curăța eficient murdăria.
 • Dacă mai e dotat și cu o perie rotativă, e excelent. Cu ajutorul ei, poți curăța eficient tapițeria mașinii, mocheta acesteia, covoarele sau canapeaua, de părul de pisici. Peria rotativă chiar reprezintă un mare avantaj pentru aspiratoarele de mână.
back to menu ↑

Aspiratoarele verticale

Aspiratoarele verticale sunt o metodă de ultimă generație pentru a face curat în propria locuință. Acestea sunt mai puțin voluminoase și, în același timp, sunt și mai estetice decât restul aspiratoarelor pe care le cunoaștem.

Sunt potrivite caselor care nu au multe camere la etaj și asta pentru că, având motorul în interiorul unității principale, ele pot fi destul de grele. Alături de aspiratorul vertical, de cele mai multe ori, primești și o serie de accesorii pentru a curăța tapițeria, scările etc.

Acestea nu sunt potrivite pentru a te strecura în locuri înguste sau pe sub mobilă fiindcă forma lor nu permite acest lucru. Dacă ai covoare de mărimi mari în camerele locuinței tale, atunci aceste modele de aspiratoare sunt foarte potrivite. Datorită greutății ridicate, acestea apasă pe suprafața de aspirare și automat reușesc să extragă praful și mizeria de pe toate suprafețe.

În general, aspiratoarele verticale nu au un sac, însă anumite modele folosesc și saci pentru colectarea prafului. Un al treilea model de aspirator vertical este ceva mai ingenios și folosește filtrul de apă. Pe scurt, acest model folosește un recipient de apă ce reține murdăria colectată.

Aspiratoare verticale cu sac

Aceste modele de aspiratoare verticale nu sunt foarte populare, ba chiar mult mai puțin populare decât varianta fără sac. Asta nu înseamnă că nu sunt practice; șansele ca tu să te murdărești atunci când le golești sunt chiar mai mici față de situațiile în care golești un aspirator vertical fără sac.

Cu un aspirator cu sac, poți pune sacul plin în coșul de gunoi, în loc să riști ca praful și alergenii să se întoarcă în aer atunci când verși recipientul aspiratorului în coșul de gunoi. Acest lucru ar putea face ca un model cu sac să fie o alegere mai bună într-un apartament, sau atunci când nu ai o grădină în care să poți goli praful din coșul de aspirare.

Sacii nu sunt neapărat reciclabili, dar sunt de cele mai multe ori, biodegradabili. Atunci când schimbați sacul de unică folosință, schimbați și reîmprospătați, de asemenea, o mare parte a sistemului de filtrare. Cu toate acestea, celelalte filtre trebuie totuși înlocuite, din când în când.

Aceste modele de aspiratoare implică niște costuri frecvente, având în vedere că trebuie să achiziționezi saci o dată la o perioadă de timp. Având în vedere câte lucruri ai de făcut zilnic, e posibil ca uneori să uiți că aspiratorul tău a rămas fără saci.

Aspiratoare verticale fără sac

Sunt modelele cele mai populare în rândul aspiratoarelor fără sac. Dezavantajul acestora, mai ales dacă stai la bloc, este că atunci când golești acel recipient, o parte din praf se poate întoarce înapoi în cameră, însă dacă stai la casă, poți arunca gunoiul afară, la tomberon și totul e perfect.

Filtrul principal trebuie curățat și el periodic, ba chiar schimbat atunci când praful intră în el permanent și vezi că deja nu-și mai face treaba. Asigură-te că înlocuiești filtrele atunci când e necesar fiindcă, în caz contrar, performanța aspiratorului tău s-ar putea deteriora.

Modelele cu recipient de colectare a gunoiului implică, în general, mai puține costuri recurente, deoarece nu trebuie să cumperi mereu saci.

Aspiratoare verticale cu filtru de apă

Recipientul cu apă trebuie golit după fiecare utilizare. Deși pare că nu e mare lucru, poate deveni obositor la un moment dat. După ce ai golit recipientul respectiv, acela trebuie curățat și uscat, împreună cu toate filtrele, pentru a nu se produce mucegai. Asta înseamnă ceva mai multă muncă, dar se face relativ rapid și ușor. Mai mult decât atât, modelele cu filtru de apă pot fi utilizate și pentru a curăța deversările umede.

Ce contează cel mai mult la aspiratoarele verticale

Există anumite specificații care trebuie neapărat luate în considerare dacă vrei să ai o experiență plăcută cu acest model de aspiratoare.

Cap de putere sau cap turbo

Un cap de putere are un motor încorporat, cu o perie rotativă. Acestea sunt foarte utile mai ales la acele covoare în care murdăria intră foarte adânc. Peria are rolul de a „agita” firele covorului, pentru ca murdăria să iasă la suprafață și să fie aspirată.

Capul turbo are doar peria în sine, iar aceasta se învârte datorită fluxului de aer. După cum e și normal, un cap turbo nu este la fel de performant ca un cap de putere.

Aceste accesorii sunt concepute pentru a spori performanța de curățare, dar tind să facă aspiratorul mai voluminos și mai greu și astfel, este posibil să nu fie la fel de ușor de utilizat sau de manevrat.

Capul de curățare de bază pentru podele dure/covoare e tot ce ai nevoie pentru majoritatea podelelor. Dar atunci când vine vorba de strângerea părului de animale de companie de pe covoare, un model cu o perie turbo sau un cap de aspirare puternică va oferi adesea o curățare mai temeinică.

Alte accesorii

Alte accesorii, cum ar fi peria pentru tapițerie sau peria pentru praf, ar fi foarte utile. Toate acestea te vor ajuta ca igienizarea diferitelor materiale și texturi să fie mai eficientă și mai ușor de făcut.

Baghetă telescopică

Este esențială pentru că o poți regla în funcție de înălțimea pe care o ai. De ce e asta important? Pentru că dacă ești o persoană înaltă, iar bagheta este prea mică, atunci va trebui să stai tot timpul cu spatele cocoșat, iar asta nu-ți poate face decât rău. Dacă ești o persoană scundă, iar bagheta este prea lungă, atunci nu vei putea manevra eficient aspiratorul.

Înălțime reglabilă a capului

Înălțimea reglabilă a capului de aspirare e utilă dacă aveți covoare cu mărimi diferite a firului, dar și pentru gresie sau pentru podelele din lemn.

Putere de aspirare variabilă

E extrem de importantă fiindcă anumite materiale necesită o aspirare mai temeinică, pe când altele necesită o aspirare blândă. O putere de aspirare variabilă e bine venită, mai ales că se poate regla foarte ușor de pe bagheta telescopică.

Indicator de umplere a sacului de praf

Această funcție îți permite să știi când colectorul de praf este plin, fără a fi nevoit să deschizi aspiratorul. Poate fi deranjant să verifici periodic dacă aspiratorul este plin sau nu, iar dacă nu ai o ureche fină care te-ar putea ajuta să-ți dai seama imediat dacă aspiratorul tău este plin, atunci un indicator de umplere a sacului de praf este mai mult decât benefic.

Spațiu de depozitare la bord pentru accesorii

Dacă în timp ce aspiri, vei curăța și mobila cu o soluție și o lavetă, acest spațiu de depozitare este bine venit.

Filtru HEPA

HEPA înseamnă filtrare de înaltă eficiență a particulelor de aer. Este un standard internațional pentru filtrele care rețin particule minuscule. 

Acest tip de filtru poate fi de ajutor dacă tu, sau persoanele din locuință, aveți astm, vreo alergie sau o sensibilitate la praf. Trebuie să îl cureți și să îl înlocuiești în mod regulat (aproximativ o dată pe an) pentru a te asigura că funcționează eficient, ceea ce înseamnă un cost recurent. Cu siguranță, cel mai bun aspirator vertical are cât mai multe funcții dintre cele mai sus enumerate.

back to menu ↑

Aspiratoarele robot

Aspiratoarele robot sunt special concepute pentru a curăța locuința fără prea mult ajutor din partea celor ce o dețin. Acestea sunt alimentate cu o baterie reîncărcabilă și se orientează prin casă cu ajutorul camerelor inteligente și senzorilor. Cel mai bun aspirator robot va reuși să se ferească de obstacole și va fi suficient de îngust pentru a se strecura chiar și sub mobilă.

În aria de curățare a aspiratorului robot, ar trebui să fie cât mai puține obstacole, fără vaze și fără prea multe scaune, altminteri chiar și un aspirator robot poate fi ineficient.

Toate modelele, cu excepția celor mai simple, se pot conecta la rețeaua de acasă, astfel încât tu să poți monitoriza și configura regimul de curățenie cu ajutorul aplicației aferente. Acest lucru este recomandat, deoarece astfel vor putea accepta actualizări de firmware (software-ul încorporat în aspiratoare), care ar putea remedia erori sau include funcții noi.

Aspecte de avut în vedere înainte de achiziție

Aspiratorul robot reprezintă o achiziție destul de costisitoare, de aceea trebuie să ai în vedere mai multe detalii privind următoarea ta achiziție.

 • Este foarte important să-ți analizezi casa. Dușmanul acestor aspiratoare robot sunt pragurile înalte, mochetele foarte groase și animalele de companie care lasă păr peste tot. Știm foarte bine cât de greu se ia părul animalelor de companie de pe aceste covoare. S-ar putea ca nici măcar acest gen de aspiratoare să nu facă față
 • Bugetul este foarte important. În general, ar trebui să te axezi pe un buget mediu, nicidecum unul mic, pentru că un aspirator robot de 500 de lei poate fi o dezamăgire toată. Există aspiratoare robot care se golesc singure, însă cea mai importantă caracteristică este tehnologia WIFI, care îți permite să ai control asupra acestuia de la distanță, printr-o aplicație de pe telefon.
 • Vrei o aplicație specială pentru așa ceva? Unele aspiratoare robot pot fi conectate cu aplicații dedicate. Acestea sunt utile pentru monitorizarea aspiratorului robot și programarea sesiunilor de curățare. De asemenea, acestea te pot ajuta la cartografierea casei tale și la crearea de zone interzise.  
 • Aspiratoarele robot folosesc diferite metode de navigare. Dacă investești într-un aspirator robot de calitate inferioară, acesta se va deplasa probabil sporadic și se va lovi de pereți și obstacole, în procesul de curățare. În timp ce, modelele de nivel mediu și superior folosesc lasere și senzori optici pentru a se ghida. 
 • Unele modele curăță mai bine decât altele. Fiecare aspirator robot are performanțe diferite. Unele colectează praful și resturile mai eficient decât părul de animale de companie, în timp ce altele ar putea funcționa mai bine pe podelele dure decât pe covoare.

Cel mai bun aspirator cu siguranță are și un preț de achiziție pe măsură. Dacă vorbim despre aspiratorul robot, acesta poate depăși cu ușurință chiar și 1000 de euro.

Performanța aspiratoarelor robot

Am analizat și am căutat informații despre performanța aspiratoarelor robot pe diferite tipuri de suprafețe, și iată ce am găsit.

Podele dure

Majoritatea aspiratoarelor robot se descurcă bine pe podelele dure, mai puțin pe la colțuri și margini, fapt care e logic din moment ce nu au acces în acele locuri. În cazul în care canturile de la gresie sunt destul de mari, atunci performanța unui aspirator robot poate fi pusă la îndoială. Așadar, în aceste cazuri, va fi nevoie de o curățare ocazională cu un aspirator clasic și puternic. Cel mai bun aspirator cu siguranță ar trebui să facă față acestor suprafețe.

Covoare

În ciuda tehnologiei sofisticate, software de navigare, detectarea scărilor, camere pentru a detecta murdăria, aspiratoarele robot sunt încă relativ slabe la îndepărtarea murdăriei de pe covoare. Să nu înțelegi greșit, aici depinde și de tipul de covor. Dacă acela este unul foarte pufos, cu o mulțime de fire, atunci îi va fi greu să pătrundă adânc pentru a face curat, dar la suprafață, se va descurca admirabil.

La fel ca în cazul podelelor dure, și în acest caz trebuie făcută o curățenie mai temeinică, folosind un aspirator puternic care să scoată murdăria de la baza fibrelor.

Părul de animale

Aspiratoarele robot reușesc să aspire o cantitate mare de puf și păr de animale, și de murdărie în același timp, dar nici vorbă să reușească să scoată chiar 100% părul animăluțelor tale de companie.

Cele mai importante funcții ale unui aspirator robot

Am creat și o listă cu cele mai importante funcții și caracteristici ale aspiratoarelor robot, astfel încât să ști  ce să cauți și să afli pe îndelete ce pot  face acestea.

Detectarea scărilor

Această funcție este foarte importantă și de obicei o găsim standard pe majoritatea modelelor. În momentul în care aspiratorul tău robot depistează o scară sau un prag, pur și simplu se retrage astfel încât să nu existe riscul ca acesta să se dea peste cap sau să se deterioreze.

Perete virtual

Reprezintă un accesoriu utilizat pentru a crea o barieră invizibilă pentru aspiratorul tău robot. E folosit atunci când nu vrei ca aspiratorul robot să ajungă într-o anumită zonă din casă.

Programarea aspiratorului robot

Exact cum spune și numele, de această funcție te poți folosi foarte ușor. Principalul atu e că poți să programezi aspiratorul să funcționeze când ești plecat de acasă, astfel încât el să își facă liniștit treaba, iar tu să nu te împiedici de el prin casă.

Andocare automată

Un aspirator robot bun ar trebui să știe să se întoarcă înapoi la stația de andocare atunci când simte că rămâne fără baterie.

Durata de funcționare

Durata de viață a bateriei este esențială, mai ales dacă ai o suprafață mare de curățat. Îți vei dori un aspirator robot care să curețe suficient de mult timp pentru a acoperi suprafața de podea înainte de a se întoarce la stația de încărcare. Deși observăm că durata de viață a bateriei se îmbunătățește, am sesizat că există unele modele care continuă să funcționeze mult timp după ce motorul s-a oprit efectiv din “curățare”. În esență, aceste aspiratoare au un mod de igienizare și un mod de revenire la stația de încărcare. În aceste cazuri, măsurăm durata de funcționare până când motorul se oprește din funcționare (adică până când curățarea s-a oprit).

Nivelul de zgomot

În funcție de performanța acestora și de prețul de achiziție, anumite aspiratoare robot sunt, în majoritatea cazurilor, mai silențioase decât cele clasice,  însă există și modele care scot zgomote deranjante, deci există șanse să te enervezi dacă stai în aceeași cameră cu ele în timp ce își fac treaba. 

Dacă aspiratorul robot va funcționa doar când ești plecată de acasă, atunci nici nu ar trebui să te intereseze acest mic dezavantaj. Nu este cazul ca aceste zgomote să fie atât de puternice încât să-ți deranjeze vecinii, în cazul în care locuiești la bloc.

Funcția de curățare

Unele aspiratoare robot au și o funcție de mopping, dar acestea sunt utile doar dacă vorbim despre petele ușoare. De obicei, aceasta presupune introducerea unei cantități mici de apă într-un rezervor care umezește un tampon din microfibre, atașat la baza aspiratorului.

Unele aplicații pentru aspiratoarele robotizate pot trasa o hartă a camerei, pe care aspiratorul robot să o curețe ulterior.

Aplicații de aspirare a roboților

Toate aspiratoarele robot, cu excepția celor mai simple, sunt compatibile cu smart-home. Acestea se vor conecta la routerul tău wireless și vor funcționa cu o aplicație dedicată pentru a te ajuta să controlezi și monitorizezi programul de curățenie. Deși funcționalitatea variază în funcție de cât de sofisticat este robotul, toate ar trebui să aibă capacitatea de bază de a porni și opri mașinile, sau de a întrerupe ciclul și de a programa timpul și frecvența de curățare preferată. Alte funcții pot include o hartă a locurilor în care robotul a curățat, un jurnal sau un istoric de curățare, curățare manuală, curățare punctuală, starea bateriei sau notificări atunci când robotul și-a făcut treaba.

Capacitatea de bază de a porni/opri manual aspiratorul robot și de a opera setările de bază, fie la unitate, fie prin intermediul unei telecomenzi, este în continuare la îndemână. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe aspiratoare robot nu dispun de această funcționalitate de bază, bazându-se în totalitate pe conectivitatea WIFI și pe operarea aspiratorului prin intermediul unei aplicații asociate pe telefon. Pentru a profita la maximum de toate caracteristicile și funcționalitățile, va trebui să te familiarizezi cu aplicația. Unele sunt mai ușor de folosit decât altele și reține că, este foarte important să ai o conexiune la internet stabilă, pentru ca aspiratorul tău robot să nu rămână fără semnal.

Camere web

Anumite aspiratoare robot foarte scumpe  – ce-i drept – se pot comporta asemenea unei camere de supraveghere. Practic, prin intermediul telefonului mobil, vei putea  observa de la distanță propria casă sau propriile animale de companie.

Telecomanda

Cele mai multe modele vin cu o telecomandă pentru a schimba setările sau pentru a direcționa aspiratorul în jurul camerei. Totuși, dacă robotul are nevoie de prea multă supraveghere din partea ta, ai putea lua în considerare achiziționarea unui aspirator clasic, care e și mai accesibil ca preț. 

back to menu ↑

Concluzie

În concluzie, găsirea unui aspirator bun poate fi mai grea decât pare, însă noi sperăm că, prin intermediul acestui ghid, te-am ajutat să faci cea mai bună alegere.

Absolventă a Facultății de Litere, masterandă în PR și Publicitate și copywriter @srd-media. Ocazional, freelance writer pentru blogul totuldesprecasa.ro. Keywords? Coffee, (NO PERSONAL DEVELOPMENT) books, Tarantino, running.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general