Cel mai bun fir pentru motocoasă – un instrument de grădinărit esențial pentru gazonul îngrijit

Odată cu sosirea verii, gazonul și vegetația devin mai verzi și mai dese. În acest sezon, cu atât mai mult decât în alte perioade ale anului, e nevoie de întreținere: defrișare și finisare regulată. Același lucru este valabil nu numai pentru iarbă și buruieni, ci și pentru tufișuri și arbuști, stuful din șanțuri și puieții de la baza tufelor. Dată fiind această varietate de situații, care ar fi cel mai bun fir pentru motocoasa dumneavoastră?

1 Fir motocoasa Blister-Stelat

Fir motocoasa Blister-Stelat

Cu dimensiuni de 1.3 mm grosime și 15 metri lungime, acest fir se dovedește a fi unul practic și de folos în majoritatea circumstanțelor.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Fir motocoasă cu inserție oțel

Fir motocoasă cu inserție oțel

Cu dimensiuni de 3 mm, respectiv 10 metri, acest fir de motocoasă universal, deși mai scurt, prezintă inserție metalică, fapt ce îl face mai rezistent decât firele clasice.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Fir motocoasă răsucit

Fir motocoasă răsucit

Cu un diametru de 4 mm și o lungime de 32 de metri, acest produs este foarte rezistent, având formă aerodinamică, profil răsucit și nivel de zgomot redus, atunci când este folosit.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Fir motocoasă spirală RURIS

Fir motocoasă spirală RURIS

Aflat la preț avantajos, produsul are un diametru de 2.4 mm și o lungime considerabilă de 100 de metri și o greutate de 0.450 kg, fiind ideal pentru tăierea ierbii.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Rolă cu fir rotund Hecht

Rolă cu fir rotund Hecht

Rezistent la rupere și supraîncălzire, acest fir cu inserție metalică, grosime de 3 mm și lungime de 240 de metri se dovedește util într-o varietate de circumstanțe.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Pe piață există o gamă largă de fire pentru motocoase. Acestea vin într-o varietate amețitoare de materiale, mărimi și culori, dar, în esență, alegerea corectă a firului de tuns depinde de doi factori: puterea motocoasei și tipul de iarbă, arbust sau gard viu pe care trebuie să îl tăiați sau finisați.

Cum să alegeți cel mai bun fir pentru motocoasa dumneavoastră?

Așadar, primul factor de luat în considerare este tipul de motocoasă pe care îl aveți – motor electric, cu baterie sau pe benzină – și puterea sa. Acest lucru se datorează faptului că diametrul firului de tuns și deplasarea mașinii de tuns trebuie să fie proporționale. În caz contrar, motorul va fi supus supraîncălzirii, consumul de energie crește și durata de viață a motocoasei este redusă.

Așadar, pentru a obține o tăietură bună, motorul mașinii și capul de tăiere trebuie să se rotească eficient; pe de altă parte, trebuie să luați în considerare rezistența ierbii în raport cu firul mașinii de tuns: cu cât este mai gros firul, cu atât rezistența este mai mare. Prin urmare, un fir mai gros nu este întotdeauna cea mai bună soluție. În plus, dacă firul este prea gros, va rupe iarba în loc să o taie curat, compromițând aspectul gazonului dumneavoastră.

Al doilea factor implicat este tipul de vegetație care trebuie tăiată: iarba de grădină care este cosită foarte frecvent are nevoie de cel mai subțire fir de tuns în comparație cu iarba dură și tufișul dintr-un câmp neglijat care poate fi și plin de pietre. Dacă decideți să curățați un șanț sau un petic de stuf, este ideal să optați pentru o linie mai groasă, sau un fir de motocoasă profesional care oferă performanță și mai bună, fiindcă este realizat dintr-un material special sau are un profil de tăiere specific.

Dimensiunile firului pentru motocoasă

Firul de tuns poate avea o gamă largă de forme, inclusiv rotunde, hexagonale și chiar pătrate. Indiferent de forma firului, dimensiunea lui se referă mai întâi de toate la diametrul acestuia, chiar dacă firul în sine este pătrat, de exemplu. Vă rugăm să rețineți că atunci când vorbiți despre diametrul unui fir de tuns pătrat, valoarea se referă de fapt la o latură a pătratului. Dimensiunea liniei de tuns este unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare și, în general, variază de la 1,2 la 4,5 mm.

Este adesea tentant să optați pentru o dimensiune mai mare decât este necesar, gândindu-vă că treaba va fi mai rapidă și mai ușoară sau că vor exista mai puține șanse de a rupe firul. Cu toate acestea, un fir mare de tuns necesită și mai multă putere din partea motocoasei dumneavoastră.

Dacă alegeți un fir de tuns prea mare pentru motocoasa dumneavoastră, riscați să încetiniți viteza la care motorul poate roti capul de tăiere, ceea ce face ca sistemul să se rigidizeze și să funcționeze defectuos. De fapt, un motor în 2 timpi se poate lubrifia corect numai dacă este capabil să se rotească la turație maximă.

Tipuri de fire și scopul acestora

Cel mai subțire fir (1,2 până la 2 mm) este proiectat pentru iarbă scurtă și plante cu creștere scăzută, cum ar fi trifoiul. Acest tip de fir de nailon poate fi montat numai la trimmere mai puțin puternice.

Firul de tuns mai gros (până la 3 mm) este proiectat pentru iarbă mai lungă și poate fi folosit pentru mașini de tuns sau motocoase de putere medie.

Cel mai gros fir de tuns (3 mm+) este de obicei răsucit, zimțat sau pătrat și este proiectat pentru iarbă lungă și tufăriș de diverse dimensiuni. Acest tip de fir de nailon poate fi folosit doar cu cele mai puternice motocoase.

Un cap de tuns „universal” cu un sistem manual, semi-automat sau automat de alimentare prin cablu poate prelua doar un fir de tuns de până la 3 mm.

Cum se păstrează firul de motocoasă?

Firul are nevoie de puțină umiditate pentru a-și păstra toate proprietățile. Păstrați firul departe de surse de căldură, într-un mediu umed pentru a vă asigura că rămâne puternic. De asemenea, puteți umezi linia din când în când pentru a vă asigura că menține nivelul ideal de umiditate.

 

Astfel, după stabilirea tipului de vegetație care trebuie abordat, puterea motocoasei și estimarea aproximativă a cât de des trebuie folosită aceasta, sunteți gata să cumpărați firul ideal pentru nevoile dumneavoastră!

Andreea Horj

Andreea Horj

Horj Andreea Maria (b. 1998, Borsa, Maramureș) graduated from the Babeș Bolyai University, specializing in English and Norwegian- language and literature BA and the British Cultural Studies MA. She finished her internship at the Research Center of the Contemporary British Novel, UBB and at Emil Racoviță High School, Cluj Napoca. She is currently teaching English and does specialised-terminology translations (medicine, economy, art) and literary translations (poetry, dramaturgy, cinematography) both in English and Norwegian.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general