Cum Alegem cea mai Bună Hota pentru Bucătăriile Open Space?
Designul modern propune tot mai des ideea de open-space. Fie că vorbim despre un apartament cu o suprafață redusă, fie că vorbim despre o casă de dimensiuni generoase, acest nou tip de amenajare a devenit tot mai frecvent în ultimii ani deoarece oferă impresia unui spațiu mult mai mare. Iar dacă locuința dispune și de ferestre mari, și de lumină naturală, automat efectul este unul impresionant.
Și totuși, una dintre cele mai mari probleme ale acestui stil de amenajare interioară e reprezentată de mirosurile neplăcute și căldura din bucătărie, care inevitabil se răspândesc în întreaga casă. În acest caz, există două soluții: aerisirea naturală și hotele moderne. Desigur că va fi imposibil să eviți complet de mirosul, indiferent de cât de puțin sau cât de des gătești, și totuși există pe piață hote gândite pentru bucătării deschise, care dispun de o putere și un randament cât mai ridicat. Continuă să citești articolul pentru a afla cum alegi cea mai bună hotă, ce tipuri sunt cele mai potrivite pentru bucătăriile deschise și cele mai bune hote open space.
Recomandarea editorului - Cele mai bune hote open space
Această hotă dispune de o putere de absorbție de 650 mc/h, net superioară față de capacitatea hotelor standard. Dotată cu iluminare led și control digital, Elica pune designul inteligent și inovația mai presus de orice. Materialele sofisticate și tehnologia de vârf asigură o perioadă lungă de funcționare a produsului. Bazată pe un sistem de recirculare a aerului, filtrele de grăsime și mirosuri neplăcute pot fi îndepărtate, spălate sau înlocuite extrem de ușor, făcând procesul de întreținere foarte simplu. Un alt atu al acestui produs se referă la nivelul de zgomot, care este extrem de redus pentru o hotă incorporabilă decorativă - 57dB.
Având o capacitate de absorbție de 752 mc/h, hota șemineu Bosch face față cu brio atât unei bucătării open space de apartament, cât și unei suprafețe mai extinse, reușind să evacueze aerul din încăpere de la 6 până la 12 ori pe oră. Cu ajutorul celor 3 trepte de putere, puterea hotei poate fi ajustată în funcție de volumul încăperii, dar și de preparatul pe care îl gătești. Avantajul e funcția Intensiv, care modifică treapta într-una inferioară după 6 minute de utilizare. Astfel, hota îți dă o mână de ajutor pentru eliminarea mirosurilor, a căldurii și a aburilor din casa ta. Pentru întreținere, fii sigur că, cel puțin o dată pe lună, cureți filtrele de grăsime din metal - manual sau la mașina de spălat vase.
Pentru a fi sigur că hota achiziționată va face față întregii suprafețe open space, trebuie să știi volumul acesteia. Iar pentru a calcula puterea maximă a ventilatorului, trebuie să iei în considerare, pe lângă mc, și rezistența aerului din bucătăria ta. Specialiștii spun că o hotă bună ar trebui să aibp capacitatea de a reînnoi complet aerul din încăpere de cel puțin 12 ori pe oră.
2. Dimensiuni și amplasare
Se recomandă ca hota să aibă o lățime cel puțin egală cu cea a plitei electrice sau a aragazului pe care gătești.
Hota în bucătăriile deschise ar trebui să fie amplasată la o înălțime cel puțin 50 cm dacă deții o plită electrică, și la cel puțin 65 cm dacă dispui de una pe gaz.
3. Mod de utilizare
Piața propune atât modele care evacuează aerul, cât și variante care îl filtrează.
Pe modul recirculare, hota necesită filtre de carbon, care sunt consumabile, nu se regăsesc în prețul inițial al produsului. Așadar vei fi nevoie să cumperi constant noi filtre, în funcție de numărul de motoare existent. Cea mai eficienta formă de utilizare este cea pe evacuare, în cazul bucătăriilor open space. Astfel de hote sunt mult mai puternice, eliminând nu numai mirosurile, dar și aburul din încăpere.
Cele mai bune tipuri hote pentru bucătăriile deschise
1. Hota cu evacuare
În mod ideal, plita sau aragazul din bucătăria open space, ar fi amplasat lângă fereastră, pentru a se aerisi cât mai repede în mod natural, dar și cu ajutorul hotei cu evacuare. Totuși, dacă designul modern presupune ca mașina de gătit să fie în centrul bucătăriei, hota cu tub de evacuare poate fi soluția și pentru acest tip de amenajare.
Aceste hote sunt cele mai bune pentru bucătăriile deschise datorită puterii mari de absorbție care ajunge să acopere până la 800 mc. Evacuarea se face fie direct prin perete, fie printr-un tub special pentru evacuare, ce poate ieși printr-un geam sau printr-un perete fals.
Dezavantajele sunt costurile implicate de evacuare, dar și montajul – care poate lua ceva mai mult timp. Totuși, o hotă cu evacuare va fi întotdeauna mai potrivită decât una cu recirculare, care filtrează aerul în loc să îl elimine.
Avantajele sale principal sunt că nu ocupă mult loc și se montează extrem de ușor, fiind incorporată chiar deasupra aragazului sau a plitei electrice. Fiind compacte, sunt perfecte pentru bucătăriile open space de mici dimensiuni, atât timp cât lași cel puțin 50-65 cm de la aparatul de gătit până la hota telescopică. Piața propune atât modele cu burlan de evacuare, cât și variante bazate pe recircularea aerului.
3. Hota decorativă de perete
E cea mai potrivită hotă pentru bucătăriile open space mari. Ea nu necesită montare în mobilă, ci se fixează la perete, printr-un tub de evacuare la vedere. Vizual, va da o notă impresionantă bucătăriei tale, dar trebuie să iei în calcul asta încă de la crearea proiectului pentru a evita scoaterea altor piese de mobilier care împiedică montarea hotei decorative de perete.
4. Hota de tip insula
Acest tip de hotă completează de minune bucătăriile cu un design modern, open space. Amplasate deasupra stației de gătit – fie pe tavan, fie pe un tavan fals în cazul celor pe evacuare – hotele de tip insulă dispun de conducte telescopice pentru diferitele înălțimi ale încăperii în care trebuie să fie poziționate. Specialiștii recomandă fixarea foarte bună, tocmai pentru a reduce din vibrațiile provocate de motor și fluxul de aer.
Concluzie
Ar fi imposibil să spunem că există o hotă perfectă pentru amenajarea de tip open space, capabilă să prevină și să elimine toate mirosurile, aburii și căldura din zona în care se gătește. Totuși, există variante care fac față foarte bine acestei provocări, datorită puterii mari de absorbție de care dispun. Sfatul nostru este să aerisești pe cât posibil și pe cale naturală, dacă dispui de ferestre, și optează pentru plante în zona pervazului. Aerul va fi cu siguranță unul mult mai curat în bucătăria ta!