Cum să alegi cea mai buna cafea pentru espressor
Cel mai probabil toți iubitorii de cafea încearcă să obțină cea mai bună ceașcă de cafea acasă, de aceea, toți ajung să caute cea mai bună cafea pentru espressorul lor. De ce? Pentru ca fiecare espressor este diferit și atunci, implicit, va oferi rezultate diferite. Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă obții un rezultat mai bun din boabe întregi sau din cafea măcinată. În cele mai multe cazuri, vei obține o cafea mai bună folosind cafeaua boabe dar, asta nu înseamnă că nu poți obține un rezultat bun și cu ajutorul cafelei măcinate.
În diferite cazuri, cafeaua măcinată este o alegere mai bună și mai convenabilă. În alte cazuri, cafeaua boabe poate fi cea mai potrivită. De aceea, ia în considerare ce este mai important pentru tine și decide singur care este cea mai bună cafea boabe sau cea mai bună cafea măcinată pentru espressorul tău.
Recomandările noastre pentru cea mai bună cafea pentru espressor
Cafea măcinată Davidoff Café Rich Aroma
Cafea măcinată Dallmayr Espresso Monaco
Cafea măcinată Amaroy Extra
Cafea măcinată Pellini Top
Cafea boabe Illy Arabica Selection Columbia
Cafea boabe Lavazza Crema e Aroma Espresso Profesională
Ghid: cum să-ți alegi cafeaua potrivită pentru espressor
De ce să alegi cafeaua boabe?
Dacă întrebi orice persoana care lucrează cu cafea, îți va sune că alegerea mai bună este cafeaua boabe. De ce e asta? Din cauza boabelor în sine. Ele, integral, sunt pline de aromă, gust și prospețime.
- Aroma de lungă durată
Atunci când deschizi o pungă de cafea, mirosul îmbietor și puternic te lovește în primele secunde. Asta e valabil atât pentru cafeaua boabe cât și pentru cea măcinată dar, cafeaua măcinată tinde să-și piardă o mare parte din aromă și gust în doar treizeci de minute din momentul în care este procesată. Oxigenul care intră odată cu deschiderea pungii influențează aroma sa, de aceea punga trebuie închisă la loc repede și trebuie strânsă bine.
- Cafeaua boabe rămâne proaspătă mai mult timp
În comparație cu cafeaua pre măcinată, boabele de cafea întregi își păstrează prospețimea mai mult timp dacă sunt depozitate corespunzător.
- Își păstrează mai mult aroma din cauza uleiului cafelei
Gustul și aroma cafelei provin din uleiul care acoperă boabele. Când boabele sunt măcinate, uleiurile esențiale încep să se evapore. Drept urmare, aveți o cafea cu mai puțină aroma naturală și mai multă amărăciune.
Singurul dezavantaj al achiziționării boabelor de cafea întregi este prețul. Boabele de bună calitate sunt mult mai scumpe decât cafeaua măcinată. Cu toate acestea, dacă apreciezi aroma și experiența, prețul nu va fi cel mai mare impediment, atunci când vine vorba de cea mai bună cafea boabe pentru espressor.
De ce să alegi cafeaua măcinată?
- Mai ieftină și foarte ușor de folosit
Este de la sine înțeles că procesul de preparare al cafelei măcinate îți economisește timp și energie. Dacă te grăbești mereu, mai ales dimineața, s-ar putea să găsești cafeaua măcinată mai practică și mai convenabilă decât cafeaua boabe.
- Poate avea atât de multe arome sau variații
De asemenea, vin în diferite amestecuri. Unele pungi conțin o combinație de cafea și nuci, ciocolată și chiar ierburi. Există întotdeauna o gamă largă de arome de cafea măcinată din care să alegeți.
Totuși, dacă preferi să îți bei cafeaua cât mai naturală, ar trebui să optezi pentru cafea boabe. Cel mai mare dezavantaj al cafelei măcinate este prospețimea și aroma reduse.
Sfaturi atunci când alegi boabe de cafea întregi
Când cumperi cafea boabe, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare pentru a te asigura că vei obține cea mai bună cafea cu ajutorul espressorului tău.
- Data de prăjire
Boabele de cafea devin învechite rapid. Astfel, vrei să cumperi cafea proaspăt prăjită. Unele ferme de cafea prăjesc boabele chiar înainte de a le livra clienților. Sunt adesea scumpe, dar vei vedea o mare diferență.
Dacă o cumperi din supermarket sau din magazinul alimentar, căută boabe de cafea cu cea mai recentă dată de prăjire. Dacă cafeaua a fost prăjită de peste trei săptămâni, probabil, nu mai are suficientă aromă.
- Nivel de prăjire
Boabele de cafea vin de obicei în prăjire light, medium sau dark. Prăjirile mai ușoare sunt mai dulci și au un miros mai puternic. De asemenea, au cel mai mult conținut de cofeină în comparație cu alte niveluri de prăjire. Între timp, prăjirile mai intense au cea mai puțin unică aromă de cafea, dar sunt mai bogate. Prăjirile medii și întunecate sunt ideale pentru cafeaua espresso, în timp ce prăjirile ușoare sau light sunt perfecte pentru cafeaua la filtru.
Cum să depozitezi corect cafeaua
- Pentru a păstra prospețimea cafelei, asigură-te că le depozitezi într-un recipient ermetic, la temperatura camerei. Cei mai mari dușmani ai cafelei sunt umiditatea, căldura și lumina.
- Multe sortimente de cafea vin în pungi resigilabile. Cu toate acestea, ambalajul în care vine cafeaua nu este ideal pentru depozitarea pe termen lung. Cel mai bine este să le depozitezi într-un recipient opac. De asemenea, păstrează cafeaua într-un loc întunecat și răcoros.
- Evitată să pui recipientul într-un dulap lângă cuptor, deoarece căldura poate afecta prospețimea cafelei.
Concluzii
Prepară cafeaua care te face fericit. Cafeaua mai bogată, mai proaspătă și mai aromată nu are doar un gust grozav, ci îți infuzează dimineața cu ceva ce îți place. Îți oferă șansa de a face ceva de care ești mândru și de a face ceva doar pentru tine – și cei dragi ție. Îți transformă ritualul zilnic de cafea într-un moment care îți alimentează restul zilei, nu doar cu cofeină, ci și cu pace, fericire și uneori liniște.
Cafeaua este ceea ce toți vrem și ceea ce toți consumăm, în diferite feluri sau moduri, inclusiv cei ce au refuzat cândva cafeaua. Nu mai sta pe gânduri și alege și tu cea mai bună cafea boabe sau măcinată pentru espressor. Nu vei regreta.