Cea mai bună cafea la ibric

Am discutat de multe ori cu persoane care aveau espressoare în casă și totuși le vedeam că fac cafeaua la ibric, iar din curiozitate le-am întrebat de ce totuși nu folosesc espressorul. Cred că toate aceste persoane au avut același răspuns și anume că cea mai bună cafea este la ibric și că nici cel mai bun espressor nu il poate înlocui.

Cea mai bună cafea de preparat la ibric

1 Davidoff Cafe Creme Elegant boabe 500g – prăjire medie

Davidoff Cafe Creme Elegant boabe 500g – prăjire medie

Cafeaua Davidoff este de asemenea una 100% arabica și este descrisă  ca și o adevărată operă de artă. Amestecul Davidoff Cafe Creme este unul creat special și realizat din boabe aromate preponderent din America Centrala si de Sud. Aceste boabe sunt prăjite individual pentru a permite cafelei să-și dezvăluie o aromă elegantă și un gust corpolent. Este perfectă pentru aparatele de cafea complet automate. Gustul cafelei proaspăt măcinată este cu siguranță aparte. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Pellini Top cafea măcinată 250g – prăjire medie

Pellini Top cafea măcinată 250g – prăjire medie

Cu note florale, de fructe și de miere, cafeaua Pellini Top este 100% cafea arabica și este potrivită pentru un espresso deosebit de aromat și savuros, ideal pentru acasă. Este măcinată în așa fel încât este potrivită și pentru filtrul italian – și anume moka pot – care este foarte ușor de folosit. Este o cafea fină și este o alegere excelentă pentru cei cu gusturi rafinate.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Cafea măcinată Dallmayr Espresso Monaco

Cafea măcinată Dallmayr Espresso Monaco

Aceasta este o cafea măcinată special pentru acasă, 100% arabica. Cafeaua preparată se caracterizează prin aromă, gust bland și delicat cu note florale. Corpul său ușor și aromă fină cu tente de ciocolată, se împletesc pentru a forma o notă acidă delicată. Espresso Monaco este o specialitate de cafea espresso, prăjită ușor, sofisticata. Este o cafea ideală pentru espressor.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Cafea boabe Lavazza Crema e Aroma Espresso Profesională

Cafea boabe Lavazza Crema e Aroma Espresso Profesională

Aceasta este o cafea profesională pentru bar. Se distinge printr-o crema consistenta și un caracter puternic și bogat. Vine cu o aroma intensa de cacao, alune și note de lemn exotic, cu un gust persistent si puternic. Cu prăjire medie, acest amestec este compus din cafea arabica naturală din zona San Paulo din Brazilia, arabica curat spălată din Honduras, robusta africana cu note picante din Uganda.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Cafea Lavazza Expert Aroma Top Boabe

Cafea Lavazza Expert Aroma Top Boabe

Lavazza Expert Aroma Top este un amestec de cafea 100% arabica, cu o crema catifelata și o aromă persistentă. Prezinta note de miere și migdale pentru un espresso dulce și cremos. Prezintă și arome intense de flori si fructe care ajung să caracterizeze aceasta cafea. Vine și cu o textură catifelată, cu o crema compactă și delicată.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
6 Cafea boabe illy decofeinizată

Cafea boabe illy decofeinizată

Cu note de caramel, ciocolată și florale, cafeaua decofeinizată illy este una dintre cele mai populare alegeri printre consumatorii de cafea decofeinizată. Cu o prăjire medie, este special destinată pentru espressor. Aroma intensă  și delicată a acestei cafele o face să fie o alegere minunată de fiecare dată.
Added to wishlistRemoved from wishlist 2

Bine de știut

Dacă vreți să aflați cum se procedează pentru a beneficia de cea mai bună cafea la ibric atunci citiți informațiile următoare:

  • Singura cafea care devine cremoasă atunci când este preparată la ibric este cea proaspată. Va avea o aromă intensă, nu așa de amară și poate fi consumată fără zahăr sau orice alt îndulcitor.
  • Cafeaua își menține proprietățile și gustul dacă este stocată în borcane de sticlă la temperatura camerei. Este foarte greșit să țineți cafeaua în recipiente din metal sau pungi de plastic. Acolo aceasta poate să se umezească.
  • Dacă vreți cea mai bună cafea la ibric trebuie să folosiți o apă bună, rece apoi adăugați două-trei lingurițe de cafea proaspăt măcinată în momentul în care în apă apar acele bule specifice fierberii. 
  • Cafeaua nu se amestecă în timp ce aceasta fierbe, iar lingurița în timpul amestecării nu trebuie să atingă fundul ibricului. Trebuie amestecat ușor mai la suprafața cafelei.
  • Cafeaua nu se ține pe foc până când aceasta fierbe deoarece își pierde din proprietăți și din gustul unic. Lăsați lingurița în ibric, iar în momentul în care aceasta începe să vibreze, atunci cafeaua trebuie luată de pe foc.
  • Cele mai bune ibrice sunt cele din cupru. Cele din inox sau tablă emailată schimbă gustul cafelei și nu îi oferă cel mai bun gust acesteia.
  • În ultimul rând cafeaua nu se amestecă la final deoarece cafeaua după ce este turnată în ceașcă trebuie lăsată câteva minute pentru ca zațul să se lase la fund.

Cea mai bună cafea la ibric este cea care este măcinată pe loc sau recent. Prăjirea cafelei se face foarte puțin sau mediu astfel încât să nu-și piardă din proprietăți.

Tipuri de cafea

Există peste 80 de tipuri de cafea, dar cele pentru comercializare sunt: Arabica, Liberica, Robusta și Maragogype. În continuare le vom detalia pe scurt pe fiecare în parte.

Cafeaua Arabica

Cafeaua Arabica este cea mai cultivată și cea mai apreciată cafea. Majoritatea experților spun că acest tip de cafea este cea mai bună cafea și implicit cea mai bună cafea la ibric. Această cafea se obține dintr-un arbore numit coffea arabica ce se întâlnește în Etiopia și se regăsește în peste 200 de specii. Dacă doriți să beți cafeaua Arabica trebuie să știți că aceasta este apreciată datorită aromei și gustului foarte fin.

Cafeaua Liberica

Aceasta se cultivă în Liberia și este asemănătoare cu cea Robusta. Crește foarte rapid și avantajul acesteia este că rezistă la condiții climaterice de toate felurile. Boabele acestui tip de cafea au o formă deformată, de culoare brună spre galbenă. Dacă vă interesează de calitatea acestui tip de cafea trebuie să știți că este considerată mediocră.

Cafeaua Robusta

Acest tip de cafea este apreciată datorită tăriei fiindcă are un grad ridicat de cafeină: între 1.7 și 4%. Gustul acesteia este foarte puternic, însă aroma nu este la fel de intensă. Este ceva mai amară decât cafeaua Arabica. Acest tip de cafea este utilizată în producția de cafea espresso și cafeaua solubilă numită și cafea instant. Deseori se amestecă cu Arabică pentru a accentua aroma cafelei.

Cafeaua Maragogype

Acest tip de cafea este cafeaua cu boabele de cele mai mari dimensiuni. Se cultivă în țări precum Mexic, Columbia, Brazilia, Guatemala. Boabele acestei cafele au culoarea spre verde, au o calitate superioară, iar gustul cafelei este unul foarte aromat și parfumat. Mulți spun că are un gust combinat între cafeaua arabica și cea liberica.

Te invităm de asemenea să afli și care este cea mai bună cafea boabe.

Cum se prepară cea mai bună cafea la ibric

Există sute de rețete de a prepara cafeaua la ibric, noi considerăm că cea mai bună nu există pentru că fiecare metodă va aduce un gust diferit cafelei, iar în funcție de preferințele fiecăruia veți desemna singuri care este potrivită pentru dumneavoastră. Sfatul nostru este să puneți accentul pe achiziționarea unui ibric de calitate și a unei cafele la fel de bună. Pe lângă metoda de preparare și aceste 2 aspecte influențează cafeaua preparată.

  1. Puneți cafeaua rece în ibric apoi puneți-o la încălzit.
  2. Când apa din ibric începe să se încălzească se adaugă cele 2 lingurițe de cafea pentru cana de cafea. În funcție de preferințe, puteți adăuga mai multe dacă o doriți mai tare. Când cafeaua începe să se umfle, atenție, nu trebuie să fiarbă în clocot, mai adăugați 2 vârfuri de linguriță de cafea pentru un plus de aromă, iar după asta o lăsați să se mai umfle o dată.
  3. La final turnați cafeaua încet în cești pentru a nu curge prea mult zaț în ceașcă.
  4. În funcție de preferințe, dacă doriți o cafea mai dulce puteți adăuga o linguriță de zahar sau miere în cazul în care doriți să beți o cafea mai sănătoasă.

Concluzia finală

În opinia mea, cea mai bună cafea la ibric va ieși dacă aveți un ibric de calitate și o cafea de calitate  Arabica. Rețeta pentru cea mai bună cafea nu există deoarece unii o doresc mai tare, alții mai slabă. Cred că cel mai indicat este să experimentați de mai multe ori mai multe tipuri de preparare, iar în funcție de ceea ce iese o veți găsi pe cea câștigătoare. Sperăm că acest articol v-a ajutat și ați aflat informații utile.

Andrei B
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general