Am discutat de multe ori cu persoane care aveau espressoare în casă și totuși le vedeam că fac cafeaua la ibric, iar din curiozitate le-am întrebat de ce totuși nu folosesc espressorul. Cred că toate aceste persoane au avut același răspuns și anume că cea mai bună cafea este la ibric și că nici cel mai bun espressor nu il poate înlocui.
Cafeaua Davidoff este de asemenea una 100% arabica și este descrisă ca și o adevărată operă de artă. Amestecul Davidoff Cafe Creme este unul creat special și realizat din boabe aromate preponderent din America Centrala si de Sud. Aceste boabe sunt prăjite individual pentru a permite cafelei să-și dezvăluie o aromă elegantă și un gust corpolent. Este perfectă pentru aparatele de cafea complet automate. Gustul cafelei proaspăt măcinată este cu siguranță aparte.
Cu note florale, de fructe și de miere, cafeaua Pellini Top este 100% cafea arabica și este potrivită pentru un espresso deosebit de aromat și savuros, ideal pentru acasă. Este măcinată în așa fel încât este potrivită și pentru filtrul italian – și anume moka pot – care este foarte ușor de folosit. Este o cafea fină și este o alegere excelentă pentru cei cu gusturi rafinate.
Aceasta este o cafea măcinată special pentru acasă, 100% arabica. Cafeaua preparată se caracterizează prin aromă, gust bland și delicat cu note florale. Corpul său ușor și aromă fină cu tente de ciocolată, se împletesc pentru a forma o notă acidă delicată. Espresso Monaco este o specialitate de cafea espresso, prăjită ușor, sofisticata. Este o cafea ideală pentru espressor.
Aceasta este o cafea profesională pentru bar. Se distinge printr-o crema consistenta și un caracter puternic și bogat. Vine cu o aroma intensa de cacao, alune și note de lemn exotic, cu un gust persistent si puternic. Cu prăjire medie, acest amestec este compus din cafea arabica naturală din zona San Paulo din Brazilia, arabica curat spălată din Honduras, robusta africana cu note picante din Uganda.
Lavazza Expert Aroma Top este un amestec de cafea 100% arabica, cu o crema catifelata și o aromă persistentă. Prezinta note de miere și migdale pentru un espresso dulce și cremos. Prezintă și arome intense de flori si fructe care ajung să caracterizeze aceasta cafea. Vine și cu o textură catifelată, cu o crema compactă și delicată.
Cu note de caramel, ciocolată și florale, cafeaua decofeinizată illy este una dintre cele mai populare alegeri printre consumatorii de cafea decofeinizată. Cu o prăjire medie, este special destinată pentru espressor. Aroma intensă și delicată a acestei cafele o face să fie o alegere minunată de fiecare dată.
Dacă vreți să aflați cum se procedează pentru a beneficia de cea mai bună cafea la ibric atunci citiți informațiile următoare:
Singura cafea care devine cremoasă atunci când este preparată la ibric este cea proaspată. Va avea o aromă intensă, nu așa de amară și poate fi consumată fără zahăr sau orice alt îndulcitor.
Cafeaua își menține proprietățile și gustul dacă este stocată în borcane de sticlă la temperatura camerei. Este foarte greșit să țineți cafeaua în recipiente din metal sau pungi de plastic. Acolo aceasta poate să se umezească.
Dacă vreți cea mai bună cafea la ibric trebuie să folosiți o apă bună, rece apoi adăugați două-trei lingurițe de cafea proaspăt măcinată în momentul în care în apă apar acele bule specifice fierberii.
Cafeaua nu se amestecă în timp ce aceasta fierbe, iar lingurița în timpul amestecării nu trebuie să atingă fundul ibricului. Trebuie amestecat ușor mai la suprafața cafelei.
Cafeaua nu se ține pe foc până când aceasta fierbe deoarece își pierde din proprietăți și din gustul unic. Lăsați lingurița în ibric, iar în momentul în care aceasta începe să vibreze, atunci cafeaua trebuie luată de pe foc.
Cele mai bune ibrice sunt cele din cupru. Cele din inox sau tablă emailată schimbă gustul cafelei și nu îi oferă cel mai bun gust acesteia.
În ultimul rând cafeaua nu se amestecă la final deoarece cafeaua după ce este turnată în ceașcă trebuie lăsată câteva minute pentru ca zațul să se lase la fund.
Cea mai bună cafea la ibric este cea care este măcinată pe loc sau recent. Prăjirea cafelei se face foarte puțin sau mediu astfel încât să nu-și piardă din proprietăți.
Tipuri de cafea
Există peste 80 de tipuri de cafea, dar cele pentru comercializare sunt: Arabica, Liberica, Robusta și Maragogype. În continuare le vom detalia pe scurt pe fiecare în parte.
Cafeaua Arabica
Cafeaua Arabica este cea mai cultivată și cea mai apreciată cafea. Majoritatea experților spun că acest tip de cafea este cea mai bună cafea și implicit cea mai bună cafea la ibric. Această cafea se obține dintr-un arbore numit coffea arabica ce se întâlnește în Etiopia și se regăsește în peste 200 de specii. Dacă doriți să beți cafeaua Arabica trebuie să știți că aceasta este apreciată datorită aromei și gustului foarte fin.
Cafeaua Liberica
Aceasta se cultivă în Liberia și este asemănătoare cu cea Robusta. Crește foarte rapid și avantajul acesteia este că rezistă la condiții climaterice de toate felurile. Boabele acestui tip de cafea au o formă deformată, de culoare brună spre galbenă. Dacă vă interesează de calitatea acestui tip de cafea trebuie să știți că este considerată mediocră.
Cafeaua Robusta
Acest tip de cafea este apreciată datorită tăriei fiindcă are un grad ridicat de cafeină: între 1.7 și 4%. Gustul acesteia este foarte puternic, însă aroma nu este la fel de intensă. Este ceva mai amară decât cafeaua Arabica. Acest tip de cafea este utilizată în producția de cafea espresso și cafeaua solubilă numită și cafea instant. Deseori se amestecă cu Arabică pentru a accentua aroma cafelei.
Cafeaua Maragogype
Acest tip de cafea este cafeaua cu boabele de cele mai mari dimensiuni. Se cultivă în țări precum Mexic, Columbia, Brazilia, Guatemala. Boabele acestei cafele au culoarea spre verde, au o calitate superioară, iar gustul cafelei este unul foarte aromat și parfumat. Mulți spun că are un gust combinat între cafeaua arabica și cea liberica.
Există sute de rețete de a prepara cafeaua la ibric, noi considerăm că cea mai bună nu există pentru că fiecare metodă va aduce un gust diferit cafelei, iar în funcție de preferințele fiecăruia veți desemna singuri care este potrivită pentru dumneavoastră. Sfatul nostru este să puneți accentul pe achiziționarea unui ibric de calitate și a unei cafele la fel de bună. Pe lângă metoda de preparare și aceste 2 aspecte influențează cafeaua preparată.
Puneți cafeaua rece în ibric apoi puneți-o la încălzit.
Când apa din ibric începe să se încălzească se adaugă cele 2 lingurițe de cafea pentru cana de cafea. În funcție de preferințe, puteți adăuga mai multe dacă o doriți mai tare. Când cafeaua începe să se umfle, atenție, nu trebuie să fiarbă în clocot, mai adăugați 2 vârfuri de linguriță de cafea pentru un plus de aromă, iar după asta o lăsați să se mai umfle o dată.
La final turnați cafeaua încet în cești pentru a nu curge prea mult zaț în ceașcă.
În funcție de preferințe, dacă doriți o cafea mai dulce puteți adăuga o linguriță de zahar sau miere în cazul în care doriți să beți o cafea mai sănătoasă.
Concluzia finală
În opinia mea, cea mai bună cafea la ibric va ieși dacă aveți un ibric de calitate și o cafea de calitate Arabica. Rețeta pentru cea mai bună cafea nu există deoarece unii o doresc mai tare, alții mai slabă. Cred că cel mai indicat este să experimentați de mai multe ori mai multe tipuri de preparare, iar în funcție de ceea ce iese o veți găsi pe cea câștigătoare. Sperăm că acest articol v-a ajutat și ați aflat informații utile.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
3rd Party Cookies
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!