Cea Mai Bună Cafea
Dacă am sta sa analizăm rutina fiecărui om în parte, care ar fi acel obicei pe care l-am găsi la majoritatea dintre ei? Dușul de dimineață? Făcutul patului? Plimbatul cățelului? Rutina zilnică diferă în funcție de prioritățile fiecăruia, dar ceea ce probabil regăsim la majoritatea persoanelor, este acea doză de cafeină care dă un impuls pentru începerea zilei.
Povestea care spune că un pastor din Etiopia ar fi descoperit de fapt cafeaua atunci când și-a observat caprele mai jucăușe, după ce au mâncat niște fructe de pădure, este una care poate stârni interes printre oameni. Deși povestea e amuzantă, se spune că aceste fructe de pădure, uscate și transformate în boabe, apoi măcinate în acea consistență de pudră, care ne e familiară tuturor, și mai apoi, acea pudră fiind transformată într-un elixir magic, își are de fapt originile în acea regiune, și anume Etiopia.
Topul celor mai bune cafele
Espresso Cafe vine cu o varietate largă de opțiuni, atât boabe, cât și măcinată, de specialitate, de origine, solubilă sau capsule. Iată câteva recomandări de la noi, pe care le poți comanda și încerca chiar acum, pentru a o găsi pe cea mai potrivită.Topul nostru conține atât cafea boabe, cât și cafea măcinată.
Illy Espresso Classico cafea boabe 250g – prăjire medie
Davidoff Cafe Creme Elegant boabe 500g – prăjire medie
Tchibo Creme Suisse boabe 500g – prăjire medie
Pellini Top cafea măcinată 250g – prăjire medie
Illy Espresso cafea măcinată 250g – prăjire medie
Lavazza Crema e Gusto măcinată 250g – prăjire intensă
Ghid: Cum să-ți alegi o cafea bună, în 4 pași
Când testăm cafeaua, căutăm finețea și complexitatea sa, fără arome neplăcute. Boabele de cafea nu trebuie să fie nici prea prăjite, dar nici prea puțin prăjite, iar infuzia trebuie să aibă cel puțin aromă moderată și note de vârf subtile. De asemenea, se poate dori o anumită aciditate și amărăciune, astfel încât cafeaua să aibă un gust slab, dar care poate nu e acolo. Căutarea pentru cea mai bună cafea poate fi una nesfârșită, de aceea căutăm ghiduri precum acesta, pentru a avea o experiență cât mai plăcută și pentru a nu fi copleșiți de multitudinea de opțiuni disponibile.
Pentru că gusturile băutorilor de cafea au devenit tot mai pretențioase în ultimii ani, sunt câteva aspecte care ar trebui luate în considerare când îți alegi cafeaua. Câteva criterii cărora trebuie să le acorzi atenție sunt:
1. Ia în considerare cum preferi să-ți bei cafeaua
Cea mai buna cafea și cafeaua de calitate au în general un gust negru, fin. Caimacul care se formează deasupra lichidului este un indiciu care ne poate transmite ceva despre calitatea cafelei la prima vedere. Poate zahărul și laptele pot salva un gust mediocru al unei cafele de o calitate mai inferioară, dar este asta ceea ce vrei de fapt?
2. Alege un aparat de cafea bun
Aparatele mai bune de cafea sunt făcute cu o mai mare grijă, în așa fel încât să ajungă la temperatura ideală de preparare a cafelei. Temperatura este importantă deoarece, atunci când ne folosim de un aparat de făcut cafea, vrem să obținem un rezultat cât mai bun și să evităm gustul unei cafele slabe sau prea amare.
3. Ia în considerare măcinarea cafelei pentru o aromă mai proaspătă
Este foarte probabil ca nici cea mai buna cafea pre măcinată să nu ajungă să aibă un gust la fel de bun precum cea măcinată pe loc. Când vine vorba de gust, nu exista loc de comparație.
4. Ce fel de experiență vrei să obții din asta
În funcție de preferințe și de dorința unui efect anume în urma consumului de cafea, alegerea celei mai potrivite cafele ar trebui să ia în considerare gustul și aroma, dar și efectul dorit. O cafea mai scurtă, precum espresso, își va face efectul mai repede, pe când o cafea mai lungă, poate avea același efect doar că puțin întârziat.
Tipuri de boabe de cafea, tipuri de prăjire
Cele două tipuri principale de boabe pentru cafea sunt arabica și robusta. Boabele robusta sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de cultivat, comparativ cu boabele arabica, unde costurile sunt mai mari, dar care tind sa facă o cafea mai bună. Cea arabica este mult mai întâlnită decât cea robustă, cum arată și recomandările de mai sus.
Ceea ce pregătește de fapt boabele pentru a fi folosite este prăjirea. Prăjirea este ceea ce transformă boabele verzi în cafea, care este gata de măcinat și preparat. Acele boabe au ajuns să fie verzi după un proces de fermentare și uscare a fructelor de cafea, care au fost inițial roșii, după cum spune și povestea cu acele capre jucăușe.
Tipul de prăjire este esențial când vine vorba de gustul cafelei și este adesea menționat pe etichetă. Cel mai probabil va trebui să experimentezi cu câteva tipuri de prăjeli până să îl găsești pe cel mai potrivit sau pe cel pe care îl preferi mai mult. Iată care sunt tipurile de cafea de luat în considerare:
1. Light roast sau prăjire ușoară
Prăjirea ușoară produce boabe care sunt maro deschis și au un gust mai acru, prominent și mult mai acid decât alte tipuri de prăjeală. Boabele prăjite ușor nu sunt uleioase deoarece nu au fost prăjite suficient, în așa fel încât uleiurile nu au apucat să iasă din boabă.
2. Medium roast sau prăjire medie
Prăjirea medie produce boabe de o culoarea maronie și care, adesea, nu sunt uleioase. Această prăjire prezintă o aciditate medie și arome moderate și specifice, cum ar fi arome florale, arome fructate, etc. Deoarece nivelul de prăjire este mediu, aromele specifice cafelei încă se păstrează foarte bine și par a avea un gust mai echilibrat.
3. Dark roast sau prăjire intensă
Boabele prăjite mai mult sau mai intens au puțin ulei la suprafață – de aceea par mai strălucitoare –, iar culoarea este bogată și mai închisă. Caracteristicile cafelei sunt completate de note de caramelizare precum nuci, pâine, produse de copt sau ciocolată, iar aciditatea se estompează oarecum, scoțând în evidență un foarte ușor amărui. Cu cât boabele sunt mai prăjite, cu atât este mai puțin acidă cafeaua. În această categorie intră prăjirea italiană sau franceză, unde apare în peisaj și faimosul espresso. În cazurile prăjirilor foarte mari, se poate ajunge cu ușurință la o prăjire prea intensă, unde se anulează gustul cafelei și rămânem cu un gust de cărbune.
Originea cafelei
Pe lângă nivelul de prăjeală al cafelei, ce ar mai fi de luat în considerare este originea acesteia. Deși se spune că originea ei e din Etiopia, astăzi găsim culturi de cafea în multe alte locuri din lume, cu o climă favorabilă acesteia.
Cafeaua din Africa
Africa – fiind cunoscut și drept locul unde s-a născut cafeaua – este și azi continentul cu cele mai multe și mari culturi de cafea. Câteva dintre cele mai bune cafele din lume își au originea acolo. Cu toate acestea, se spune că mai ales cele de pe Coasta de Est au șansa de a prezenta o calitate net superioară a cafelei. Printre acestea se numără Kenya, Rwanda, Tanzania, Burundi și Etiopia.
Cafelele africane sunt cel mai bine cunoscute pentru profilurile lor de arome incredibil de complexe, care aduc un plus de dulceață și aciditate multor amestecuri de espresso și, de asemenea, originea lor unică rafinată produce o cafea unică. Ele sunt de departe cel mai bun exemplu al numeroaselor arome potențial diferite care pot fi găsite în cafea și multe dintre țările producătoare au cele mai bune condiții de mediu disponibile pentru producerea de cafea de înaltă calitate. Cafelele africane tind să ocupe secțiunea florală/fructe, cu arome variind de la iasomie la lămâie la coacăze negre.
Cafeaua din America Centrală
America Centrală – regiunea care, e cel mai probabil, responsabilă pentru producția de băuturi preferate de mulți oameni. Este o zonă bine cunoscută pentru producerea de cafele delicioase, echilibrate și netede de băut, care sunt îndrăgite de majoritatea și neplăcute de puțini. Este și o regiune incredibil de frumoasă, cu multe ferme care au acces la condiții perfecte de creștere pentru producerea de cafele la o calitate extrem de înaltă.
În această parte a lumii, printre cele mai cunoscute zone producătoare de cafea se numără Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Mexic, Costa Rica și Panama.
Cafeaua din America de Sud
America de Sud este regiunea care găzduiește cea mai mare țară producătoare de cafea din lume: Brazilia. Ca atare, este o zonă renumită pentru producția de cafea, având un peisaj variat și un mediu perfect pentru cultivarea boabelor de înaltă calitate. Dar America de Sud nu este doar despre Brazilia. Columbia este cel mai mare producător de Arabica, spălat la nivel global, având o industrie bine gestionată, care deservește o comunitate extinsă, prin constanta cercetare și dezvoltare a calității.
America de Sud găzduiește, de asemenea, Anzii, cel mai lung lanț muntos continental din lume. Anzii străbat Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina și oferă un teren atât de variat, cuprinzând ghețari, vulcani, pășuni, deșerturi, lacuri și păduri. Anzii sunt responsabili pentru numeroasele microclime variate care se găsesc în special în Columbia, făcând din aceasta o origine foarte atractivă a cafelei pentru a lucra, deoarece are capacitatea de a recolta aproape tot timpul anului.
Cafeaua din Asia
Asia este o regiune care încă nu este extrem de populară la nivel mondial, când vine vorba de culturile de cafea. Cafelele din această zonă sunt bine cunoscute pentru caracterul lor neted, care prezintă un corp bun și aciditate mai scăzută. Asta se datorează parțial dominației Robusta în această parte a lumii, în special în Vietnam, care este al doilea mare producător de cafea din lume. Din acest motiv, cafeaua asiatică nu este adesea la fel de apreciată precum cafeaua de alte origini – deși acest lucru se schimbă treptat, pe măsură ce tot mai mulți cumpărători de specialitate caută în Asia amestecurile lor de espresso.
Mențiunea editorului
Orice preferințe ai avea, cu siguranță se găsește câte ceva pentru fiecare gust sau paletă de gusturi. Majoritatea pachetelor de cafea – fie boabe, fie măcinată – au specificat pe ambalaj originea și nivelul de prăjire. Acestea diferă și, de aceea, mai sunt cazuri în care se precizează și notele cafelei și mai sunt și câteva mențiuni despre gust și aromă. Acest lucru se întâmplă mai des când vine vorba de cafeaua de specialitate.
Lucruri pe care poate nu le știai despre cafea. Tips & tricks pentru a-ți face o cafea bună
Fiind băutori de cafea de la o vârstă relativ fragedă, cu toții experimentăm cu diferite tipuri de cafea, diferite tipuri de filtre, dar și diferite „trucuri”, care pot face cafeaua mai bună sau care pot face procesul pregătirii cafelei mai ușor sau rapid. De aceea, venim și cu o serie de idei pe care le poți încerca.
- Cea mai buna cafea pentru ibric este cafeaua măcinată fin. În cazul în care măcinătura este mai mare, rezultatul nu va avea parte de acel frumos caimac de la suprafață și nici nu va fi la fel de cremoasă.
- Câțiva stropi de apă rece în cafeaua făcută la ibric ajută la așezarea zațului. Da, da, se așază mult mai repede daca-i dăm acest „push”.
- Moka pot-ul, întâlnit și sub numele de filtru italian, poate face o cafea cu un gust foarte intens și apropiat de espresso, asta dacă nu este prea vechi și este curățat cum trebuie.
- În cazul în care preferi cafeaua cu lapte spumă, este foarte ușor să obții mult dorită spumă pufoasă cu ajutorul unui french press. Și nici nu necesită mult efort și nici multă curățare după.
Concluzii
Să înțelegi de unde vine cafeaua și care a fost întreaga sa călătorie – de la fermă, la ceașcă – va ajuta orice pasionat de cafea să obțină mai mult din întreaga experiență. Odată ce știi ce fel de arome preferi, poți afla ce țară de origine e probabil cea mai potrivită pentru gusturile tale. Acesta este doar unul dintre aspectele care pot fi luate în considerare atunci când vrei sa alegi o cafea potrivită.
Pe lângă toate criteriile legate de alegerea unei cafele bune, este important să identifici ce înseamnă aceasta pentru tine. Cafeaua poate fi apreciată pentru însemnătatea sa în diferite contexte sociale, în care ne întâlnim cu prieteni, amici, cunoștințe sau cu cei dragi, și schimbăm niște vorbe sau petrecem timp de calitate. Deoarece poate fi băută în diferite feluri, ne putem bucura de ea în diferite părți ale zilei și sub diferite forme – aici intervine și cafeaua fără cofeină, când vine vorba de serile târzii.
Cafeaua poate deveni mai mult decât o parte din rutina ta. Pentru mulți ajunge să fie chiar o pasiune și merge atât de departe, ajungând la anumite competiții de latte art sau cup tasting. Încearcă sugestiile noastre și fă-ți propria ideea despre ce înseamnă cafeaua pentru tine.
Alte Postari:
- Cea mai buna cafea decofeinizată – de ce este…
- Cea mai bună cafea la ibric
- Cea mai bună cafea Lavazza
- Cum să alegi cea mai buna cafea pentru espressor
- Cele mai bune capsule de cafea
- Cea mai bună cafea boabe - Cafea boabe de cea mai…
- Cel mai bun ventilator
- Cea mai bună canapea extensibilă
- Tablouri abstracte potrivite casei și gusturilor tale
- Tablouri hol