Condens pe geamurile de termopan pe interior? Afla de ce se aburesc si vezi solutii

Sezonul de iarnă îți bate la ușă și, totodată, începi să observi un condens pe geamurile de termopan pe care nu știi cum să îl rezolvi sau care sunt cauzele? Nu îți face griji, explicațiile sunt simple în cazul unui condens pe geamuri în interior.

Cel mai popular dezumidificator

De ce se aburesc geamurile de termopan pe interior?

Ei bine, aburul de pe geamurile de termopan este o formă de condens care este cauzat de umiditatea excesivă din locuința ta, umiditate care intră în contact cu suprafața mult mai rece a geamului din timpul sezonului rece.

Ca o comparație, gândește-te la felul în care se aburește oglinda din baie atunci când faci un duș fierbinte, sau la modul în care se aburește paharul atunci când pui în el o băutură rece vara. Așa se produce și condensul pe geamuri.

Datorită diferenței de temperatură dintre vaporii de apă din aer și suprafața de sticlă, apare condensul. Acesta, însă, poate fi destul de deranjant, deoarece, pe lângă problema vizibilității, vă puteți confrunta cu gheață pe geamuri sau scurgeri de apă. Tocmai de aceea, apariția unui condens pe geamurile de termopan este un semnal de alarmă.T rebuie menţionat că există și cazuri temporare de condens pe geamuri.

Sunt trei situații în care condensul pe geamuri în interior poate apărea doar pentru o perioadă temporară, și anume:

  1. În cazul în care locuința este nou construită sau reamenajată
  2. La început de sezon rece, atunci când activați sistemul de încălzire
  3. În cazul unor schimbări bruște de temperatură
1 Dezumidificator Silențios, 13L/Zi

Dezumidificator Silențios, 13L/Zi

Dezumidificatorul din gama casnica Woods MDK13 este echipat cu un agent frigorific ecologic R290. Modelul MDK este un dezumidificator recomandat pentru a fi folosit în camere de până la 50 mp. Acest dispozitiv este echipat cu afișaj LED care indică umiditatea din încăpere. Se poate seta umiditatea dorită, iar dezumidificatorul vine și cu un timer.
Added to wishlistRemoved from wishlist 2

Cum poți preveni apariția condensului pe geamuri?

Apariția umidității în exces, ce are ca rezultat condensul pe geamuri poate fi prevenită dacă acționezi din timp. Cum faci asta?

Poși aplica o soluție temporară, în primă fază, aerisind timp de câteva minute locuința, atunci când constați apariția de condens pe geamuri în interior. În ziua de azi, aerisirea locuinței se realizează mult mai rapid și eficient, fără a modifica drastic temperatura din interior.

Acest lucru se întâmplă datorită sistemului de microventilație cu care este echipată o fereastră cu ramă de tip PVC, care permite deschiderea cercevelei doar în partea de sus. Astfel, obținem un spațiu de aerisire cu o dimensiune de maxim 13 mm, suficient pentru a putea asigura ventilația adecvată a încăperii locuinței.

De asemenea, geamul de la baie, în cazul în care acesta există, ar trebui lăsat deschis timp de câteva minute după fiecare duș. În cazul în care aveți instalat un ventilator în baia locuinței dumneavoastră și nu dispuneți de un geam, lăsați ventilatorul pornit timp de câteva minute pentru a favoriza aerisirea după duș. 

În timp ce preparați un fel de mâncare în bucătărie, folosiți hota de deasupra aragazului pentru aerisirea aburilor, sau deschideți fereastra din bucătărie. Citește și despre cea mai buna hota pentru open space sau cea mai buna hota telescopica.

Dacă locuiți la apartament și în cadrul locuinței există mai multe tipuri de plante, plasați-le într-o cameră cu luminozitate mai puternică și aveți grijă să nu le udați excesiv pe parcursul sezonului rece. 

De asemenea, una dintre cele mai eficiente și la îndemână soluții este achizițioanrea și folosirea constantă a unui dezumidificator.
Care este cel mai bun dezumidificator la preț bun? Noi avem o propunere:

1 Dezumidificator cu Mai Multe Viteze

Dezumidificator cu Mai Multe Viteze

Printre dezumidificatoare bune se enumeră și DHUM-12. Acest dezumidificator are 2 viteze și 3 moduri operare, este complet programabil și constituie și o funcție anti-îngheț. Capacitatea rezervorului de apă este de 2 litrii, aparatul vine cu un filtru de aer detasabil, atenționare luminoasă și închidere automată. Mai mult, acest dezumidificator cu compresor este foarte silențios.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Cauzele umidității excesive care provoacă condens pe geamuri

Există mai mulți factori care pot determina apariția condensului pe geamurile de termopan, precum: sistemul de încălzire din locuința dumneavoastră, folosirea unui umidificator (vezi articolul despre cum sa alegi cel mai bun umidificator), gătitul constant, plantele și nu numai.

Pentru a putea înțelege mai bine, gândește-te că un simplu duș are ca rezultat aproape jumătate de litru de apă adăugat în aerul locuinței tale.

Dacă îți place să gătești, gândește-te că simpla preparare a celor 3 mese pe zi pentru tine și familia ta are ca rezultat un surplus de aproape 3 litri de apă în aerul locuinței.

Dacă obișnuiești să lași rufele pe uscător într-una din camerele locuinței, și acesta este un factor care determină creșterea umidității din aer care produce condens pe geamuri.

Nu uita nici faptul că dacă te confrunți cu umiditate excesivă în aerul locuinței tale, aceasta poate provoca probleme precum apariția mucegaiului sau a igrasiei pe pereți, fapt pentru care este foarte importanți să luați măsuri în această privință.

Totodată, ia în calcul faptul că, în medie, respirația unei familii de patru persoane poate produce aproximativ 3 litri de vapori de aer zilnic.

Excesul de umiditate poate afecta sănătatea!

Odată cu apariția condensului de pe ferestre și a conștientizării unui nivel ridicat de umiditate din locuință care provoacă acel condens, trebuie să ții cont și de faptul că excesul de umiditate din locuință poate afecta sănătatea ta și a familiei tale. Din cauza unui nivel ridicat de umiditate pot apărea sau se pot agrava, în timp, afecțiuni precum astmul sau diferite alergii.

Care este umiditatea ideală pe care ar trebui să o avem în casă?

Dacă își dorești să poți monitoriza constant gradul de umiditate din locuința ta, acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui termohigrometru care va arăta date exacte. În mod general, dacă temperatura din exterior este una negativă, de până la -7 grade Celsius, atunci umiditatea pe care interiorul locuinței tale ar trebui să o aibă este undeva între 30-35%, dar poate scădea până la 25%, în funcție de temperatura exterioară.

Cum protejăm ferestrele de apariția condensului pe timp de iarnă?

Dacă locuința dumneavoastră are ferestre cu rame din PVC, acestea sunt protejate mai bine de apariția condensului, deoarece au PVC-ul oferă o izolație mai bună.

Ferestrele de termopan sunt concepute astfel încât să nu permit aerului să circule prin ramele ferestrei, datorită garniturilor de cauciuc și a geamurilor low-e. de altfel, tâmplăria de tip PVC este concepută pentru a menține căldura în interiorul locuinței și pentru a nu permite frigului din exterior, din timpul sezonului rece, să pătrundă în interiorul acesteia. În acest fel, posibilitatea pierderii de căldiră din locuința dumneavoastră este minimă.

Același lucru îl putem spune și despre geamurile duble, deoarece, în acest caz, geamul interior pe care se formează, de obieci, condensul, va avea o temperatură mai mare.

De aceea, pentru a putea preveni degradarea ferestrelor locuinței dumneavoastră, caloriferele ar trebui să se situeze exact sub ferestre, pentru ca aerul cald eliberat de acestea să favorizeze evaporarea mai rapidă a apei de pe ramele ferestrei.

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3]

Andrei B
1 Comment
  1. Foarte util. Mulțumesc!

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general