Moduri Eficiente pentru Uscarea Rufelor în Casă

Probabil nu ai dat click pe acest articol dacă locuiești la casă, ai două băi spațioase care au lumină naturală, ferestre mari, și eventual, sunt dotate și cu un dezumidificator bun. Nici dacă locuiești la bloc, dar apartamentul cu 3 camere are un balcon generos pe care îți poți întinde rufele vara, iar în sezonul rece apelezi la funcția de uscare a mașinii de spălat. Cel mai probabil motivul pentru care ai dat click pe acest articol este pentru că te confrunți cu o problemă atunci când vine vorba de uscarea rufelor în casă. Fie locuiești într-un apartament ceva mai mic și nu dispui de suficient spațiu pentru uscătorul clasic, fie nu ai balcon, fie pur și simplu nu ești foarte mulțumit de varianta pe care o folosești acum și vrei să afli cele 5 moduri eficiente pentru uscarea rufelor în casa ta. Oricum ar fi, noi te vom ajuta! Trebuie doar să citești articolul până la final!
La ce riscuri te supui dacă usuci rufele în casă?
Pentru a înțelege de ce este esențial să îți usuci rufele într-un mod corespunzător, trebuie să afli mai întâi cum acest proces poate pune în pericol sănătatea ta și a familiei tale.
» Departamentul de Investigare în Domeniul Arhitecturii Ambientale din Glasgow a realizat un studiu prin care a descoperit că un teanc de haine proaspăt spălate conține aproximativ 2 litri de apă, care se evaporă în cameră.
» Astfel, hainele uscate în casă pot ridica nivelul de umiditate la peste 30%, creând mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
» Mediile umede încurajează dezvoltarea sporilor fungici și de mucegai, precum și a acarienilor.
» Odată inhalați, sporii sunt eliminați din organism de către marea majoritate a oamenilor prin strănut sau tuse, dar aceștia pot fi foarte dăunători pentru persoanele sensibile la mucegai.
» Sporii pot cauza reacții alergice, acționând ca niște declanșatori care fac ca simptomele să se înrăutățească.
» Cei care suferă de alergii, astm, SIDA și alte boli autoimune, precum și bolnavii de cancer, care au trecut prin tratamente cu chimioterapie, sunt foarte vulnerabili într-un astfel de mediu și trebuie să îl evite pe cât posibil.
» Mucegaiul numit aspergillus fumigatus reprezintă cauza principală a aspergilozei pulmonare – o afecțiune incurabilă la nivelul plămânilor, care poate deveni fatală dacă nu este tratată corespunzător.
Iată ce soluții de uscare a rufelor in interior ai!
1. VARIANTELE CLASICE
Cea mai întâlnită de metodă de uscare a rufelor este uscătorul clasic – de perete sau cu clapetă. Acesta poate fi găsit pe piață într-o multitudine de modele, din oțel inoxidabil sau aluminiu. Sfatul nostru este să acordați o atenție deosebită distanței dintre tije. Ar trebui să fie cel puțin 8 cm între ele astfel încât rufele să se usuce repede, fără să capete un miros neplăcut. O altă variantă ar fi uscătoarele de rufe verticale, ce sunt echipate cu tije paralele și elemente de pliere laterale suplimentare.
Avantajele lor principale ar fi costul redus și gradul mare de fiabilitate, dat fiind faptul că nu se corodează și nu se deformează. Dezavantajul lor constă în spațiul pe care îl ocupă atunci când clapetele sunt deschise. Trebuie să iei în considerare acest aspect dacă baia ta e de mici dimensiuni, pentru că situarea sa pe hol te-ar putea încurca, iar în living sau în dormitor ar putea fi dăunător pentru sănătatea ta.
2. USCĂTORUL PLIABIL
Dacă nu ai foarte mult spațiu în locuința ta pentru variantele clasice, uscătoarele de rufe pliabile sunt soluția perfectă. Poți opta pentru uscătorul de haine montat în tavan. E unul dintre cele mai solicitate modele datorită ușurinței de utilizare, a durabilității și a economisirii spațiului. E perfect și pentru articolele mici de rufe, dar și pentru cele mari, cum ar fi lenjeriile de pat. Uscătorul pliabil poate fi și atașat de perete, desfăcându-se ca un acordeon doar când ai nevoie de el, pentru ca mai apoi să-l strângi și să nu-l mai observi. Singurul lor dezavantaj ar fi dificultatea montării, dar odată ce treci de partea asta, nu mai ai nicio problemă!
3. USCĂTORUL ELECTRIC
Dacă faci parte dintr-o familie numeroasă și nimeni nu are timp să aștepte zile-n șir după uscarea hainelor, uscătorul electric e răspunsul pentru voi. Procesul durează între 40 de minute – pentru articolele mici – și 4 ore – pentru cele voluminoase – atât timp cât puterea nu este mai mica de 70W. De asemenea, recomandarea noastră este să optezi pentru un model cu opțiunea de control al temperaturii, pentru a fi sigur că hainele cu o țesătură mai delicată nu vor fi deteriorate. Poți opta între uscătorul electric cu panouri radiante (3.1), pe care să îl montezi chiar pe peretele băii, sau pentru un uscător electric portabil și pliabil(3.2), ce funcționează pe baza unei pompe de aer puternice, iar hainele sunt izolate cu ajutorul unei huse termice. Prima variantă nu va ocupa atât de mult spațiu, însă cea de-a doua, da.
4. DEZUMIDIFICATORUL
Dacă nu știi exact cum funcționează un dezumidificator, te lămurim tot noi cu articolul acesta! Funcția sa principală e să reducă excesul de umiditate din casa ta. E opțiunea perfectă pentru a continua să usuci rufele ca înainte, dar fără să-ți pui în pericol sănătatea. Poți alege unul în funcție de mărimea locuinței tale și de bugetul de care dispui, pentru ca mai apoi să-l amplasezi în camera în care vei usca rufele. El va capta vaporii de apă și va împiedica formarea mucegaiului pe pereți.
Dezumidificator cu Capacitate Mare, 30L/Zi
5. MAŞINA DE SPĂLAT CU FUNCŢIE DE USCARE
Mașina de spălat cu uscător încorporat este cea de-a cincea opțiune pe care am pregătit-o pentru tine. O poți folosi ca pe o mașină de spălat normală, pentru ca mai apoi să-i folosești funcția de uscare, sau poți opta pentru un program care le include pe amândouă, iar la finalul ciclului să scoți hainele uscate și gata de purtat. E perfectă pentru un apartament mic, în care variantele clasice ocupă mult prea mult spațiu.
CONCLUZII
Trebuie să fii conștient că uscarea necorespunzătoare a hainelor îți poate afecta grav sănătatea. De aceea, noi am venit astăzi cu 5 metode eficiente pentru acest proces: variantele clasice de uscătoare, cele pliabile, dezumidificatorul, uscătorul electric și mașina de spălat cu funcția de uscare. Alegerea e la tine, în funcție de spațiul și bugetul pe care le ai la dispoziție!