Cel mai bun lac pentru lemn – Top 5 variante

Parcă gardul, veranda, și lemnul ăla din curte ar avea nevoie de un refresh, nu? Vrei să amenajezi curtea la ţară?  Deja ai în minte imaginea cu lemnul decapat, lăcuit, dar…care e cel mai bun lac pentru lemn?

Știm că e greu de ales un lac pentru lemn care să aibă o calitate superioară la un preț decent, să-și facă treaba bine și să fie rezistent în timp. Există, totuși, iar noi am găsit 5 variante de lac pentru lemn care nu vă vor dezamăgi!

1 Lac pentru lemn Oskar Aqua, Stejar

Lac pentru lemn Oskar Aqua, Stejar

În topul preferatelor se află și lacul protector pentru lemn de stejar, Oskar Aqua, des întâlnit, achiziționat și recomandat. O alegere cu care nu poți da greș, datorită calității acestuia. Rezistent la intemperii, cu un luciu clasic care nu se pierde odată cu trecerea anilor, lacul Oskar nu se aplică la temperaturi sub 5 grade Celsius, deoarece timpul său de uscare este unul mediu, la temperatură normală, în condiții optime. Este ideal pentru uz atât extern, cât și intern.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
2 Lac protector pentru lemn KOBER incolor

Lac protector pentru lemn KOBER incolor

Dacă vrei o opțiune de bază, un lac rezistent, care își păstrează aspectul proaspăt și lucios pe parcursul anilor, lacul protector pentru lemn Kober incolor este alegerea potrivită, la un preț mai mult decât decent, preferat și recomandat de cei mai mulți dintre clienți. Fiind și grund și lac într-un singur produs, prezintă protecție ridicată împotriva razelor UV și a intemperiilor și este excelent pentru uz exterior și lemn de orice esență, în special pentru uși, ferestre, mobilier de grădină, garduri și nu numai. Acest lac pătrunde adânc în fibra lemnului și are o uscare rapidă.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
3 Lac protector extra KOBER pentru lemn cires

Lac protector extra KOBER pentru lemn cires

Pentru lemnul de cireș, lacul protector Kober extra este de nelipsit în lista de cumpărături. Nu doar că oferă lemnului un aspect natural și plăcut, dar îl protejează împotriva mucegaiului, albăstrelii, deteriorării în timp și intemperiilor, fiind, de asemenea, un lac protector ușor de folosit, cu un timp de uscare mediu, în condiții favorabile, cu o durabilitate sporită și un finisaj lucios.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
4 Lac pentru lemn Oskar Aqua, Incolor

Lac pentru lemn Oskar Aqua, Incolor

Dacă îți dorești să folosești pentru lemnul tău un lac de calitate bună la preț mic, atunci poți opta pentru lacul protector transparent pentru lemn Oskar Aqua incolor. Are o rezistență, aderență și uscare bune, protecție antifungică, precum și împotriva mucegaiului. Intervalul de uscare este de 4, respectiv 6 ore, iar aplicarea optimă se realizează la temperaturi medii, în condiții favorabile timpului de uscare. 
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
5 Lac protector pentru lemn KOBER nuc mediu

Lac protector pentru lemn KOBER nuc mediu

Printre cele mai des cumpărate lacuri de protecție se află lacul pentru lemn de nuc, unul dintre cele mai utilizate. Dacă și tu cauți un lac protector eficient pentru lemnul de nuc, alege lacul protector Kober, de tip lazură, destinat protecției lemnului, precum și tratării acestuia. Este un produs 2 în 1, grund și lac cu protecție UV și rezistent la intemperii.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Nu este deloc ușor să alegi cel mai bun lac pentru lemn, însă nu este nici imposibil, dacă ești informat corect. Scopul acestui articol nu este să te facă să cumperi, ci să înțelegi care sunt cele mai bune opțiuni și de ce, astfel încât tu să achiziționezi un produs în mod inteligent, fără costuri inutile.

Pentru început, o lecție de bază este faptul că lacurile pentru lemn au și ele categoriile lor. Știm, deja pare complicat, dar este foarte simplu. Există 3 mari categorii de lacuri pentru lemn, și anume nitrocelulozice, poliuretanice și pe bază de apă. Toate aceste categorii au grade diferite de uscare, de acoperire, precum și de durabilitate sau rezistență în timp, fapt care te va ajuta să le deosebești pe parcurs.

Să începem cu prima categorie de lacuri și anume cele nitrocelulozice.

Care-i faza cu ele? Destul de simplu. Aceste lacuri sunt fabricate pe bază de solvenți, ceea ce înseamnă că, în momentul în care le vei aplica pe lemn, acestea se vor usca mai rapid, deoarece solvenții se evaporă pe măsură ce lacul se va usca. De asemenea, în cazul în care vei observa pete create din neatenție, fire, așa-numitele greșeli în procesul de aplicare, nu îți face griji, le poți remedia cu diluant, deoarece acest lac este dizolvabil în diluant, deci poți corecta și reaplica, astfel încât produsul final să fie cel mult așteptat.

Un dezavantaj pe care lacurile nitrocelulozice le au este rezistența mai scăzută, nefiind cea mai bună alegere pentru mobilierul utilizat frecvent sau aflat în mod constant în zone cu umiditate crescută.

Un plus pe care lacurile nitrocelulozice îl au este faptul că le poți folosi dacă îți dorești să intensifici nuanța lemnului, să recondiționezi, spre exemplu, uși vechi de intrare sau diferite obiecte de mobilier. De asemenea, prețul acestora este mai ieftin.

A doua categorie de lacuri pentru lemn este cea de poliuretanice.

Acestea sunt formate din două componente, respectiv lac de bază plus un catalizator. Ca să le identifici mai ușor, gândește-te la email sau rășină epoxidică.

Lacurile poliuretanice sunt, de altfel, cele mai rezistente în timp, la zgârieturi, raze ultraviolete, intemperii sau contactul cu diferite substanțe chimice.

De îndată ce sunt aplicate vei observa faptul că încep să se solidifice, deoarece lacurile poliuretanice au în compoziție un întăritor care se activează la contactul cu diverși curenți de aer.

Aceste lacuri au și proprietăți anti-bacteriene, fiind mai potrivite pentru suprafețele de lemn care sunt utilizate des, precum mobilierul de bucătărie, mese, podele, scări și nu numai. Au cea mai mare rezistență în timp, protejează lemnul de apă, căldură, raze UV sau pete, se aplică ușor, dar necesită un timp mai îndelungat de uscare.

Lacul poliuretanic este, de asemenea, recomandat pentru parchetul laminat sau mobilierul rustic, deoarece lasă suprafața lucioasă și dură, fiind potrivit pentru lemnul mai închis la culoare.

Ultima categorie de lac pentru lemn despre care vorbim astăzi este cea creată pe bază de apă.

Aceste lacuri, în ultimii ani, au ajuns la mare căutare, fiind în topul preferințelor clienților, datorită proprietăților bio pe care acestea le au. Lacurile pe bază de apă sunt lacurile pentru lemn cel mai puțin toxice și cele mai prietenoase cu natura, motiv care le face și cele mai potrivite pentru jucăriile sau mobilierul din camera copiilor dumneavoastră.

Sunt mult mai greu inflamabile, dar mai au un bonus despre care ar trebui să știi și care te va bucura cu siguranță. Nu va mai trebui să suporți mirosul înțepător, inconfundabil, deranjant și obositor al lacurilor obișnuite în timpul aplicării, deoarece acesta elimină mai puțini vapori decât lacurile pentru lemn obișnuite.

De asemenea, este bine de știut faptul că lacurile pentru lemn pe bază de apă sunt mai greu de întins și necesită puțin mai multă îndemânare decât celelalte. În caz contrar, riști să lași urme de pensulă.

Sfat: Ca să obții cel mai bun rezultat, ține cont de faptul că instrumentele cu care lucrezi, indiferent că este vorba despre un trafalet clasic, o pensulă sau un spray, spațiul de lucru și temperatura sunt aspecte decisive în rezultatul final. Spre exemplu, dacă alegi trafaletele clasic, acesta poate fi adaptat la toate tipurile de vopsea, însă nu la fel putem spune și în cazul pensulei.

Dacă alegi să aplici lacul pentru lemn cu o pensulă, asigură-te că alegi una din fire naturale, deoarece este cea mai potrivită pentru aplicarea vopselelor sau soluțiilor pe bază de ulei, sintetice, pentru latex, acrilice, sau, ca în cazul de față, pentru lacuri pe bază de apă. Aplică un strat mai subțire la început, nu te grăbi, tocmai pentru a evita greșelile și a avea un rezultat final care să te mulțumească.

Nu uita să pregătești în prealabil suprafața de lemn pe care vei lucra!

Dacă vrei rezultate excelente, pregătirea suprafeței este mai mult decât necesară. Pentru a asigura o aderență optimă a primului strat, indiferent că vorbim despre lac sau primer, ori amorsă, asigură-te că șlefuiești în prealabil suprafața de lemn pe care vei lucra.

Astfel, vei reduce riscul apariției bulelor de aer datorate denivelărilor de pe suprafața de lemn, care pot reduce nivelul de rezistență în timp a lacului aplicat.

Șlefuirea se realizează fie atunci când lemnul este vizibil afectat de trecerea timpului, fie atunci când te confrunți cu apariția așchiilor care îți pot da bătăi mari de cap în timpul aplicării.

De asemenea, dacă lemnul pe care vrei să lucrezi a fost vopsit înainte, iar tu vrei să îi recapeți strălucirea și aspectul natural, este necesar un decapaj în primă fază, apoi o șlefuire înainte de procesul propriu-zis al lăcuirii.

Încă un truc pe care l-ai putea pune în aplicare este ca, după aplicarea și uscarea lacului pentru lemn, suprafața pe care ai lucrat poate fi șlefuită cu o cârpă puțin mai aspră, sau poți să mai aplici, suplimentar, un strat de ceară specială pentru lemn. În acest fel, vei obține un luciu natural și mult mai intens, iar rezultatul final va fi mult mai satisfăcător.

Ține cont și de faptul că trebuie să lași suprafața lăcuite să se usuce complet. Timpul necesar de uscare al lacurilor pentru lemn este, în general, cuprins între 4 și 48 de ore.

Și totuși, cum alegi cel mai bun lac pentru lemn?

Ai învățat tipurile de lac, ai înțeles cum și de ce trebuie aplicat într-un anumit fel pentru a ajunge la un rezultat final care să te mulțumească, dar cum alegi cea mai bună opțiune?
Ei bine, alege lacul pentru lemn în funcție de tipul de lemn, culoarea și tipul de protecție pe care tu le dorești.

Lacurile pentru lemn destinate uzului extern vor avea o rezistență și un nivel de protecție împotriva razelor UV , intemperiilor sau a umezelii mult mai ridicate și vor asigura o mai bună acoperire a semnelor de uzură, redând aspectul natural de odinioară al lemnului.

În funcție de aceste considerente, tu poți alege să lăcuiești suprafețele de lemn cu un lac nitrocelulozic, poliuretanic sau pe bază de apă, de la orice brand consideri a fi mai potrivit pentru tine și bugetul tău.

Noi am realizat, în funcție de părerile clienților, un top 5 cele mai bune lacuri pentru lemn, pe care îl găsești la începutul acestui articol.

Tu ce tip de lac pentru lemn alegi să folosești și de ce?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Luigia-Gabriela Sterie

Luigia-Gabriela Sterie

Absolventă a Colegiului Național ,,George Coșbuc”. Creative writer part-time, dreamer all the time. Copywriter and PR Manager. Freelancer. O poveste de succes începe atunci când nu mai aștepți de la viață să-ți ofere ceva. Te duci și îți creezi singur drumul, greșelile, amintirile, reușitele. Pe lângă toate sfaturile, succesul e doar suma momentelor în care nu ai renunțat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Totul despre casa
Logo
Enable registration in settings - general