- Constructie baie de la zero. Cum decorezi în funcție de spațiu și formă
- Cum amenajezi o baie mică de apartament
- Cum decorezi o baie spațioasă
- Sfaturi pentru baia „pe lung”
- Amenajarea băii de la zero. Stil modern sau clasic?
- Ce materiale alegi: gresie sau podea din lemn, faianță sau tapet
- Despre mobilier și obiecte sanitare
Amenajarea băii de la zero este o muncă solicitantă la care nu se încumetă oricine. Însă, dacă te-ai decis să încerci fără a apela la ajutorul unor profesioniști, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să duci la bun sfârșit proiectul, iar rezultatul final să fie cel la care ai visat.
Constructie baie de la zero. Cum decorezi în funcție de spațiu și formă
Este foarte important ca înainte de toate, să te gândești la spațiul pe care ți-l oferă baia și la forma încăperii. În funcție de aceste două aspecte vei ști ce stil să alegi, ce culori, ce obiecte de mobilier se potrivesc și pentru ce instalații sanitare să optezi.
Cum amenajezi o baie mică de apartament
O baie mică de apartament nu-ți oferă prea multe opțiuni. Nu ai spațiul pe care ți-l dorești, motiv pentru care va trebui să te restrângi „cât te ține plapuma”. Recomandarea este să optezi pentru un stil minimalist și culori deschise. Stilul minimalist este caracterizat de obiecte de mobilier cât mai simple, cât mai practice și utile. Lasă încăperea să „respire”, nu o aglomera, renunță la acele decorațiuni în plus care încarcă inutil un spațiu și așa foarte mic. Într-o baie decorată în stil minimalist ar trebui să se regăsească o cadă sau o cabină de duș, lavoarul, vasul de toaletă, două, maximum trei rafturi suspendate, o oglindă supradimensionată și…cam atât. Căci, ce este prea mult strică.
Dacă optezi pentru un stil clasic, recomandat ar fi să valorifici la maximum orice spațiu pe care îl ai la dispoziție, așa că un dulap cu cât mai multe rafturi poate fi luat în considerare mai ales că-ți oferă zone de depozitare generoase, de care cu siguranță vei avea mare nevoie. Iată un exemplu chiar aici:
Din punctul de vedere al materialelor folosite, poți încerca metalul. Evită lemnul brut, care conferă încăperii o greutate aparte, deși aerul, trebuie să recunoaștem, este unul cald și cozzy. Nu în ultimul rând, într-o baie mică ar trebui să se regăsească o cabină de dus performantă, care să-ți ofere tot confortul și care să înlocuiască cu succes cada clasică:
Cabina de dus cu hidromasaj Sanotechnik Selena, radio FM, ventilator, sticla securizata, usi culisante, cadita 35 cm, 90x90x210 cm
Cum decorezi o baie spațioasă
Aici lucrurile sunt foarte simple. Dacă ești fericitul posesor al unei băi extrem de spațioase, nu trebuie decât să-ți lași imaginația liberă și să te bazezi pe propriul spirit artistic. La modul general vorbind, într-o baie mare ar trebui să ai o cadă freestanding – piesa statement a încăperii – în funcție de care să jonglezi cu alte obiecte sanitare și de mobilier. La fel de bine te poți juca și cu culorile. Nu mai ești nevoit să optezi doar pentru tonuri deschise și nuanțe light. Spațiul generos îți permite să alegi culori închise sau strălucitoare și vesele. De exemplu, în tendințele anului 2021 se află culorile reci precum verde, albastru și gri.
Podeaua poate fi acoperită cu lemn, în timp ce pe un perete poți aplica tapet sau un panou decorativ precum acesta:
Panouri Decorative Stone Wild Brown, PVC, set 12 bucati, suprafata totala acoperita 7.47 mp
Evident, podeaua poate fi acoperită și cu gresie, iar pereții cu plăci de faianță. Poți alege modele de dimensiuni mari dar și modele stil mozaic.
Sfaturi pentru baia „pe lung”
Baia îngustă și lungă poate fi considerată o provocare căci spațiul nu te lasă să faci prea multe. Cu toate acestea, există câteva soluții. În primul rând, optează pentru un model de tapet sau plăci de faianță decorate cu linii verticale. Acestea vor conferi înălțime camerei și vor echilibra vizual spațiul. În al doilea rând, alege un mobilier cât mai simplu, dar cât mai practic și util care să-ți ofere zone de depozitare precum rafturi, polițe și sertare. Oglinda poate fi prevăzută cu rafturi încorporate sau poți cumpăra un model de oglindă-dulap. Ca să-ți dai seama despre ce este vorba, poți vedea mai jos un model:
Oglinda Kring cu doua dulapioare si spoturi LED, stejar inchis, 77x57x15.5 cm
În ceea ce privește cada, optează pentru un model de dimensiuni mai mici și pe colț. Însă, dacă te orientezi către o cabină de duș, nu face rabat nici de la calitate, nici de la confort, nici de la bani! Alege un model ultraperformant, care, atunci când este folosit, să-ți ofere acele momente unice de relaxare după care tânjești întreaga zi. Un astfel de model am găsit aici:
Cabina de dus cu hidromasaj Sanotechnik Selena, radio FM, ventilator, sticla securizata, usi culisante, cadita 35 cm, 90x90x210 cm
Amenajarea băii de la zero. Stil modern sau clasic?
Două stiluri predomină în ceea ce privește decorarea băilor, indiferent de mărimea lor: modernul și eternul clasic. Evident, tu poți să alegi și alte variante precum stilul modern minimalist, retro, vintage, industrial, contemporan etc.
Stilul Modern
Stilul modern presupune înainte de toate folosirea unor culori simple, naturale, neutre, a unor materiale precum marmură, sticlă, metal sau oțel, dar înseamnă și calitate și performanță. Designul modern înseamnă eleganță, stil, ordine, curățenie, zone aerisite și luminoase. Evită accesoriile și decorațiunile excesive, care încarcă atmosfera.
În ceea ce privește mobilierul de baie și obiectele sanitare, alege o cabină de duș cu hidromasaj, cu uși glisante din sticlă transparentă, o cadă freestanding care să fie piesa statement a încăperii, optează pentru un lavoar încastrat în mobilă, pentru obiecte de iluminat reglabile a căror lumină poate fi „manevrată” din telecomandă. Alege materiale care dau încăperii un aer luxos și elegant: marmură, granit, piatră. Decorează în culori glamour precum auriu, mai ales că acesta se și află în tendințele anului viitor. Încearcă, pe cât poți, să fii în trenduri, să ții pasul cu moda, dar și cu tehnologia.Trendurile anului 2021 aduc în prim plan lavoarul în forme inedite și neconvenționale, încastrat sau nu în mobilă, metalul și plantele verzi, în ghiveci care animă și mai mult atmosfera.
Stilul clasic
Stilul clasic sau tradițional are avantajul faptului că nu se va demoda niciodată. Dacă ești o fire tradiționalistă, alege un mobilier din lemn sau MDF rezistent la aburi și umezeală, bogat în detalii încrustate și alte mici ornamente. Mobila poate fi decorată cu elemente florale sau alte decorațiuni clasice. De asemenea, într-o baie tradițională predomină lemnul și culorile mai închise, simetria și tot ce înseamnă echilibru.
În ceea ce privește obiectele sanitare, și aici acestea trebuie să fie alese în stil clasic. Optează pentru o cadă dreptunghiulară, un lavoar adânc, cu picior sau o mască pentru chiuvetă ce-ti oferă cât mai multe spații de depozitare. În baia clasică există un dulap înalt pentru prosoape, o oglindă pătrată, alte dulapuri suspendate care oferi spațiul necesar depozitării obiectelor personale.
Ce materiale alegi: gresie sau podea din lemn, faianță sau tapet
În funcție de stilul în care dorești să decorezi baia, poți alege între mai multe tipuri de materiale: plăci de gresie și faianță, lemn, tapet, piatră, marmură sau granit. Și sticla este o variantă de luat în calcul mai ales dacă îți dorești o baie modernă, într-un spațiu mic.
Gresie
Gresia acoperă podeaua unei băi moderne, iar modelul ales ar trebui în primul rând să fie unul antiderapant pentru evitarea oricăror accidente nedorite. Într-o baie mică alege culori deschise precum tonuri blânde de maro, crem și bej. Plăcile de gresie nu trebuie să fie nici foarte mari, dar nici foarte mici. Încearcă să privești încăperea în ansamblul ei, ca pe un tot unitar și respectă proporțiile. Podeaua mai poate fi acoperită și cu plăci din marmură, granit sau chiar piatră. O variantă des întâlnită în decorarea băilor o reprezintă însă gresia porțelanată. Acest tip de gresie este recomandat mai ales în băile cu multă umezeală, doate, de exemplu, cu cabină de duș, acolo unde apa poate ajunge și stagna pe podea.
Motivul? Gresia porțelanată este foarte rezistentă la apă, arată bine, iar prețurile nu sunt cu mult mai mari față de cele ale gresiei ceramice.
Podea din lemn
Podeaua din lemn se potrivește într-o baie clasică sau cu tente rustice, acolo unde materialele naturale sunt la ele acasă. Însă, alege cu mare atenție și caută un material cu protecție ridicată împotriva umidității. Dacă ai îndoieli, poți opta pentru varianta unei podele acoperite cu parchet laminat sau lemn compozit.
Faianță
Faianța, la fel ca și plăcile de gresie, vine într-o mulțime de modele, forme, texturi și culori. Dacă ai o baie mare, care îți oferă un spațiu generos, ai putea alege să transformi un perete în zona cea mai atractivă a încăperii prin montarea unor plăci de faianță porțelanată, în culori închise și reci sau a unui mozaic din sticlă precum acesta:
Tapet
Poate că ți se pare puțin neobișnuit să aplici tapet pe pereții din baie, dar află că o astfel de alegere poate fi una chiar foarte inspirată. Motivul? În primul rând, trebuie să știi că există modele speciale de tapet pentru camerele de baie, care rezistă umidității excesive. În al doilea rând, știm cu toții, tapetul conferă oricărei încăperi un aer aparte, distins, elegant și transformă radical orice cameră, inclusiv baia.
Poți opta pentru decorarea întregii încăperi sau doar a unui singur perete. Alege un tapet simplu, în culori calde și deschise dacă vrei să dai băii o notă extrem de elegantă și rafinată sau optează pentru un model floral dacă ești o fire romantică.
Dinamismul este obținut de modele imprimate cu diverse figuri geometrice abstracte, iar atmosfera cozzy, caldă și primitoare este dată de un model de tapet cu textură fină și moale la atingere, în culori bej, crem sau tonuri deschise de maro.
Despre mobilier și obiecte sanitare
Mobilierul și obiectele sanitare sunt următoarele lucruri foarte importante la care va trebui să te gândești înainte de a te apuca efectiv de treabă. Ele se aleg în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, în funcție de cât de luminoasă este încăperea dar ținând cont și de forma acesteia. De exemplu, într-o baie pătrată și mare poți opta pentru o cadă freestanding sau o cadă de baie supradimensionată, la fel cum poți alege să amplasezi o cabină de duș spațioasă. Într-o baie mare au loc vasul de toaletă, un bideu, un dulap-oglindă și piese de mobilier cu spații de depozitare. Tot aici poți monta pe pereți diferite rafturi și polițe.
Pe de altă parte, dacă ai de-a face cu o baie mică și restrânsă, va trebui să configurezi diferit încăperea. Un sfat care te-ar ajuta să valorifici la maximum tot spațiul pe care îl ai la dispoziție este să optezi pentru un dulap pe colț, înalt – tip soldat pe rafturile căruia să păstrezi prosoapele de baie și alte obiecte de igienă personală. Un alt loc unde ai putea monta polițe îl reprezintă și zona de deasupra vasului de toaletă. Acest perete este, de cele mai multe ori, un spațiu mort, gol. Și zona de sub chiuvetă poate fi folosită inteligent, cu condiția ca lavoarul să fie prins direct în perete și să nu prezinte picior. Aici poți monta o mască de chiuvetă cu alte rafturi și sertare utile.
În concluzie, amenajarea băii de la zero nu ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap dacă urmezi niște reguli simple de design interior. Până la urmă, nu trebuie să fii un specialist în domeniu pentru a-ți transforma baia în colțul de relaxare al locuinței tale. În linii mari, îți recomandăm să ții cont de spațiul pe care ți-l oferă încăperea și să gândești proiectul per ansamblu. Și încă un pont: alege stilul de decorare având în vedere stilul adoptat în întreaga ta locuință. Ar fi cel puțin bizar să ai o baie amenajată în stil modern minimalist iar întreaga casă să aibă puternice accente rustice.
Sursa foto: Pixabay
Alte Postari:
- Tablouri abstracte potrivite casei și gusturilor tale
- Cel mai bun ventilator pentru baie
- Tablourile Moderne Living – ceea ce nu știai că…
- Cea mai bună motocoasă
- Cum alegi cea mai bună saltea ortopedică?
- Cel mai bun ventilator
- Cel mai bun frigider side-by-side
- Cele mai bune automatizari porti culisante
- Cea mai bună hotă decorativă
- Cea mai bună hotă