Reguli de termoizolare a casei

December 14th, 2011

Termoizolarea casei este un subiect “fierbinte”, avand in vedere facturile in continua crestere din ultimele decenii la incalzire. Pe piata exista diferite solutii de termoizolare, cea mai comuna fiind cea de izolare cu polistiren. Daca e si cea mai buna, aflam din materialul care urmeaza.

“Pricipalul motiv pentru care ar trebui sa izolam corect si eficient cladirile in care locuim si lucram sunt costurile in continua crestere la incalzire. Asistam in ultimele doua decenii la o adevarata explozie a preturilor combustibililor fosili, care au avut o singura traiectorie – ascendenta.”

ne spune ing. Dan Copacian, auditor energetic cladiri.

Al doilea motiv major pentru care ar trebui sa economisim energia este poluarea. In acest moment ne confruntam cu o schimbare climatica, cu posibile efecte catastrofale, ce va face obligatorie economia de energie pana la un nivel nemaivazut pana acum. Oamenii contribuie la efectul de sera si la incalzirea globala prin utilizarea surselor de energie fosila (se elibereaza gazul cu efect de seră CO2).

In acest sens, si la noi a inceput o campanie de reabilitare termica a blocurilor, care va ajuta populatia saeconomiseasca energie si sa plateasca facturi mai mici la intretinere. In zona caselor si cladirilor, gradul de izolare termica a crescut semnificativ. Tot acest proces de izolare nu trebuie facut fara aportul unui specialist, adica un auditor energetic, care va studia toate aspectele legate de termoizolarea obiectivului vizat. El va avea o colaborare stransa in primul rand cu un arhitect si va trebui sa gaseasca o solutie optima atat din punct de vedere tehnic cat si economic. Scopul finale este obtinerea unui certificat de performanta energetica.

“Certificatul de performanta energetica este un document informativ, care ii ofera clientului o privire de ansamblu asupra consumurilor pe care le are cladirea respectiva. Se iau in considerare consumurile pentru incalzire, apa calda, iluminat si, daca este cazul, pentru ventilare mecanica si climatica. Acest certificat este solicitat la vanzare-cumparare si la inchiriere de spatii. Nota pe care o primeste imobilul ii poate oferi clientului o privire generala asupra consumurilor pe care le va avea in cladirea respectiva. “

Atunci cand se face termoizolarea unei cladiri se fac si anumite greseli. Exista greseli de proiectare, de executie, de componente ale sistemului, pregatirea profesionala in domeniu precara a celor implicati, deficiente ale materialelor precum si statica constructiilor.

“Prima ar fi sa faci la o cladire izolarea pe interior. Izolarea se face cel mai bine pe exteriorul cladirii. Ar mai fi erori la tamplarii, mai putin cunoscute. Nu se protejeaza corespunzator intre tamplarie si perete, se umple cu spuma, iar aceasta se distruge in timp daca nu e protejata cum trebuie. Aparitia condensului si mucegaiului este o alta greseala, care tine insa de felul in care administram cladirea – ea trebuie ventilata mai des, pentru a elimina umezeala.”

Desi la noi este incetatenita termizolarea casei cu polistiren expandat, nu aceasta este singura solutie disponibila pe piata.

“Izolarea cu polistiren este cea mai utilizata pentru ca e cea mai ieftina. Nu este insa si cea mai buna. Mult mai buna, dar si mai costisitoare este izolarea cu vata minerala. In cazul acestei izolatii, vom avea si o izolare fonica exceptionala, ceea ce nu putem spune in cazul polistirenului. In plus, polistirenul arde, pe cand vata minerala nu arde.”

In vest, termoizolarea cladirilor se face cu materiale eclogice, care protejeaza natura. Targurile de profil din europa occidentala promoveaza solutii de termoizolare din ce in ce mai verzi.

Exista un trend spre utilizarea materialelor ecologice. Am vazut izolatii din lana, din celuloza, din deseuri din lemn. Sunt la fel de eficiente ca si polistirenul, dar mult mai scumpe.

Normele Uniunii Europene ne obliga pe viitor sa construim mai eficient, pentru a face economii la intretinerea cladirilor. Desi tinta pare greu de atins, aceste norme tind sa oblige constructorii la consumuri de energie zero.

Ceea ce inseamna o regandire a felului in care se construieste la noi. Oricum, ideea de a locui in case si cladiri care nu consuma energie suna extrem de tentant, insa costurile la care se vor realiza acele cladiri raman, totusi, o problema.

One Response to “Reguli de termoizolare a casei”

  1. dinu says:

    La Multi Ani Dane, Ziua Onomastica!
    E foarte bun articolul interviului, felicitari! Ai putea sa-ti faci un blof despre TERMOIZOLAREA CASELOR. De ce in interuiro izolarea nu e preferabila? Ai trecut usor peste acest aspect. Daca e posibil – cu aceleasi matreriale, sau cum? Inchinam petnru Sf. Prooroc Daniel si Dan un pahar cu vin bun. La Multi Ani Fericiti!
    Dinu

RSS feed for comments on this post.  And trackBack URL.

Leave a Reply