O gradina superba in sapte pasi

May 31st, 2011

Gradina face diferenta intre traiul la bloc si cel de la casa. Desi e o desfatare sa stai intr-un colt de natura amenajat la iesirea pe terasa casei tale, cand vine vorba de intretinere lucrurile se complica. Totusi, nu cred ca exista propietar de casa care sa nu isi doreasca ceea ce vedeti in imaginile urmatoare.

Clic pe imaginea de mai jos pentru a urmari materialul

1. Programarea este totul

O frumoasa vorba americana spune ca “Failing to plan is planning to fail”. Ceva de genul ca daca nu iti faci timp sa iti planifici pasii, sigur o sa o dai in bara. Cam asa e , nu? Asa ca inainte de a purcede la treaba, ar fi bine sa va configurati pe hartie gradina, sa stiti unde vin plantele, unde gazonul, care este zona de recreere/relaxare etc.

2. Vesnicia s-a nascut la sapa

Trecem apoi la cea mai putin placuta parte a gradinaritului: sapatul. Se configureaza acum cursul de apa si realizam o cadere mai lina precum si o terasare pentru trepte. In aceasta faza gradina arata haotic, la fel ca si expresia de pe fata sotiei cand apareti in bucatarie cu pamant pe toata fata. Dar rabdare si tutun, ca le rezolvam pe toate!

3. Bolovani pentru delimitare

Delimitarea zonelor din gradina o facem foarte usor cu pietre si bolovani. Ei vor da gradinii un aspect salbatic si dvs. niste zdravene dureri de spate dupa ce ii carati. Dar nimic nu arata mai bine in gradina decat niste bolovani adevarati, de la mama lor – din padure.

4. Lupta cu buruienile
Lupta cea mai apriga pe care orice gradinar o duce este cea cu buruienile. In zonele in care nu aveti gazon si vreti sa presarati pietris sau scoarta este obligatoriu sa puneti folie antiburuieni. O puteti comanda de pe net, nu costa mult si face adevarate minuni in lupta cu buruienile. Va scapa de plivit sau erbicidat.

5. Reciclati, fratilor!

Ca tot suntem in era reciclarii si a ecologiei, incercati sa refolositi obiecte pe care in mod normal le-ati arunca la gunoi sau pe foc. In acest caz, s-au folosit traverse de cale ferata pe post de trepte. Daca tot sunt atatea rute de cale ferata dezafectate…

6. Apa, ingredient de baza

O gradina cu o cadere de apa are un farmec aparte. Este o incercare timida a gradinarului de a imita natura, iar in acest caz cred ca i-a si reusit. Un bolovan cu o forma deosebita lanseaza cele doua cursuri de apa, care formeaza o cascada.

7. Intretinerea, munca de dupa amenajare

Munca e gata, gradina e pregatita sa fie admirata. Dar munca adevarata abia acum incepe!… Taierea gazonului, tunderi, udari, fertilizari. Un aspect important de luat in seama atunci cand ne dimensionam gradina si vrem sa o intretinem singuri este marimea. Pentru ca daca nu avem mult timp la dispozitie pentru ea, in foarte scurt timp un colt de paradis se poate transforma intr-o jungla deceptionanta.

Leave a Reply